No i ta róza piękna Abraham Darby
Ibrakadabra i zielone pokoje
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ibrakadabra i zielone pokoje
ale masz te dzwońce ładniutkie,,,i takie duże już kępy
Kotki fajne,a ta fotka z kotkiem w kocimiętce jest świetna
.
Zapisałam sobie jej nazwę,,,taka przydałaby mi sie,,,może uda mi sie gdzię ją kupić 
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich Czytelników, a szczególnie ciepło tych "speszonych", którzy boją się odezwać.
Jak widzicie - nie krzyczę, belfrem tez jestem byłym, czerwony długopis służy mi tylko do poprawiania moich błędów w zamówieniach roślin
.
Pati. Plany sadzenia różności masz przebogate. Ale dzwonki posadź. Szczególnie Poszarskiego ( szybko się rozrasta i bardzo długo kwitnie ) i brzoskwiniolistne ( sieją się i mnożą jak króliki, kwitną 2 x w sezonie ). Oba są całkowicie bezproblemowe.
Po raz drugi mówię, Pati, przekoro jedna
. Bo Ci zacytuję Pietrzaka
. Przecież właśnie gaduły kocham
.
No i co ja mam zrobić, Basiu, skoro tylko przez żabę umiem wysyłać zdjęcia
? A pozdrawiam Cię i buziaki Ci wysyłam wszędzie, gdzie się spotykamy
.
Anabuko, myślę, że z zakupem róży Abraham Darby nie powinnaś mieć problemów. Chyba każda wysyłkowa szkółka ją oferuje. Moją kupiłam w sklepie ogrodniczym w doniczce.
Avanti, poppolo
- Jagoda
Jak widzicie - nie krzyczę, belfrem tez jestem byłym, czerwony długopis służy mi tylko do poprawiania moich błędów w zamówieniach roślin
Pati. Plany sadzenia różności masz przebogate. Ale dzwonki posadź. Szczególnie Poszarskiego ( szybko się rozrasta i bardzo długo kwitnie ) i brzoskwiniolistne ( sieją się i mnożą jak króliki, kwitną 2 x w sezonie ). Oba są całkowicie bezproblemowe.
Po raz drugi mówię, Pati, przekoro jedna
No i co ja mam zrobić, Basiu, skoro tylko przez żabę umiem wysyłać zdjęcia
Anabuko, myślę, że z zakupem róży Abraham Darby nie powinnaś mieć problemów. Chyba każda wysyłkowa szkółka ją oferuje. Moją kupiłam w sklepie ogrodniczym w doniczce.
Avanti, poppolo
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Byłam
Dzwonek w czasie ferii
Cudne, chyba się wybiorę na żebry
(przy okazji malinówek z Pruszcza).
Wiesz, że nie mam brzoskwiniolistnych
Za to mam fajny C. latiloba 'Alba'.
Machniom?
Dzwonek w czasie ferii
Cudne, chyba się wybiorę na żebry
Wiesz, że nie mam brzoskwiniolistnych
Machniom?
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
-
JagiS

Trochę początków czerwca w zielonych pokojach.
Kocioł z odzysku w gościnnym.

Rabata z dereniem pagodowym też w gościnnym.

Rabata studzienna w salonie.

Kamienista rabata w salonie.

Ścianka działowa między jadalnią a salonem.

Klon Brillantissimum na rabacie kuchennej, tj. widocznej z okna kuchennego.

Widok z jadalni na salon.

I odwrotnie: z salonu na jadalnię.

Prawie wszędzie plączą się jakieś dzwonki.
To by było na razie tyle obrazków.
Justynko, witaj, nareszcie wolna, jak ptak
. To dzwonek na fajrant
.
Oczywiście, machniom, co tylko zechcesz, ale wcześniej, bo malinówki, to koniec października
- Jagoda
Kocioł z odzysku w gościnnym.

Rabata z dereniem pagodowym też w gościnnym.

Rabata studzienna w salonie.

Kamienista rabata w salonie.

Ścianka działowa między jadalnią a salonem.

