- chociaż pąków kwiatowych jest jeszcze kilka, nie tylko na tej roślinie, ale światła słonecznego na parterze coraz mniej, słońce bardzo szybko obniża swoja drogę po nieboskłonie

- ja mam roślinę pod nazwą Diplocyatha ciliata, czy to jest ta sama roślina, bo w necie występują rośliny pod obiema nazwami, które mają troche różne kwiaty ? Moja jeszcze nie kwitła, choć jest znacznie większa o tej pokazanej z kwiatem.U mnie rośnie ta roślinka pod nazwą Diplociata ciliata, / ... /
Opis roślinki fajniutki, te rzęski są u wielu kwiatów stapeliowatych czy ceropegii - dodaje im to wiele uroku. W nazewnictwie tych roślin jest wiele nagmatwane, kiedyś próbowałam się w to zagłębić ale... to na prawdę istny koszmar. Dlatego ja używam nazw tych roślin takich z jakimi je kupiłam, sprawdzam oczywiście czy nie są to jakieś totalne buble w momencie kwitnienia ale w niektórych przypadkach i tak ciężko jest dojść do czegoś konkretnego.Ulpen11 pisze:... Na żywo to jest jeszcze ciekawiej: rzęski przy płatkach powiewają przy najmnieszym ruchu. Wygląda to jak mruganie do nas. W necie znalazłam, że synonimem stapelii ciliata jest orbea ciliata, ale pod hasłem Diplocyatha ciliata zdjęcie pokazuje taki sam kwiat.![]()
![]()
- dlatego zapytałem i przeszukiwałem wcześniej net, żeby czegoś się dowiedzieć i swoją roślinę mieć poprawnie opisaną. Po pewnym czasie szukania dałem sobie spokój i najważniejsze, żeby roślina cieszyła swoim wzrostem, zakwitła i cieszyła nas swoimi kwiatami. "Fachowcy" nie mogą uzgodnić jednego stanowiska odnośnie nazwy, to dla mnie wystarczy taka nazwa, pod którą ma opisaną roślinę i opis zbytnio nie odbiega od "rzeczywistości", a wszyscy domyślamy się = wiemy o co chodziW nazewnictwie tych roślin jest wiele nagmatwane, kiedyś próbowałam się w to zagłębić ale... to na prawdę istny koszmar.
- pomimo tych negatywnych cech, jest chętnie uprawiany na parapetach. "Gwiazdeczki" śliczne,/ ... / ale capią równo