Ranczo Nokły cz. 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
armabapa
500p
500p
Od: 6 sie 2009, o 11:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 4.

Post »

Tadeuszu-jakże by nie inaczej jak nie zacząć od pierwszego Twego wątku....przecież musiałam zobaczyć przez co przeszliście tworząc taki nieziemski zakątek! :wink:

ciesze się, że Luci przywiodła m,nie do Twego raju!!! :D pozdrawiam i życzę miłego dnia :D
Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Tadeuszu, dziękuję za odwiedziny :D
Z ogromną przyjemnością znowu pospacerowałam po Twoim ogrodzie- jest jak zawsze fascynujący!!
Serdecznie pozdrawiam :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, podstawowym warunkiem dla wrzosowatych to kwaśna i w miarę uboga ziemia, a w ściółce leśnej , w której naturalnie rosną wrzosy,hodowlane wrzosy też będą czuć się dobrze.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, zimowity już w większości są na wierzchu i powoli rozchylają swoje kwiaty. W ogrodzie rozpocząłem trochę zmian, na pierwszy ogień poszły rabaty, a konkretnie rabata przy ścieżce, zmuszony byłem powiększyć szerokość rabaty, oczywiście kosztem trawnika gdyż rośliny rosnące na rabacie mocno się rozrastają i przeszkadzały w koszeniu.

Obrazek

Namiary na roślinkę przekazałem na PW.

LUCYNKO-dziękuję za odwiedziny, wrzosy szybko się rozrastają, u nas po dwu latach od posadzenia już nie było widać wolnych skrawków ziemi, i myślę że standardowy rozstaw wrzosów ( 30 na 30 cm) można zwiększyć o te 5 czy 10 cm.

Słoneczko, dopiero dzisiaj do nas zawitało, oby zatrzymało się na kilka dni , zawsze to przyjemniej niż w pochmurny dzień.

ARLETO- dziękuję za odwiedziny, cieszy nas że tak długo spacerowałaś po naszym ogrodzie , by zapoznać się z trzema częściami naszego ogrodu, trzeba było trochę czasu na to przeznaczyć, mam nadzieję że będziesz już naszym stałym gościem.

MONIKO- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie.

Dzisiaj korzystając z pięknej pogody razem z małżonką wybraliśmy się na spacer po pięknej Puszczy Solskiej by zrobić rozpoznanie zasobności naszych lasów w grzyby. Oto fotorelacja z leśnego spaceru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

;:138 jakie udane łowy :wink: ;:138 A dzięki Twoim zdjęciom poczułam się, jakbym była naprawdę w lesie :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu ale udało Ci się nazbierać pięknych grzybków o ile się znam to prawdziwki .
A znawczynią nie jestem .
Genia :wit
Awatar użytkownika
armabapa
500p
500p
Od: 6 sie 2009, o 11:16

Post »

;:180 same okazy ;:224
Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Ania Hedera
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 cze 2010, o 15:18

Post »

Tadeuszu jestem zachwycona ! Gratuluję wspaniałych pomysłów i wytrwałości, pozdrawiam:)
***I bijąc sercem w mur otworzyć drzwi
By słuchać szumu drzew***
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

A Tadeusza nie ma bo Tadeusz zbiera grzyby, pokaż jeszcze te grzybki, pokaż
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Tadeusz :shock: ....jakie cud miód prawdziwki ;:138
myślę że ten rok bedzie lepszy,bardziej obfity w grzybki ;:224
nawet ja-laik grzybowy w zbieraniu ale smakosz w jedzeniu ;:224 uzbieralam już troszkę....na bóla będzie :;230
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeuszu-Elsi prosiła by przesłać Ci to oto zdjęcie z Ogrodu Botanicznego:
Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, jadąc ,czy to do swojego ogrodu, czy do lasu nie zapominam zabrać aparatu fotograficznego. Prawdziwki są tak fotogeniczne ,że tylko je fotografować w naturze, w koszu już tak pięknie nie wyglądają.

GENIU-dziękuję za odwiedziny, pokazane na zdjęciu grzyby to prawdziwki, ale w lesie jest jeszcze pełno innych grzybów, w tej chwili najbardziej poszukiwane( oprócz prawdziwków), to kołpaki
http://www.wielkiezarcie.com/recipe35886.html

Smaczne podobnie do kani, lecz dużo bardziej pewniejsze ,bo je nie pomyli z muchomorem. My ,z małżonką zbierając grzyby tylko te co dobrze znamy a ponadto przeglądamy je ponownie, z tym że ona moje grzyby, a ja jej.

ARLETO- no cóż, prawdziwki to rarytasy, ja mam problem z ich znalezieniem, natomiast moja małżonka bez problemu je wypatrzy w każdym zakątku lasu ,zawsze ma kilka razy więcej prawdziwków niż ja.