Klon Brillantissimum na rabacie kuchennej, tj. widocznej z okna kuchennego.

Widok z jadalni na salon.

I odwrotnie: z salonu na jadalnię.

Prawie wszędzie plączą się jakieś dzwonki.
To by było na razie tyle obrazków.
Justynko, witaj, nareszcie wolna, jak ptak
Oczywiście, machniom, co tylko zechcesz, ale wcześniej, bo malinówki, to koniec października
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
A ja taki drobny biały widzę po raz pierwszy
I myślę , czy znajdziesz coś u mnie na wymianę ?
Czerwiec to chyba najpiękniejszy okres w ogrodzie.
To zresztą widać na tych zdjęciach.

I myślę , czy znajdziesz coś u mnie na wymianę ?
Czerwiec to chyba najpiękniejszy okres w ogrodzie.
To zresztą widać na tych zdjęciach.
- ra_barbara

- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jaguś kilka Twoich zdjęć chciała bym sobie skopiować na mój komputer, co Ty na to? Oczywiście w ramach... inspiracji
Masz wyraźne zdjęcia i to mi się bardzo podoba
Masz wyraźne zdjęcia i to mi się bardzo podoba
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
-
JagiS

Krystynko, ja za niebieskie w ogrodzie dałabym się posiekać. A w czerwcu tego koloru jest w ogrodzie najwięcej, czyli - najpiękniej. Wymiana wskazana
. Dla ciebie białe drobne ( Campanula cochlearifolia )

Basiu, tak Cię kocham
, że ... bierz, co chcesz, nawet jeśli w niecnych celach
.
Nawet te dalijki.

- Jaga

Basiu, tak Cię kocham
Nawet te dalijki.

- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Na fajrant
, to insza inszość...
Październik-zdecydowanie za późno...
Październik-zdecydowanie za późno...
Justyna
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje "wyczyny'...
- Helios

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Obejrzałam wszyściutko i przeczytałam. Pięknie. Ogród jest taki dorodny i "dojrzały".
Ciągle się zastanawiam, dlaczego poprzedni właściciele mojej nieruchomości nie mieli ani jednego kwiatka i ani jednego krzaczuszka?
Sąsiedzi mówią, że poprzednik tolerował wyłącznie to, co przynosi jakikolwiek dochód...
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ale masz tych dzwonków. Pełen ogród.
Czy to one rosły wcześniej na podjeździe? Widziałam jakies niebieskie kwiatki.
Potem aranżacja chyba się zmieniła i zostały zastąpione żurawkami.
Czy to są 2 różne miejsca?
Czy to one rosły wcześniej na podjeździe? Widziałam jakies niebieskie kwiatki.
Potem aranżacja chyba się zmieniła i zostały zastąpione żurawkami.
Czy to są 2 różne miejsca?
- Darmokot

- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Witaj Jagódko
Dzięki Twoim pięknym zdjęciom dowiedziałem się , że mój dzwonek to karpacki niebieski
A jeśli masz problem ze ślimakami to znam 2 sposoby:
1) wlej piwa do pojemnika np po maśle, zakop go żeby brzeg był na poziomie gleby - ślimaki szybko tam wlezą i się utopią
2) jak zobaczysz ślimaka bezskorupowego posyp go solą - rozpuści się choć wygląda to obrzydliwie, ja wolę pierwszy sposób
Miłego wieczoru
1) wlej piwa do pojemnika np po maśle, zakop go żeby brzeg był na poziomie gleby - ślimaki szybko tam wlezą i się utopią
2) jak zobaczysz ślimaka bezskorupowego posyp go solą - rozpuści się choć wygląda to obrzydliwie, ja wolę pierwszy sposób
Miłego wieczoru
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Oj , nie wiem , czy na to piwko nie wpadną ślimaki od sąsiadów.
Swoje zbieram najczęściej wieczorem do worka i już nie wypuszczam.
Brzydko robię, wiem, ale jak wojna to wojna.

