Kaktusowo u Abaddon'a

Zablokowany
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowo u Abaddon'a

Post »

No tego Feraka to musiałem mieć :) Zobaczyłem po raz pierwszy jego zdjęcie w książce autorstwa Tony'ego i Suzanne Mace "Kaktusy dla początkujących" :) Dzisiaj złożyłem ponowną wizytę w LM i ku mojemu zdziwieniu ponad połowa kaktusów z dostawy została wymieciona. Poprzednio kupiłem tam Astro, którym chwaliłem się na 18-tej stronie i wtedy było tych kaktusów pełno. Dzisiaj przyjeżdżam a tu widzę, że się trzeba cieszyć że w ogóle coś jeszcze jest :) I wtedy go dojrzałem :D Normalnie aż mi serce szybciej zapikało :lol: No i tak oto zagościł u mnie Ferocactus chrysacanthus :) Jest to jeden z najważniejszych moich gości :D

Przemek nie martw się, przecież koniec świata to święto ruchome :) Ja w swoim życiu przeżyłem już ze 3 :D
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

jak wchodzę na " Allefajnie " bądź inne strony , albo od kogoś z forum coś biorę to tez mi serce normalnie mocniej bije :;230 :;230 :;230 Tylko jak przyjdzie czas zimowania to ja nie wiem jak to będzie ;:185 Kaktusy to się wrzuci do piwnicy gdzieś na węgiel koło pieca :;230 :;230 :;230 :;230 ale Adenium to przecież moja Mama jak zobaczy na parapecie 50 doniczek to chyba będzie miała stan przed zawałowy ;:174 a jak jeszcze pod koniec lutego dojdą moje wszystkie wysiewy to już zawał murowany ;:14 ;:14
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Powiedz mamie ,że to pietruszka na zimę do rosołku :;230
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jest myśl :wink: Tylko wtedy nie zejdzie na zawał tylko przez " pietruszkę " :roll: :lol:
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bedzie pierwsza osoba w Polsce co sie nie zatruła grzybami tylko adenium.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Tak czy siak pójdziesz siedzieć... a rośliny rozdzielimy tu na forum, na czas Twojej nieobecności :tan
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chcieli byście :lol: Ale mnie nie tak łatwo się pozbyć :twisted: Pietruszkę bym z chęcią u siebie w pokoju na zimę zostawił ale niestety okno od strony północnej ;:222 Ale w następnym roku będzie selekcja i zostawię sobie około 20 Adenium a reszta pójdzie sobie w świat ;:65
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

abaddon1986 pisze:Jednak uległem jeszcze jednemu okazowi z LM :D Podobał mi się ten kaktus od kiedy ujrzałem go w pewnej książce :) Oto on:

Ferocactus chrysacanthus

Obrazek
Obrazek

Oby to był już koniec, bo na prawdę zaczynam się o siebie martwić...

Pięęęęęęęęęęęęęęęęękny jest :)

"Zmartwię" Cię, ale końca nie będzie.... :;230 będzie tylko gorzej.... ;:108 ;:108 ;:108
nyskadu pisze:Tak czy siak pójdziesz siedzieć... a rośliny rozdzielimy tu na forum, na czas Twojej nieobecności :tan
Ooo to ja tez proszę o uwzględnienie mnie podczas podziału :twisted: :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak już o tym pójściu w świat mowa to ciągle się zastanawiam czy nie wzbogacić się o jakieś Adenium :) A skoro na forum jest taki Przemek to wiadomo skąd bym to Adenium wziął :D Gdyby jakaś decyzja zapadła w tym temacie to na pewno się o tym dowiesz :wink: Może na przyszły sezon się pomyśli, bo przynajmniej będę wiedział czy wszystkie kaktusy przeżyją moje pierwsze zimowanie :)

Inez jak ma być gorzej to chyba na serio muszę się zastanowić czy kilku kaktusów z mojej kolekcji nie podrzucić rodzince, a na ich miejsce dać coś co na prawdę chciałbym mieć :) Ilość roślin jaką mam teraz jest dla mnie wystarczająca, więc jeśli coś dorzucać nowego do kolekcji to z równoczesnym pozbywaniem się "niechciejów" :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Mateusz, ale przecież Ty nie masz dużo roślin ;:202 To jest dla Ciebie ilość wystarczająca? Pamiętaj, że z czasem coraz to inne będą Ci się podobały. Jak tylko coś ładnego tu lub w innym miejscu zobaczysz. I co? Będziesz pozbywał się co chwilę jakiejś rośliny, żeby ta obecna ilość była niezmienna? Jak dzisiejszy "chciej" jutro będzie "niechciejem" to takie trochę wyrzucanie kasy w błoto.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie o to chodzi :) Tylko kilka roślin z mojej kolekcji bym wymienił :) A z tym, że ilość wystarczająca chodzi mi o to, że nie chcę zawalić się po czubek głowy kaktusami i nie mieć w domu miejsca na nic innego :) Taka ilość jaką mam obecnie sprawia mi przyjemność zajmowania się nimi. Dużo jest roślin, które chciałbym mieć ale staram się mieć umiar... I tak mi to słabo wychodzi :?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

No tak, ale nie wiesz, czy za chwilę te co masz również nie przestaną sprawiać Ci radości. Wątek założyłeś niespełna 3 miesiące temu i wtedy lubowałeś się w kolumnowych. Ba, nawet pisałeś że na kwiatach Ci nie zależy, a liczą się głównie rozmiary roślin :lol:
Równie dobrze za 2-3 miesiące dojdziesz do wniosku, że pozostałe też byś wymienił na coś innego :lol:
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę w tym prawdy jest :D Mam jednak kilka takich roślin kupionych w amoku "chcę wszystko" i po prostu bym je chętnie wymienił na coś innego :) Na nieco ponad 30 sztuk kaktusów jakie posiadam to ok. 4-5 chciałbym wymienić na coś innego :) Tyle w tym temacie :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Mateusz jeżeli dobrze pamiętam pisałeś, że masz balkon. Jeżeli ten balkon jest normalnych rozmiarów to na twoim miejscu bym go zaadoptował pod kaktusy i z pewnością zmieści się tam trochę więcej roślin niż masz w tej chwili. Co do tego, że część roślin zaczyna się nie podobać to tak chyba czasem bywa, zawsze można takie rośliny przeznaczyć na coś innego np. T. bridgesii można przeznaczyć na podkładki do szczepienia jeżeli byś kiedyś zaczął wysiewać i byłaby potrzebna "operacja" szczepienia, ja sam nie umie jeszcze dobrze szczepić, ale mam kilkanaście/kilkadziesiąt kaktusów które do tego się nadają mimo, że nie są to kaktusy z członu kolekcji.
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

No chłopak chce mieć po prostu estetycznie parę kaktusów żeby cieszyły oko (tak jak ja) a wy chcielibyście żeby cala chałupę sobie zawalił, wstydźcie się ;:170
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”