ANIU HEDERA- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie i za ciepłe słowa o pracy w naszym ogrodzie . Zapraszam do ponownych odwiedzin.

URSZULO- dziękuję za spacer po ogrodzie, ogród poszedł w odstawkę, bo każdą chwilę spędzamy w lesie. Nie żebyśmy w nim spali, czy mieszkali ale codzienny kilkugodzinny spacer za grzybami jest na porządku dziennym. Sobotę i niedzielę ,ja sobie odpuszczam ( ale nie moja małżonka), wtedy w lesie więcej grzybiarzy niż grzybów, ale od wtorku ponownie do lasu. Oto co ostatnio żeśmy nazbierali.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

GRAŻYNKO- dziękuję za odwiedziny, ja również mamy nadzieję że ten rok będzie bardziej obfity w grzyby niż ubiegły, w ubiegłym roku prawie nie było grzybów w lesie, w kuchni wykorzystaliśmy wszystkie zapasy grzybów z lat wcześniejszych , mam nadzieję że w tym roku zrobimy duże zapasy w spiżarni, od wtorku ponownie do lasu.

EWO JANINO- dziękuję za odwiedziny, dziękuję również za zdjęcie ELI przy gunerze, mam nadzieję że za kilka lat ELA nie będzie musiała jechać do Krakowa by zrobić sobie zdjęcie przy gunerze, mam nadzieję że moja która będzie tak duża jak ta w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie.

Obrazek

Dzisiaj cały dzień spędziłem w ogrodzie, nareszcie się się wypogodziło i mogłem zrobić kilka aktualnych zdjęć w ogrodzie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witaj Tadeuszu. Proszę wpadnij do mnie i podpowiedz co mam zrobić z tymi pomidorkami (mam dużo zielonych zerwanych) :lol: Choróbsko skradało się, więc oberwałam, ale co dalej, żeby nie popsuć wszystkiego :?
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Grzybki piękne. Rośliny na rabatach rosną jak na drożdżach. Gunnera też wygląda wspaniale. Hortensja dębolistna podobnie jak u nas też zaczyna się pięknie, jesiennie przebarwiać. I wszystko przystrojone promieniami słońca.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeuszu-wierzyć się nie chce,że tyle prawdziwków zdrowiutkich naraz jednego dnia udało się zebrać!Kołpaki widzę pierwszy raz w życiu.
Elsi powiedziała mi,że jest już i Twoja gunnera do zobaczenia,ale mówi,że musi zrobić porównawczo przy niej zdjęcie,ja też tak uważam.
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj Tadeuszu!!! :wit
Przyszłam z rewizytą i ...zamarłam..... Jestem zachwycona powierzchnią działki, wielką kolekcją roślin,ich rozmieszczeniem,kompozycjami no i porządkiem w ogrodzie. Wszystko ma swoje miejsce, swój paliczek, etykietkę i podpórki-jak mieczyki.
Zmiana od momentu zakupu do chwili obecnej - niesamowita. Moje gratulacje!!! ;:138 ;:138
Twoje Ranczo jest duże,wiele pracy włożyłeś ,żeby stworzyć swój raj na ziemi. Widać,że się udało,bo gości co raz wielu,atrakcji mnóstwo dla każdego, dzieci zachwycone wspaniałą zabawą i miejscem dla nich. :)
Oznaczenie roślin tabliczkami- super pomysł- można obserwować,jak rośnie roślina przez lata.Ja nie jestem tak uporządkowana i czasami mam problem z przypomnieniem sobie,kiedy coś było sadzone, często mylę się o 1 rok lub nawet 2... Taka tabliczka wiele by ułatwiła.... ;:108
Niektórych roślin nigdy nawet nie widziałam, przynajmniej miałam okazję zobaczyć na zdjęciu. :)

Tadeuszu, różaneczniki pięknie kwitną,liście zdrowe,soczyście zielone. Czy Nie żółkną Ci liście na rh jesienią?Bo u mnie od 3 lat te starsze liście opadają, na starszych rh ,ale nie na wszystkich...W zasadzie wszystkie otrzymują to samo, i nie wiem jak temu zapobiec.

Bardzo podoba mi się u Ciebie, będę nie raz wpadać z wizytą i oglądać,jak nowości kupiłeś ;:108

Co do powojnika Haegley Hybrid- ja również kupiłam w Biedronce 3 powojniki- 2 Jackmanii i 1 Haegley, okazało sie mam 3 Jackmanii :;230 :;230 Tak więc oni tak chyba oznaczają jak popadnie i jakie etykietki mają pod ręką,a może pakowacz był trochę na gazie....

Pozdrawiam serdecznie.Anna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”