Mój wiejski ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wendy
200p
200p
Od: 26 gru 2010, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój wiejski ogród.

Post »

Jakoś zaczytałam się w MaGorzatce, że przeoczyłam Twoją odpowiedź skierowaną do mnie - już nadrabiam.
Iwaszkiewicz tak jakoś dawno temu we mnie zapadł, więc podzieliłam się nim...
Ale może zagadki literacko-ogrodnicze to dobry pomysł na biało-bury okres w ogrodach?
Pomyślę o tym jutro... :D
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozostał jedynie fragment schodów do pałacu w parku, zniszczonego tuż po wojnie i park podworski z alejami grabowymi i olbrzymimi dębami, teraz pomnikami przyrody

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obejrzałam i ja Twój wiejski ogród! Jest śliczny i bardzo klimatyczny. Podobają mi się pobielone drzewa, piękne łany kwiatów. Podziwiam to, że wiele z nich to jednoroczne! Pewnie część z nich wysiewa się sama, ale pewnie i tak cześć z nich wysiewasz. Ja oprócz kilku aksamitek niczego nie wysiewam :-) I fajne masz zwierzaki! U mnie odpadają. Nikt nimi by się nie zajął, a ja mam raz do zwierzęcych zapachów :lol: W Twoim ogrodzie na pewno świetnie się wypoczywa. Troche klimatem przpomina mi mój, choć jest wiele różnic. :-)
Zazdraszczam domu! Pieknie odnowiony, a z duszą zabytkową :-) A ta fyrtka w murze!!! Ja niestety domek mam nowy, chociaż w planach miałam dom na planie starych wiejskich chałup, ale w rezultacie trendy, wygoda i waunki zabudowy zwyciężyły :-(
Zaglądać będę na pewno! :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drzewa, które spotkały się, w połowie polączyły i ...rozeszły

Obrazek

Młodzi i zakochani zauważyli połączone drzewa i o swej miłości wszystkim powiedzieli :cry:

Obrazek

Obrazek

Miłko, masz rację, większość kwiatów wysiewa się sama, trzeba chyba tylko uważnie patrzeć. A aksamitki różnego rodzaju są obowiązkowe, bo co by nas tak pięknie pocieszało pod koniec sezonu ogrodniczego ?:) Dom jest skromny, a fotografie zawsze wszystko upiększają. Zapraszam do siebie, choć moim zdjęciom daleko do doskonałości, oj daleko ! Będę podglądała Twoje artystyczne portrety, nie tylko kwiatów, ale i ptaszków różnorakich ;:138

Moje zakupy, po raz pierwszy cynie rozmaite, szałwia muszkatołowa, którą kiedyś kupiłam, ale zagubiłam, kolendra i lewkonie

Obrazek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalszy ciąg obrazków z parku. Tak pięknych dębów jest tam wiele

Obrazek

Pierwsza i kiedyś jedyna ulica na wsi, Starowiejska. Aleja lipowa, kocie łby. Nie tak daleko od szosy, więc miasto szybko przychodzi do nas, zbyt szybko. Jakoś nostalgicznie się zrobiło, a trzeba się cieszyć z Nowego Roku!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Irminko, piękne masz tam w swoich okolicach miejsca spacerowe. No ale najważniejsze to zapewne czworonogie towarzystwo do spacerów :)
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Irminko wpadłam z rewizytą i... i rozmarzyłam się na dobre. Twój wiejski ogródek zachwycił mnie bardzo. Te przepiękne kwiatki, kurki, pobielone drzewa, nie mówiąc już o przepięknej okolicy Twojego domu i ogrodu. A najcudniejsze te polne maczki. Oj, będę Twoim częstym gościem. Rób jak najwięcej zdjęć i pokazuj, pokazuj.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Zazdraszczam okolicy! U mnie do drzew muszę iść conajmniej kilometr :-( A nie ma nic piekniejszego jak spacer w lasku czy aleją wśród drzew. I pewnie ptaszyska tam chętnie latają, bo i woda jest!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Języcznik, paproć bardzo ładna, ale temat paprociowy nie jest jeszcze zgłębiony przeze mnie i nic nie wiem o rozmnażaniu, rozsadzaniu...