Swoje zbieram najczęściej wieczorem do worka i już nie wypuszczam.
Brzydko robię, wiem, ale jak wojna to wojna.
- Jagodka

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Jesteś niesamowita i ...uwielbiam Cię czytać ...Twoje ważenia słów są ...jakby to ująć ...stosowne i adekwatne do rozmówcy /bywalca Twojego ogrodu - który , co tu dużo mówić .../ cały czas mam na myśli ogród - nie bywalców /...czyściutki , wypielony ( nie cierpię tego określenia , bo my mówimy- na południu- wyplewiony
).
Gąszcz przenikających się roślin , o różnych fakturach i kolorach ...mnie upaja ...cho...muszę w swoim pomyśleć nad przejrzystością swoich rabat
.
Jeszcze jedno ...u mnie ślimaków niet - co mnie niezmiernie cieszy ...kiedyś były ...ale lata temu świetlne ...kubeczki po jogurcie zakopywałam do ziemi i wlewałam piwko ...a one zwabione tym zapachem ...piły , piły , aż się potopiły ...ale nie były to aż takie ilości , by z nich zupę zrobić ....Tym bardziej ,że co niektóre miały małe okrągłe domki na grzbiecie ( nie były to jednak winniczki ) ...nagich też było mało ... Od tamtej pory ...koniec ze ślimakami ...
Tego białego dzwonka też Jagodo poproszę - a w zamian rzucę brzoskwinio listnym białym ...albo pokrzywo listnym niebiesko fioletowym .
Pozdrawiam serdecznie
...gaduła nie z tej Ziemi /Planety ...Jagódka vel Iga ...tak często mylona z Tobą - przez Kocimiętkę
.
Gąszcz przenikających się roślin , o różnych fakturach i kolorach ...mnie upaja ...cho...muszę w swoim pomyśleć nad przejrzystością swoich rabat
Jeszcze jedno ...u mnie ślimaków niet - co mnie niezmiernie cieszy ...kiedyś były ...ale lata temu świetlne ...kubeczki po jogurcie zakopywałam do ziemi i wlewałam piwko ...a one zwabione tym zapachem ...piły , piły , aż się potopiły ...ale nie były to aż takie ilości , by z nich zupę zrobić ....Tym bardziej ,że co niektóre miały małe okrągłe domki na grzbiecie ( nie były to jednak winniczki ) ...nagich też było mało ... Od tamtej pory ...koniec ze ślimakami ...
Tego białego dzwonka też Jagodo poproszę - a w zamian rzucę brzoskwinio listnym białym ...albo pokrzywo listnym niebiesko fioletowym .
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
-
JagiS

