Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Eh nie mogłam się już powstrzymać i wysiałam dziś ogórki w rozsady obawiam się że jednak trochę za wcześnie to zrobiłam ale trudno. 

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No, myślę, że zdecydowanie
Ale spoko, w najgorszym razie będzie co na kompost rzucić
Ja swoje ogórki będę siał na rozsadę, tak się zastanawiam - 2 maja 

Czy wszystkie ogórki można prowadzić na sznurku ? Mam mieszańce Odys i Śremski - czy mogę je w gruncie prowadzić na sznurku ? Rodzina mnie straszy że się nie udadzą, że słońce przypali i że będą marne zbiory. To moje pierwsze w życiu samodzielne warzywa i już sama nie wiem kogo słuchać i co zrobić ? Doradźcie proszę
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magdo,pilną uczennicą Matki Natury, jak zapewne zauważyłaś, to ogórki mają wąsy, którymi próbują się piąć i dlatego Ty masz rację. Gdy mają wodę, to słońce im nie szkodzi, gorzej z wiatrem, lubią zacisze i trzeba tak zrobić konstrukcję, oraz wybrać miejsce, żeby jak najmniej ich nie szarpał wiatr. 

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Witam.W tym sezonie modyfikacja konstrukcji do uprawy ogórków.Zamontowana będzie dodatkowa konstrukcja osłaniająca ogórki przed silnymi wiatrami, ulewnymi deszczami i innymi kataklizmami.Będzie to na wzór otwartego obustronnie tunelu z możliwością opuszczania jak i zwijania ścian bocznych (jak w przypadku pomidorów)w nagłych przypadkach. Joanna
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Prosimy o dokumentację fotograficzną
Zdrowych ogórkowych Świąt

Zdrowych ogórkowych Świąt

Witam.Jak to w starym powiedzeniu "słowo cenniejsze od pieniędzy". Przyjdzie czas,konstrukcja będzie zrobiona,dokumentacja fotograficzna wykonana i wszystkim zainteresowanym pokazana. Na obecną chwilę ziarnka spoczywają sobie spokojnie w torebkach a materiały do wykonania leżą w altanie.Pozdrawiam Joanna
Ekopom - no i dziękuję Ci bardzo za tą odpowiedź, to mój "pierwszy raz "
i muszę się wszystkiego nauczyć. Zapał mam wielki ale na każdym kroku słyszę od leciwych ogrodników że to się nie da tamto się nie uda i ten zapał raz mi stygnie raz znowu ta krytyka podpala mu lont na nowo - ehhhh myślałam że będzie łatwiej a jeszcze nie zaczęłam nawet 

Magda - pilna uczennica Matki Natury
Magda
Ogórki, zwłaszcza konserwowe, można z powodzeniem prowadzić pionowo, ale nie na sznurkach, lecz stosując jako podpory gałęzie wbite w ziemię . Coś na kształt groszku cukrowego.
Ogórki, zwłaszcza konserwowe, można z powodzeniem prowadzić pionowo, ale nie na sznurkach, lecz stosując jako podpory gałęzie wbite w ziemię . Coś na kształt groszku cukrowego.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Mam zamiar wsadzić jutro do gruntu trochę rozsady do gruntu i przykryć agrowłókniną.Czy ktoś już odważył się sadzić ogórki do gruntu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zapewne zmarzną podczas majowych przymrozków.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- Rzepka
Może jednak nie zmarzną ,Pogoda jest tak zakręcona ,że wszystko jest możliwe .Rozsada jest wyrośnięta, ponieważ popełniłam mnóstwo błędów nowicjuszy,więc niewiele stracę
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Rzepka
Czy < wybiegnięte > ogórki też się sadzi głębiej tak jak pomidory?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Rzepka pisze:Mam zamiar wsadzić jutro do gruntu trochę rozsady do gruntu i przykryć agrowłókniną.Czy ktoś już odważył się sadzić ogórki do gruntu?
Pozdrawiam
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zimni_ogrodnicy
Twoje ryzyko, nikt Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi...