Ogród piofigla cz1.
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród piofigla cz1.
Tomku
od strony 18 wszystkie zdjęcia powinny się otwierać, natomiast, te wcześniejsze nie wszystkie - zostały usunięte ... postaram się to jakoś Wam wynagrodzić i będę na bieżąco dodawała zdjęcia te, które zostały zablokowane 
- piofigiel
- 1000p

- Od: 11 lis 2009, o 17:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko przyjrzę się dokładnie Twojemu ogrodowi, widziałem że masz wiele pięknie kwitnących roślin. Gratuluję 
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Tomku piękne zdjęcia z ogrodu botanicznego?
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru Genia
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru Genia
- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ha, Tomku, i znowu mogę powiedzieć, że jakbyś nie napisał, że to ogród botaniczny, a nie Twój ogród - to w życiu bym się nie domyśliła! Ten sam klimat i ta sama równowaga, co u Ciebie...
A co do japońszczyzny, to Twój ogród ma juz ten specyficzny rys takich ogrodów. Bo cechą wiodącą ogrodów japońskich jest równowaga i harmonia, spokój i wyciszenie, rośliny zielone z niewielką ilościa gatunków kwitnących. A u Ciebie już tak jest!
Natomiast reszta to tylko "biżuteria" ogrodowa...
A co do japońszczyzny, to Twój ogród ma juz ten specyficzny rys takich ogrodów. Bo cechą wiodącą ogrodów japońskich jest równowaga i harmonia, spokój i wyciszenie, rośliny zielone z niewielką ilościa gatunków kwitnących. A u Ciebie już tak jest!
Natomiast reszta to tylko "biżuteria" ogrodowa...
- piofigiel
- 1000p

Geniu chętnie lecz rzadko odwiedzam Ogród Botaniczny, ostatnio zrobiłem tam ponad 250 zdjęć. Następny wypad to oczywiście wiosna
Ursulko dziękuję Ci bardzo, nasz ogród nie zasługuje jeszcze na zbyt wiele pochwał, ale miejscami i mnie się podoba.
Pozdrawiam Tomek
Ursulko dziękuję Ci bardzo, nasz ogród nie zasługuje jeszcze na zbyt wiele pochwał, ale miejscami i mnie się podoba.
Dziękuję za kolejną lekcję ogrodnictwa: za streszczenie filozofi ogrodu japońskiegoBo cechą wiodącą ogrodów japońskich jest równowaga i harmonia, spokój i wyciszenie, rośliny zielone z niewielką ilościa gatunków kwitnących.
Pozdrawiam Tomek
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Tomku!
Dlaczego planujesz zmienić ( usunąć ? ) swoje żywopłoty ? Wyglądają bardzo dekoracyjnie ! I spełniają, jak sam piszesz, swoją funkcję...
Dlaczego planujesz zmienić ( usunąć ? ) swoje żywopłoty ? Wyglądają bardzo dekoracyjnie ! I spełniają, jak sam piszesz, swoją funkcję...
- piofigiel
- 1000p

Witaj Izo
Pierwszy żywopłot który posadziłem za gęsto i za blisko ogrodzenia, będę musiał jednak zmienić. Może nie jest sprawą do natychmiastowej realizacji, ale myślę już o tym. Tylną część ogrodu (nie jest to jeszcze koniec działki), obsadziłem tujami już w odpowiednich odstępach i żeby ładnie zlicował, wschodnią część żywopłotu usunę i nasadzę nowe rośliny.
Ten problematyczny żywopłot wchłonął ogrodzenie, które wymaga konserwacji, był rzeczywiście bez głowy posadzony.
A też fajnie jest czasem coś zmienić, a niech tam.
Pozdrawiam Tomek
Zabieliło nam krajobraz:

Pierwszy żywopłot który posadziłem za gęsto i za blisko ogrodzenia, będę musiał jednak zmienić. Może nie jest sprawą do natychmiastowej realizacji, ale myślę już o tym. Tylną część ogrodu (nie jest to jeszcze koniec działki), obsadziłem tujami już w odpowiednich odstępach i żeby ładnie zlicował, wschodnią część żywopłotu usunę i nasadzę nowe rośliny.
Ten problematyczny żywopłot wchłonął ogrodzenie, które wymaga konserwacji, był rzeczywiście bez głowy posadzony.
A też fajnie jest czasem coś zmienić, a niech tam.
Pozdrawiam Tomek
Zabieliło nam krajobraz:

