Panie Krzysztofie dziękuję za tak szczegółową podpowiedź.chromat pisze:Akwelan -
H.coractata - kropki/guzki na liściach są drobne i bardziej płynnie zaokrąglone,
H.reinwardtii - guzki są większe, lekko spłaszczone i bielsze
To co masz jako reinwardtii to wg. mnie coarctata, a renwardtii x fasciata to renwardtii var. brevicula
Myślę, że mamy od tych samych "handlowców" ale co do ostatniego to jak ją kupowałem to mu napisałem czy się nie pomylił, przyznał mi racje, to było w 2009 r.
Na fotce, którą umieszczam niżej, jest H. coarctata zakupiona u znanego w kraju Sprzedawcy, ( H.renwardtii x fasciata, którą mam i pokazywałem na poprzednich fotkach też jest od Tego Sprzedawcy) oraz H. reinwardtii, - nie pamiętam - nie mam zanotowane od kogo zakupiłem (to jest ta sama roślina co na fotce w poprzednim poście). H. coarctata zakupiłem 20. 08. 2009 - jako pojedynczą sadzonkę, H. reinwardtii - też jako pojedyncza sadzonka - zakupiona 16. 10 2010r. H. coarctata bardzo ładnie rośnie i daje ładne odrosty w 2010 roku kwitła, natomiast H. reinwardtii - bardzo wolno rośnie, w zasadzie mogę powiedzieć, że "stoi" w miejscu. Rosną w takich samych podłożach i mają identyczne warunki oświetleniowe.

Przeglądając fotki i opisy roślin na stronach które Pan podał, to ta moja faktycznie nie wygląda jak H. reinwardtii.
Bardzo dużo przeglądam stron o haworsjach i znalazłem w "sieci" stronę z fotką H. reinwardtii: http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/197685/ . Kształtem liści, układem "kropek" dość łudząco przypomina moją, pomijając kolor - ale to chyba efekt zbyt intensywnego działania promieni słonecznych. W dalszym ciągu będę jednak opierał się na Pana opiniach na temat poprawności nazw poszczególnych roślin.