Trawa pampasowa cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trawa pampasowa cz. 2
A ja wiem, że przeżywa tylko trzeba o nią zadbać - swoją miałam przez trzy lata, pięknie kwitła a czwartego nie zabezpieczyłam na zimę i odeszła.
Na dowód jak rosla na mojej działce

Na dowód jak rosla na mojej działce

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Ja też swoją mam trzy lata, ale to nie zmienia faktu, ,że normalnie nasze zimy są dla niej zabójcze. . Pewnie, że istnieją wyjątki, zbiegi okoliczności jak ostatnie zimy , po za tym dobre stanowisko, staranne zabezpieczenie. Moja w tym roku przeżyła na zewnątrz w donicy, bo zimy nie było. Ale jest tak duża, że nie mam dla niej już donicy, więc wsadziłam ją do gruntu, ale zdaje sobie sprawę, że to jej ostatni rok. Bo zima wreszcie przyjść musi.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
to miskant tez kwitnie i zostają te wiechy do zimy?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Więce optymizu !emalia112 pisze:Ja też swoją mam trzy lata, ale to nie zmienia faktu, ,że normalnie nasze zimy są dla niej zabójcze. . Pewnie, że istnieją wyjątki, zbiegi okoliczności jak ostatnie zimy , po za tym dobre stanowisko, staranne zabezpieczenie. Moja w tym roku przeżyła na zewnątrz w donicy, bo zimy nie było. Ale jest tak duża, że nie mam dla niej już donicy, więc wsadziłam ją do gruntu, ale zdaje sobie sprawę, że to jej ostatni rok. Bo zima wreszcie przyjść musi.
I troche starań - opatulisz, to ocalisz
ja do swoich pampasówek robiłam podejscie trzy razy . W zeszłym roku kupiłam ostatni raz trzy sztuki - .na zimę zapomniałam okryć ale jaka była zima każdy wie
. wszystkie przeżyły .
Co prawda nie wyglądają okazale, bo wszystkim liscie zrobily się słomiane, ale są już dawno po przycięciu i widać że żyją bo puszczają lisciorki
.
Zebym tylko w tym roku nie zapomniała o nich bo jak napisała emalia zima w końcu musi przyjsć

Co prawda nie wyglądają okazale, bo wszystkim liscie zrobily się słomiane, ale są już dawno po przycięciu i widać że żyją bo puszczają lisciorki

Zebym tylko w tym roku nie zapomniała o nich bo jak napisała emalia zima w końcu musi przyjsć

Pozdrawiam. Ewa
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tym roku zaczyn przygodę z trawą pampasową.
Na początek właśnie posadziłam do dużej donicy.
Łatwiej będzie jesienią zabrać ją do pomieszczenia.
Ciekawe czy mi zakwitnie.
Na początek właśnie posadziłam do dużej donicy.
Łatwiej będzie jesienią zabrać ją do pomieszczenia.
Ciekawe czy mi zakwitnie.
Ja w zeszłym roku kupiłam od Mariusza ze Szczytnicy trzy sztuki i wszystkie zakwitły po jednym kwiecie
Pozdrawiam. Ewa
-
Ja zaczęłam w ubiegłym roku od 5l doniczki a pod koniec sezonu 60 l było mało,popatrz jak wyglądały korzenie dwie strony wcześniej. Teraz to bym nie wiedziała w co ją wsadzić.Moja nie kwitła, ale i tak wyglądała extra. Teraz wsadziłam do ziemi dostają co parę dni wiadro wody z florowitem lub gnojówką z pokrzyw i liczę że zakwitną.
Brakło mi parapetów 

Moje trawki wysiane wiosną.

W jakich miejscach można posadzić, jak zabezpieczać na zimę, już doczytałam.
Co powinnam z nimi zrobić teraz, czy dalej trzymać na parapecie aż do przyszłego sezonu? Czy lepiej będzie im na działce, mam też możliwość umieszczenia tych doniczek pod folią z pomidorami.
Dostają odżywkę do roślin zielonych, bardzo się rozpędziły ze wzrostem.
Proszę o wskazówki.

W jakich miejscach można posadzić, jak zabezpieczać na zimę, już doczytałam.
Co powinnam z nimi zrobić teraz, czy dalej trzymać na parapecie aż do przyszłego sezonu? Czy lepiej będzie im na działce, mam też możliwość umieszczenia tych doniczek pod folią z pomidorami.
Dostają odżywkę do roślin zielonych, bardzo się rozpędziły ze wzrostem.
Proszę o wskazówki.
-
Wynieś je teraz gdzieś w cień. Trawa pampasowa to trawa preriowa , potrzebuje słońca, ale nie wynoś ją od razu na słońce, postaw ją w cieniu. Po paru dniach dopiero na słońce.Ona chłodu się nie boi. Boi się mrozu i braku słońca. W domu czy w cieniu zmarnieje Ci.