- e-genia

Witaj Tomku jutro będzie jeszcze więcej śniegu .
Ale ładne zdjęcie Widok z pod tarasu .
Genia
Ale ładne zdjęcie Widok z pod tarasu .
Genia
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę Tomku, że i u Ciebie już zima .
U mnie dziś po południu zaczęło sypać śniegiem i temperatura spadła do -8 nad ranem.
Teraz nasze ogrody odpoczywają a my z nimi.
Pozdrawiam serdecznie.
U mnie dziś po południu zaczęło sypać śniegiem i temperatura spadła do -8 nad ranem.
Teraz nasze ogrody odpoczywają a my z nimi.
Pozdrawiam serdecznie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- piofigiel
- 1000p

Witam Miłe Panie
Geniu mam nadzieję że tak jak mówisz jutro będzie więcej śniegu, troszkę mało zadbałem o okrycie niektórych roślin, a tu mrozik coraz większy. Dziękuję za odwiedziny
Grażynko ogrody odpoczywają ale czy my, to chyba przed świętami nie bardzo, pewnie w karnawale bardziej. Ale odpocząć trzeba, zregenerować siły przed kolejnym sezonem, naszym ulubionym, kochaną wiosenką
Pozdrawiam Tomek
Geniu mam nadzieję że tak jak mówisz jutro będzie więcej śniegu, troszkę mało zadbałem o okrycie niektórych roślin, a tu mrozik coraz większy. Dziękuję za odwiedziny
Grażynko ogrody odpoczywają ale czy my, to chyba przed świętami nie bardzo, pewnie w karnawale bardziej. Ale odpocząć trzeba, zregenerować siły przed kolejnym sezonem, naszym ulubionym, kochaną wiosenką
Pozdrawiam Tomek
- e-genia

Tomku ja też specjalnie dobrze nie okryłam bo zabrakło mi gałęzi z iglaków , ale mam nadzieje że wszystko będzie dobrze , w zeszłym roku prawie wcale nie miałam okryte a u nas śniegu przez cała zimę prawie nie było . Tylko róże troszkę ucierpiały.
Genia
Genia
- piofigiel
- 1000p

Pocieszyłaś mnie Geniu, ja nie zrobiłem tego z lenistwa, myślałem że jak zawsze najpierw będzie śnieg a potem mróz
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
- e-genia

Witaj Tomku i jak tam śniegu dosypało?
U mnie tylko troszkę , ale widzę że zaczęło prószyć , ale też prześwituje słoneczko więc za dużo tego nie będzie .
U mnie tylko troszkę , ale widzę że zaczęło prószyć , ale też prześwituje słoneczko więc za dużo tego nie będzie .
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Tomku ! Jak u Ciebie z zimą ? U mnie -10 ! I cały ogród przysypany !
- piofigiel
- 1000p

Witam Cię Geniu troszkę dosypało, lepsze to niż nic, drzewa pokryte są cienkim puchem. Dzisiaj cały dzień świeciło słońce, a teraz od nowa lekko pruszy, będzie śnieg na święta
Izo witam, mrozik dzisiaj -7 , na razie nie trzeba odśnieżać ale może sypnie. Nie mam kiedy zrobić zdjęć, bo dzień krótki a ja wracam późno z pracy. Ja raczej nie przepadam za zimą w ogrodzie, zwłaszcza gdy mocno sypie, muszę wtedy obsypywać śnieg z krzewów żeby nie połamały się gałęzie, powinno się przed zimą obwiązać sznurkiem niektóre rośliny o słabych gałązkach, niestety nie chce mi się tego robić
Pozdrawiam Tomek
Izo witam, mrozik dzisiaj -7 , na razie nie trzeba odśnieżać ale może sypnie. Nie mam kiedy zrobić zdjęć, bo dzień krótki a ja wracam późno z pracy. Ja raczej nie przepadam za zimą w ogrodzie, zwłaszcza gdy mocno sypie, muszę wtedy obsypywać śnieg z krzewów żeby nie połamały się gałęzie, powinno się przed zimą obwiązać sznurkiem niektóre rośliny o słabych gałązkach, niestety nie chce mi się tego robić
Pozdrawiam Tomek