Obrazek
MaGorzatka

Post »

No dawaj, dawaj więcej tych zdjęć :)
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żurawki, trochę smętne o tej porze

Obrazek

Obrazek

Kiedy naprawdę nie mam zdjęć! Jedynie zimowe, zrobione teraz. Paproć, która będzie wstępem do paprociowego zakątka zgapionego od Lidki. To języcznik, mam jeszcze jedną paproć niezidentyfikowaną, mocno ażurową i pióropusznika strusiego. Czy mogłyby się wśród nich, a raczej przed nimi, znaleźć żurawki? Mam już ze trzy i raczej nie będę kupowała więcej, choć podobają mi się, ale u kogoś. Jeszcze w temacie paproci, mialam na działce paproć pastorał, dobrze jej nie pamiętam, czy ktoś coś bliżej umie powiedzieć ?

Obrazek

To, co podoba mi się ostatnio najbardziej, ciemierniki. Dwa kwitną, a dwa następne zbierają się do kwitnięcia. Mam białe, limonkowe i różowawe :D

Obrazek
MaGorzatka

Post »

Co do żurawek, to ja mam 5 różnych, ale innych niż Twoje. Tak myślę... może by je tak dołączyć do listy przyszłej wymiany sąsiedzkiej?
(moje to: Creme Brulee, Gold Strike, Palace Purple, Czerwona Drżączkowata, Blackberry Jam)

A mój jedyny ciemiernik, jaki posiadam ma grubiutki pączek ;)
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Irminko właśnie skończyłam Twoją opowieść...Wpadłam na chwilę i ...przepadłam-brak słów na to co Ty nazywasz zbyt skromnie wiejksim ogródkiem-jest cudnie,sielsko,anielsko.Zwierzątka kochane dodają uroku.Dzięki wizycie w Twoim ogrodzie wiem,że wrócę do uprawy nasturcji,bodziszka,łubinów.Ja sama mam działki(jedna obok drugiej) w ROD,z tym,że jedna należy do mamy,na codzień zajmuję się ogrodami-tak więc na swój za bardzo nie mam czasu.Wiem jednak jaki kierunek już obiorę.Będę z wielką przyjemnoscią wracała do Ciebie,wiosną zaś zapraszam w swoje skromne progi
P.s.Jeżeli masz kłopot z uprawą i rozmnażaniem lawendy-ja co roku kupuję nasionka lawendy gdzie się da-sklepy ogrodnicze,lidl,tesco czy inne biedronki-chowam torebki do zamrażalnika na 6 tygodni,potem wysiewam do plastikowych opakowań po mięsie z biedronyi tak trzymam je do września,potem ładnie rozsadzam do gruntu-lubią ziemię o odczynie wapiennym,więc zbieraj skorupki od jaj.Z pierwiosnakmi tak samo-do zamrażalnika itd.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Marzenko za wszystkie miłe słowa. W sprawie lawendy to już zrezygnowałam z samodzielnej rozsady po wielu porażkach, wynikających z braku cierpliwości, ale czyham na taką koleżankę, która ma wysadzonych 200 ;:180 krzaczków lawendy i wierzę w Jej sukcesy! Skorupki od jajek będę zbierała, bo nie mam odpowiedniej ziemi, a tak naprawdę marzę o polach lawendy :cry: Cieszę się, że wracasz do ślicznych nasturcji, łubinów i bodziszków, to skromne kwiaty, ale urzekają naturalnością. Bardzo chętnie odwiedzę i zobaczę wiosną Twoją działkę, a i sama wtedy postaram się o chronologiczne i wyraźne zdjęcia od których nie będą nikogo bolały zęby :D

-- 14 sty 2012, o 19:53 --

Do Miłki o ptaszyskach. Masz rację, nad lasem widuję jastrzębia, w lesie o zmroku ciężko "przepłynęla" chyba wielka sowa (z wrażenia ledwo co widziałam), wypatruję dzięciołów, bo tak pukają, że koniecznie chcę je odnaleźć. Najbardziej cieszą mnie ptaszki w moim ogrodzie, na razie jest ich niewiele, ale zima dopiero rozpoczyna się, więc będę je "lornetkowała" :D I OCZYWIŚCIE DOKARMIAŁA !
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Irmino, przeczytałam z wielką przyjemnością twój wątek ;:180
Jestem pod ogromnym wrażeniem, tego co stworzyłaś w swoim ogrodzie. Bliskie mi są takie sielskie klimaty.
Byliny, szczególnie te z babcinych ogródków uwielbiam.
A piękno i niepowtarzalność okolic, w których mieszkasz nie budzi żadnych wątpliwości.
Wiem coś o tym, u mnie też pięknie ;:167
Pozwolisz, ze będę zaglądała częściej :?: . Zapraszam też do mnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”