Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mkarpinski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2015, o 13:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Kwiatek żyje, miejsce zgnilizny się zabliźniło i nawet zaczął nowe liście puszczać.
Jaagma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 wrz 2015, o 18:42

Re: Skrzydłokwiat (Spathiphyllum Adans.)

Post »

Witajcie ! - jestem tu nowa.

Mam Skrzydłokwiat (miniaturowy) od kilku tygodni - nie całe 4 . Kupiłam go w bardzo dobrym stanie. Zdrowe błyszczące liście, zdrowe kwiaty. Podlany był w sam raz. Doniczka w której znajduje się od chwili zakupu, nie jest duża (śr. 9 cm), ale ma wiele otworów. Po trzech dniach podlałam go troszkę, ponieważ wyczułam, że ma sucho. Potem nie podlewałam go około tygodnia, bo długo nie potrzebował - co dzień sprawdzałam czy było w porządku i było. W końcu zauważyłam, że liście oklapły nieco, więc sprawdziłam - miał sucho, nawet bardzo wg mnie. Po podlaniu wyglądało, że tego mu było trzeba. Wypił dwie podstawki wody dosyć szybko. Liście się podniosły. Byłam zadowolona. Aż tu nagle wstaje po nocy i co ?? Patrzę i wszystkie liście znowu wiszą, aa świeże żółkną. Ziemia mokra i lekki nalocik pleśni. Po przeczytaniu różnych stron i forów stwierdziłam -przelałam. Jestem tego więcej niż pewna. Obecnie stoi już tak z tydzień. Cały czas liście oklapnięte wiotkie, bez połysku, miękkie, ale zielone, czubki zaschnięte. Młode żółkną. Tylko parę liści stoi - 3 lub 4. Z czego na jednym widać tylko połysk. Kwiaty wszystkie zwiędły. Został jeden krótki (który wyrósł tuż przed przelaniem) , ale środek ma czarny.

Pomóżcie, co robić ?? Wiem, że najlepiej jest wyjąć osuszyć i przesadzić. W tym problem, że pora roku nie jest odpowiednia. Od razu zaznaczę, że korzenie ma białe, bo widać przez otwory od spodu doniczki. Nie podlewam go i nie zraszam, czekam z nadzieją, że przeschnie i zacznie wracać do siebie. Jak na razie poprawy nie widać :( - martwię się, że już nie ma szans.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najlepiej jakbyś wrzuciła zdjęcia. Pora roku może nie jest już najbardziej odpowiednia na przesadzanie, ale czasami jest to jedyne wyjście żeby uratować roślinę. Kwiat i zżółknięte liście możesz odciąć. Jeśli korzenie są zdrowe, to jest szansa na to , że skrzydłokwiat przeżyje ale będę obstawiał żeby go teraz przesadzić do nowej przepuszczalnej mieszanki.
Swojego mam posadzonego do mieszanki ziemi uniwersalnej z podłożem do storczyków, ale może być też i perlit.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Nie przeżyje jeśli jest to choroba grzybowa systemowa, która rozwinęła się w wiązkach przewodzących, a także w przestrzeniach międzykomórkowych. Być może jest to fytoftoroza, a może nie. W każdym razie działanie przeciwgrzybowe jest wskazane, ale rokowanie ryzykowne. Skoro korzenie sa zdrowe, roślina odpowiednio podlana to objawy wskazują mi na niewydolność wiązek przewodzących transportujących wodę (naczynia)
Zrób tak jak mój przedmówca napisał, dodatkowo zastosuj środek przeciwgrzybiczy. Może być Previcur, Topsin lub Bioczos (wyciąg z czosnku), Biosept (wyciąg z grejfruta). Powodzenia życzę, ale też przygotuj się na porażkę.
Jaagma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję wam za poradę. Obecnie ziemia jakby trochę przeschła. Kwiatek podwiedł. Liście żółte zbrązowiały; dwa duże pożółkły. Te zeschnięte i pożółknięte usunę. Jednak nim to zrobię załączę zdjęcie.

Tak wyglądał gdy go kupiłam (30 września minął równy miesiąc od zakupu).

Obrazek

Tak wygląda teraz :( ;:145 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trudno go poznać. Proszę o dalsze porady, jeśli nadal radzicie mi przesadzenie. Czy ten rozmiar doniczki jest dobry ? Jaką ziemie dać ? - chodzi mi o rodzaj. Czy nim wysypie ziemie, na spód doniczki dać jakieś kamyczki/żwirek ? Przesadzając zostawić wszystko jeśli zdrowe nie żółte ? Czy tylko zostawić te kilka ładnych zielnych i połyskujących liści ? Co ze środkiem przeciwkrzywiczym jaki rodzaj ? i jak go zaaplikować ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A więc tak, rozmiar doniczki powinien być mniej więcej większy o 1 - 1,5 cm od poprzedniej - ale wszystko zależy od rozmiaru bryły korzeniowej. W tym konkretnym wypadku wszystko zależy od tego czy i w jakim stopniu są uszkodzone korzenie. Jeśli trzeba będzie część ich powycinać, to może zostać ten rozmiar doniczki. Pamiętaj, że ew. miejsca cięcia korzeni trzeba posypać sproszkowanym cynamonem.
Co do ziemi, środka grzybobójczego i pozostałych czynności masz wszystko podane w ostatnich naszych postach. Środkiem grzybobójczym normalnie spryskujesz całą roślinę, powtarzając oprysk po kilku dniach - ale to już po przesadzeniu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jaagma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję Norbert. Jednak prosiłabym o odpowiedź na wszystkie moje pytania nim przesadzę. Będę wdzięczna.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, na dół radziłbym wysypać warstwę keramzytu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jaagma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rozumiem. Jeszcze pytanko dotyczące liści było. Czy zostawić tylko te co się zachowały najlepiej, czy te omdlałe (jeśli zdrowe korzenie) też przesadzić ??
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Obcięłabym te liście, zostawiłabym jedynie zdrowe. Na pewno ograniczy to transpirację. Dodatkowo możesz dać "worek na głowę" ale musisz kontrolować mikroklimat :) i wietrzyć.
Zastosuj preparat Previcur do podlewania.
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p
Od: 30 wrz 2015, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skrzydłokwiat - żółte liście

Post »

Czy do skrzydłokwiata variegata nadaje się mieszanka torf + ziemia kompostowa + perlit? W jakich proporcjach?
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Skrzydłokwiat - żółte liście

Post »

Z ziemią kompostową nie mam doświadczenia, ale ja swojego mam posadzonego w mieszance ziemi uniwersalnej (torfowej) i podłoża do storczyków w proporcji ok. 3:1, może być też perlit zamiast tego podłoża w podobnej proporcji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p
Od: 30 wrz 2015, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie wykorzystanie ziemi kompostowej mnie interesuje - mam ją własną, ale zastanawiam się, czy nie będzie za żyzna dla skrzydłokwiata - podobno one tego nie lubią. :|
Pozdrawiam
Ela
Jaagma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za porady i instrukcję. W przyszłym tygodniu podejmę się akcji "przesadzanie" i "ocalanie".
Poza tym mam jeszcze pytanie przyszłościowe. Czy skrzydłokwiat może stać na oknie przy którym jest kaloryfer ???
Czy też w zimie lepiej żeby zabrać go w miejsce z dala od niego ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogą mu podsychać końcówki liści. Skrzydłokwiaty są dość tolerancyjne jeśli chodzi o ilość padającego światła - możesz go postawić nieco dalej od okna. Pamiętaj, żeby liście codziennie spryskiwać, jak już będziesz miała włączone ogrzewanie. :)
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”