Szuwarek i Ibrakababra to odnogi od piekieł
. Kiedyś im nóżki powyrywam, jej bohu! Amba dostanie rudy kołnierz, a kociczkę wypcham i na kredens w charakterze bibelota
.
Justi, korzystaj z fajrantu, bo szybko zleci. Jeśli chcesz cieszyć się kwitnącymi dzwonkami w tym roku, barter musi nastąpić na wiosnę. A malinówki jesienią i tym sposobem mamy powód do co najmniej dwóch spotkań
.
Heleno, czym Ty się, dziecino, turbujesz! Ludziska różne są
. Gdybym kupiła działkę mojego Filozofa, miałabym to samo. Któregoś dnia oświadczył, że wysieje żyto na poplon. Kiedy spytałam, czemu tak długo nie wschodzi - odrzekł, że ekonomia zwyciężyła i poszło w balon
i już pracuje. Ale za to zimę ma chłopina zabezpieczoną
. To jest twarda chłopska filozofia. Dla nich kwiatki i krzaczki to fanaberie głupawych bab.
Heleno, tęsknie za chwilą, kiedy odzyskasz humor
.
Margo, Ty masz oko! Najpierw był niebiański szlak lobelii i żeniszków, ale ponieważ są jednoroczne, zostały zastąpione żurawkami. To ten sam korytarz.
Michałku, dzięki, ale sprawdza się mój sposób - codzienne zbiory, szczególnie po deszczu. Piwko żłopię sama ( lub w towarzystwie ).
Krysiu, no właśnie, z ust mi to, aśćka, wyjęłaś
. Wojna
.
Jagódko, pomyślałam sobie, że wobec zalewu niechlujstwa językowego, panującego prawie wszędzie, dbałość o poprawną polszczyznę uczynię swoim osobistym rodzajem patriotyzmu, mało tego, będę to propagować. Nie ukrywam, że i na Was liczę.
Jesteś niezwykle łaskawa w swojej opinii o moim ogrodzie i pracy w nim wykonanej. Bardzo mi miło. Jeśli Cię coś inspiruje - prostuję się z dumy
.
Ilość ślimaków można zredukować częstym grzebaniem w ziemi, szczególnie wiosną wykopuję mnóstwo ich jaj złożonych w glebie ( takie zlepki białych kuleczek ). Pomogła też zeszłoroczna zima - jaja wymarzły.
Widzę, Jagódko, że wzorem innych muszę założyć kajet:"Co, komu i kiedy", bo się pogubię
.
Szkoda, że tak daleko od siebie mieszkamy, bo po bezpośrednim spotkaniu Sławek w życiu by nas w Kocimiętce nie pomylił
.
Dzięki wszystkim za udział w rozmowie. Teraz insulinka Deklowi.
Na razie - Jagi
Justi, korzystaj z fajrantu, bo szybko zleci. Jeśli chcesz cieszyć się kwitnącymi dzwonkami w tym roku, barter musi nastąpić na wiosnę. A malinówki jesienią i tym sposobem mamy powód do co najmniej dwóch spotkań
Heleno, czym Ty się, dziecino, turbujesz! Ludziska różne są
Heleno, tęsknie za chwilą, kiedy odzyskasz humor
Margo, Ty masz oko! Najpierw był niebiański szlak lobelii i żeniszków, ale ponieważ są jednoroczne, zostały zastąpione żurawkami. To ten sam korytarz.
Michałku, dzięki, ale sprawdza się mój sposób - codzienne zbiory, szczególnie po deszczu. Piwko żłopię sama ( lub w towarzystwie ).
Krysiu, no właśnie, z ust mi to, aśćka, wyjęłaś
Jagódko, pomyślałam sobie, że wobec zalewu niechlujstwa językowego, panującego prawie wszędzie, dbałość o poprawną polszczyznę uczynię swoim osobistym rodzajem patriotyzmu, mało tego, będę to propagować. Nie ukrywam, że i na Was liczę.
Jesteś niezwykle łaskawa w swojej opinii o moim ogrodzie i pracy w nim wykonanej. Bardzo mi miło. Jeśli Cię coś inspiruje - prostuję się z dumy
Ilość ślimaków można zredukować częstym grzebaniem w ziemi, szczególnie wiosną wykopuję mnóstwo ich jaj złożonych w glebie ( takie zlepki białych kuleczek ). Pomogła też zeszłoroczna zima - jaja wymarzły.
Widzę, Jagódko, że wzorem innych muszę założyć kajet:"Co, komu i kiedy", bo się pogubię
Szkoda, że tak daleko od siebie mieszkamy, bo po bezpośrednim spotkaniu Sławek w życiu by nas w Kocimiętce nie pomylił
Dzięki wszystkim za udział w rozmowie. Teraz insulinka Deklowi.
Na razie - Jagi
-
JagiS

Dekiel dzielnie zniósł zastrzyk, więc na dobranoc jeszcze kilka niebieskości.
Od jutra - zmiana koloru
.
Przez dzwoneczki widok na jezioro.

Jeszcze brzoskwiniolistne, rozlazły się jak wszy po kożuchu
.

Widok na "kucyki" w lobeliach.

I na koniec len, ten to dopiero jest niebieski, tylko czemu tak mało ma zdjęć
.

Dobrej nocy - Jagoda ( przez FO nocna mara
)
Od jutra - zmiana koloru
Przez dzwoneczki widok na jezioro.