Ogórek w gruncie cz.1
Re: Ogórek w gruncie
wygląda , że K , tylko nie przedobrz bo zaraz będzie brak Ca 

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
A te żółte plamy na liściach?weteran pisze:wygląda , że K , tylko nie przedobrz bo zaraz będzie brak Ca
Pytam, bo mam to samo i trochę się boję, że to jakieś grzybowe w rodzaju kańciasta plamistość "czycós".
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te plamy to poparzenia nawozem około 2 tygodnie temu,liście nie zmieniają się to je nie obrywam.
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
Na moich ogórach też jakieś przebarwienia są. Muszę porównać
.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36

Mszyca

Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
KasiaPuk, NITKA pewnikiem zły dzień miałem, źle doczytałem i na Rusałce się skrupiło. Przepraszam Anię, tym bardziej, że faktycznie sformułowanie jest praaawie neutralne.
A żeby nie było offtopowo, to wrzucę swoje stanowiska pod ogórki w gruncie. W sumie to są stanowiska Właścicielki Działki, ja tylko robiłem za siłę fizyczną.
Siałem ogórki dwa razy, bo za pierwszym razem ogórki zostały skonsumowane przez ślimaki. Właścicielka Działki sama, swymi ręcyma posiała koperek obok ogórków z myślą, że co dziesiąty wyjdzie. Okazało się, że wyszedł w 100% i teraz mam problem z pieleniem chwastów rosnących pośród ogórków...

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam.

A żeby nie było offtopowo, to wrzucę swoje stanowiska pod ogórki w gruncie. W sumie to są stanowiska Właścicielki Działki, ja tylko robiłem za siłę fizyczną.

Siałem ogórki dwa razy, bo za pierwszym razem ogórki zostały skonsumowane przez ślimaki. Właścicielka Działki sama, swymi ręcyma posiała koperek obok ogórków z myślą, że co dziesiąty wyjdzie. Okazało się, że wyszedł w 100% i teraz mam problem z pieleniem chwastów rosnących pośród ogórków...

Pozdrawiam.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Slawgos, bardzo fajna konstrukcja na ogóraski.
Czy to tak na stałe, czy przenośna, w sensie czy pod nogami są jakieś fundamenty, czy wkopane w ziemie są?
Podpytuję, bo może odgapię i w przyszłym roku też tak puszczę ogórki.

Czy to tak na stałe, czy przenośna, w sensie czy pod nogami są jakieś fundamenty, czy wkopane w ziemie są?

Podpytuję, bo może odgapię i w przyszłym roku też tak puszczę ogórki.

pozdrawiam, Anita
NITKA, obie konstrukcje są tylko wbite w ziemię. W pierwszym przypadku (ta większa konstrukcja), jest to metalowa konstrukcja zbudowana z rurek. Pionowe są wbite na jakieś pół metra w glebę. Problem był, bo musiałem z drabiny od góry młotkiem walić.
Pionowe rurki z poziomą górną połączone są za pomocą wygiętego pod kątem prostym drutu, który wszedł w środek rurek.
Druga konstrukcja jest w całości drewniana. Pionowe paliki są pozostałością jakiegoś karnisza do firan. Na końcu posiadały kołki drewniane, które wystawały poza krawędź. Wynalazłem na działce jakąś deszczółkę, w której zrobiłem dwa otwory o średnicy takiej samej, jak kołki. Następnie nabiłem listwę na pionowe kołki i już.
Aha, na dole, na ziemi położyłem w jednym przypadku rurę, w drugim pręt zbrojeniowy i poprzywiązywałem do nich sznurki, by ogórasy miały po czym się wspinać do góry... W przyszłym roku na tej większej konstrukcji najprawdopodobniej puszczę fasolę wysokopienną. Się zobaczy jeszcze.
Pozdrawiam.

Druga konstrukcja jest w całości drewniana. Pionowe paliki są pozostałością jakiegoś karnisza do firan. Na końcu posiadały kołki drewniane, które wystawały poza krawędź. Wynalazłem na działce jakąś deszczółkę, w której zrobiłem dwa otwory o średnicy takiej samej, jak kołki. Następnie nabiłem listwę na pionowe kołki i już.

Pozdrawiam.
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pelasia - setki razy tu było - na mszyce pryskać lekko rozcieńczoną coka colą !!! jak ktoś się boi chemii. Wszyscy sobie chwalą i wszystkim działa.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Slawgos, wielkie dzięki za tak dokładne objaśnienia
, naprawdę super to wygląda.
Oj biedny ten mój M, nowa ogródkowa robota go czeka w przyszłym roku.

Oj biedny ten mój M, nowa ogródkowa robota go czeka w przyszłym roku.

pozdrawiam, Anita
- przybysz508
- 100p
- Od: 24 kwie 2011, o 10:32
Jaki oprysk polecacie na mączniaka na ogórku...?
Bravo czy Amistar...co lepszeee..?
A może znacie jeszcze inny..?
Bravo czy Amistar...co lepszeee..?
A może znacie jeszcze inny..?
Pozdrawiam Daniel.
- przybysz508
- 100p
Chyba się pospieszyłeś. W komunikatach PIORIN nie ma nic o zagrożeniu mączniakiem w powiecie grójeckim. A poza tym, ile tych ogórków uprawiasz i jaką odmianę ?.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- przybysz508
- 100p
0,35 ha; Śremski. A komunikatami się nie kierowałem dlatego, że zobaczyłem że już mi się go troszkę wdarło więc wiesz...
Pozdrawiam Daniel.