Zielsko Takhisis

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielsko Takhisis

Post »

Tylko gorzej, jak ktoś nie ma go gdzie wsadzić do gruntu :D
A zawiązały Ci się Nolinko, jakieś nasionka?
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Nie zauważyłam niczego, co mogłoby je przypominać. Przekwitnięte kwiatki zasychają i niezbyt ładnie wyglądają, same nie chcą odpaść i ja je uszczykuję. Być może rozmnaża się go przez sadzonki albo przez podział. Za krótko go mam by ferować wyroki. Pożyjemy, zobaczymy :D
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Bardzo mi się spodobała Twoja relacja z dojrzewania aksamitek ;:138 Uwielbiam patrzeć, jak roślinki się rozwijają, rosną - fantastyczny widok. Też wysiałam nasionka otrzymane od Ciebie, ale roślinki mam jeszcze dużo mniejsze, bo to stosunkowo późno było. Wzeszły mi już ładne krzaczki, teraz czekam na pączki.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Bardzo ładny rozwar, podobają mi się jego kwiatki ;:138 . Ja mam rozwar od zeszłego roku w gruncie i bez problemu przetrwał tą zimę, co prawda jeszcze nie zakwitł, ale ładnie rośnie ;:108
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Rozwar to bylina.Zimuje dobrze w gruncie,tylko trzeba pamiętać gdzie rośnie ;:224 ,bo raczej trochę później wychodzi w ziemi.No i można go pociachać niechcący ;:224
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Piękny ten prezencik :)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękne te kwiatuszki ogrodowe;)
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Prostuję swą poprzednią wypowiedź na temat rozwaru. Dziś ucinałam przekwiłe kwiatuszki i rozdziubałam paznokciem tą kulkę, w środku były niedojrzałe nasionka. Tylko myślę, że pozostawienie ich żeby dojrzały byłoby równoznaczne z osłabieniem kwitnienia. Można spróbować zostawić kilka i zobaczyć co się stanie.
Awatar użytkownika
Faairy
50p
50p
Od: 1 cze 2012, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aksamitki rewelacyjne! W następnym roku koniecznie też muszę wysiać! Rozwar miałam w zeszłym roku ale o dziwo w ogóle się nie rozrastał :| Stał w miejscu całe lato bez zmian. Ciekawe jak u Ciebie będzie :)
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p

Post »

Nolinka Ja właśnie szukając informacji o jego rozmnażaniu znalazłam informacje nt nasion.. Fakt faktem, osłabi to kwitnienie, jednak można by pozwolić mu je wytworzyć pod koniec sezonu, żeby za rok też cieszył nasze oczy :D Jak dla mnie to on wygląda tak subtelnie i delikatnie, że boję się go dotykać :D

mroofka Mnie równiez podoba się ten proces... To niewiarygodne, że z takiego malutkiego nasionka, wyrasta piękna roślina :) Dlatego też, co parę dni je fotografuje.. szkoda tylko, że komórką... aparatem byłoby dużo ładniej.. :( Co do aksamitek - bardzo się cieszę, że żyją :) Sądzę, że za tydzirn powinny Ci już zakwitnąć, tymbardziej, że jest piękna, słoneczna pogoda :) Twoja eszewiera sobie u mnie nie poradziła niestety.. łodyżka tuż przy ziemi jakby się.. wysuszyła.. Szkoda roślinki :( Za to, trzykrotki, którym nie dawałam szans, a które wysłałaś mi jako pierwsze czuja się znakomicie. Jedna tylko zdechła, ale reszta puściła duużo listków, dosadziłam jeszcze te, które wysłałaś potem i mam mały busz w domu :D Są długie i chwilowo je przycięłam, ukorzeniam - już mają korzonki, jeszcze chwila i je dosadzę, aby zagęścić doniczki (wcześniej posadziłam je razem, jednak stwierdziłam, że nie wygląda to zbyt ładnie i postanowiłam je rozsadzić:))

tesia39 Kochana, a powiedz, co jeśli nie mogę go włożyć do gruntu? Mam go na zimę przyciąć, ołożyć liści i zostawić na balkonie? Tak przeżyje? Kwiatuszki ma naprawdę śliczne.. Też masz fioletowe jak moje? :) Mam jeszcze pytanie- jak o niego dbasz? Niby czytałam troszkę o nim, jednak te opisy niewiele mi mówią :(

jola1313 Właśnie tylko ja nie mam jak go wsadzić do gruntu :( Jedyne co mu mogę zaoferować to zostawienie go na balkonie, ale nie wiem czy to zda egzamin :(

ChrapkaEfekt małego pokrzyczenia na chłopa ;:224

Filigranowa27 a dziękuję, dziękuję:D Sama też jestem z nich dumna hi hi hi :)

Faairy Aksamitki gorąco polecam - łatwe, nie potrzebują wiele uwagi, długo kwitną ciesząc oczy, jeśli chcesz, mogę wysłać Ci nasionka :) Ciekawe od czego zależy jego rozrastanie...
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p

Post »

Jako, że spodobała się fotorelacja aksamitek, to teraz czas na cynie.. niestety z całego pudełeczka nasion, które zebrałam rok temu wyrosło tylko 1! Tak, słownie jedno! ;:202 Nie mam pojęcia czemu, bo w tamtym roku miałam ich kilka doniczek :(
Tak czy inaczej, cieszę się tą jedną sztuką.. przynajmniej ładnie zakwitła :)

Na szczęście koleżanka się ze mną podzieliła, i doszło mi jeszcze kilka sztuk :tan Oby tylko ich nasiona były bardziej produktywne niż moje z tego roku :;230

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

wyrośnięta sztuka:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to maluszki od koleżanki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna cynia Ci wyrosła ;:oj A co do rozwaru to ja mam chyba biały, pewna nie jestem bo w tym roku nie zakwitł jeszcze i nie wiem czy w ogóle zakwitnie. Wczoraj robiłam remont ogródka i musiałam wykopać wszystkie rośliny więc rozwar też, no i nie spodobało mu się to bo do dziś ma zwieszone główki ;:223 ;:223 Mam nadzieję że jednak przestanie się na mnie gniewać i odżyje ;:174 Do tej pory jakoś specjalnie o niego nie dbałam, czasem podlałam nawozem jak wszystkie kwiatki i to wszystko ;:108 Na zimę zabezpieczyłabym doniczkę, żeby kłącze nie przemarzło i normalnie zostawiła na balkonie .
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piękniutkie masz cynie, a ja choć bardzo je lubię w tym roku się zaniedbałam i nie wysiałam :oops: teraz musisz się pogodzić z tym, że będę do ciebie zaglądać i cieszyć oczy :D
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p

Post »

Tesia - Czytałam właśnie, że nie lubi przesadzania, bo ma delikatne korzenie i zaleca się, żeby mu znaleźć miejsce, skąd już nie będzie zabierany..
Proszę podpowiedz mi, jak zabezpieczyć doniczkę? włożyć go w większą doniczką z ziemią? Owinąć szalikiem ?:D

Sylvi - zapraszam :D Póki co zakwitła jedna, mam nadzieję, że niedługo te od koleżanki też dadzą radę, choć dzisiaj troszkę je zasuszyłam :(
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dym tą doniczkę z rozwarem wsadziła w dużo większą wypełnioną styropianem, słomą albo jakimiś szmatami ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”