Tadziu pozwól że najpierw opowiem jednak o tych moich planach wiosennych,żeby było wiadomo o czym mówimy...
Fotka podglądowa...
Jacku,Elizo,Mariolciu,Agnieś,Aguś,Tadziu...bylinek rosnących na wężowych rabatach raczej się nie pozbędę.Niektóre tylko zmienią miejsce.Wężowy charakter ogrodu pozostanie,ale przeróbki planuję...
A więc-po wykopaniu bylinek,w miejscu największego wybrzuszenia węża myślę wykopac nieckę,czy dołek jak kto woli.
Niecka ma byc 3-stopniowa(myślę też nad sugestią Zbyszka...
Zbyszku odezwij się i napisz jeszcze raz o swoim pmyśle,bo nie zdążyłam dokładnie doczytac)Każdy stopień myślę obłożyc kamieniami i obsadzic roślinkami płożącymi(aby sobie "spływały"ze stopnia na stopień)Po środku schodki w dół,góra niecki obsadzona trawami.Ziemia z wykopu + dowieziona będzie na podniesienie rabat.Między rabatkami wężowe ścieżki.Rabatki obsadzone bylinkami,a gdzieś w nich wkomponowana rabatka z samymi iglakami.Obrzeża rabat obsadzone bukszpanami i niskimi tawułkami.A i jeszcze na dnie niecki dołek z wkopaną beczką,na niej pokrywa z dziurami,agro i żwirek.Na tym kaskada ułożona z płaskich kamieni.Myślę(nie wiem czy dobrze) że może dzięki tej niecce i beczce na jej dnie,oraz podwyższonym rabatom pozbędę się problemu z zastojami wody na rabatach.
A teraz proszę o podpowiedzi,sugestie...co może byc,a co można zrobic inaczej
Tadziu moim zdaniem większe byliny mogą wyglądac fajnie przy dużych iglakach,lub np. w uzupełnieniu kompozycji z liściastych i iglastych,pod warunkiem że są dużo większe od bylinek.Przy niskich iglakach tak jak mówisz...niskie cebulowe,lub niskie bylinki.Ale to tylko moje zdanie...Widziałam wiele pięknych kompozycji iglaków i bylin,ale to trzeba umiec zrobic