Nowy nabytek bardzo ciekawy, a nasionka... czekam z niecierpliwością na to, co się z nich "wykluje"
Kwiaty Patrycji część 2.
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwiaty Patrycji część 2.
Śliczny kwiatuszek falenopsisa
. Będzie wyglądać wspaniale, kiedy rozkwitnie ich więcej
.
Nowy nabytek bardzo ciekawy, a nasionka... czekam z niecierpliwością na to, co się z nich "wykluje"
.
Pachypodium lamerei!!! Czyli tak się ten kwiatuszek nazywa!! Uwielbiam. Miałam kiedyś - parę lat temu i był cudowny. A gdy urósł i zamienił się w wielką kolumnę z kolcami i liściastym czubkiem - no wyglądał imponująco. Dopóki nie okazało się, że mój kot przez niego choruje - nie wiem czy igiełki czy liście ale coś było dla niego toksyczne i musiałam go oddać (kwiatka - nie kota). Ale teraz kota nie ma więc... mogłabym sobie sprawić takiego 
W sumie nijak. Żadnych odżywek nie dostawał, stał sobie na oknie od strony północnej. Podlewanie co dwa dni troszkę, żeby ziemia była wilgotna. Nigdy nie robiłam mu jakiś przerw w podlewaniu celem zimowania ani nic takiego. I rósł jak na drożdżach 
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anankee, jesteś pewna, że to pachypodium stało na oknie północnym? Wydawało mi się, ze tego typu rośliny to tylko parapet południowy, bo potrzebują mnóstwo słońca.
Ja mam okno od północy i nawet nie łudziłam się, ze mogę tam trzymać coś poza cieniolubnymi.
- Wiktoria_W

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Ludisia wygląda jakby się wyciągała w stronę obiektywu, ale dzięki temu odsłoniła mniejsze roślinki
. Śliczna jest z tymi paskowanymi liśćmi
.
- Karolina__

- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Ja już ją chyba u Ciebie widziałam, a może mi się przyśniło? 
Święta południowa trójca:P

Uploaded with ImageShack.us

No i drugi parapet, tu kwitnie jedyni e ten stroczuś ze złamanym pędem;) i hojka bella wypuściła cały 1 pączek kwiatowy. To będzie jej pierwsze kwitnienie u mnie:).

Eubhorbia milli rozkwitła się na całego:)

Filodendron dziurawy

I oncidia pomału pomału się szykują na lato i wiosnę do kwitnień:).

- agucha432
- 500p

- Od: 3 lis 2011, o 10:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pati wszystkie piękne u ciebie te kwiatuchy ale mnie jeszcze męczy ta twoja różowa zroślicha. Wiesz jak ona tak się bardziej rozkrzewi to pamiętaj o mnie ;:91
Moje doniczkowe Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Patrysiu śliczne storczyki
Ja sama mam trzy z czego dwa przyniosłam ostatnio z obi, były przecenione
A Euphorbia - sliczna! Rewelacja. A ja też mam - wprawdzie malutką ale zawsze
Ja sama mam trzy z czego dwa przyniosłam ostatnio z obi, były przecenione
A Euphorbia - sliczna! Rewelacja. A ja też mam - wprawdzie malutką ale zawsze
- mmaryla

- Od: 23 lut 2011, o 13:24
U Ciebie jak zwykle wiosna na całego,pieknie kwitnące storczyki i nowe przyrosty.
Ale ja ostatnio poluje na Wilczomlecz,taki nieduży jak u Ciebie na parapecie. Myślę że pokażą się niebawem w Biedronce lub Plejadzie
Ale ja ostatnio poluje na Wilczomlecz,taki nieduży jak u Ciebie na parapecie. Myślę że pokażą się niebawem w Biedronce lub Plejadzie
No właśnie teraz jak już co nieco o kwiatach wiem to też mnie dziwi, że on sobie tak świetnie radził na tym północnym oknie. Można spróbować a jakby jednak było mu za ciemno to wtedy przenieść w jaśniejsze miejsce.rapunzel pisze:Anankee, jesteś pewna, że to pachypodium stało na oknie północnym? Wydawało mi się, ze tego typu rośliny to tylko parapet południowy, bo potrzebują mnóstwo słońca.Ja mam okno od północy i nawet nie łudziłam się, ze mogę tam trzymać coś poza cieniolubnymi.
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anankee, chyba masz rację, zawsze można spróbować, tylko póki co na parapecie miejsc wolnych brak przez kuwety z siewkami.
agucha do tej zroślichy to musi być mega kolejka, bo i ja gdzieś tam na szarym końcu się ostatnio ustawiłam.
agucha do tej zroślichy to musi być mega kolejka, bo i ja gdzieś tam na szarym końcu się ostatnio ustawiłam.
Tak tak dopisane jestescie w kolejce na zroślichę, a ona cholernica tak powoli rośnie, dopiero 1 szczepeczka była...ale wytrwajcie a doczekacie sie swojej kolejki;) 
- Monik27
- 500p

- Od: 23 sty 2012, o 08:55
a ja też czekam w kolejce?? piękne kwiatuszki a storczyk przeuroczy
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Zapraszam serdecznie ;-) Monika