Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.

Post »

chromat pisze:Akwelan -
H.coractata - kropki/guzki na liściach są drobne i bardziej płynnie zaokrąglone,
H.reinwardtii - guzki są większe, lekko spłaszczone i bielsze

To co masz jako reinwardtii to wg. mnie coarctata, a renwardtii x fasciata to renwardtii var. brevicula
Myślę, że mamy od tych samych "handlowców" ale co do ostatniego to jak ją kupowałem to mu napisałem czy się nie pomylił, przyznał mi racje, to było w 2009 r.
Panie Krzysztofie dziękuję za tak szczegółową podpowiedź.

Na fotce, którą umieszczam niżej, jest H. coarctata zakupiona u znanego w kraju Sprzedawcy, ( H.renwardtii x fasciata, którą mam i pokazywałem na poprzednich fotkach też jest od Tego Sprzedawcy) oraz H. reinwardtii, - nie pamiętam - nie mam zanotowane od kogo zakupiłem (to jest ta sama roślina co na fotce w poprzednim poście). H. coarctata zakupiłem 20. 08. 2009 - jako pojedynczą sadzonkę, H. reinwardtii - też jako pojedyncza sadzonka - zakupiona 16. 10 2010r. H. coarctata bardzo ładnie rośnie i daje ładne odrosty w 2010 roku kwitła, natomiast H. reinwardtii - bardzo wolno rośnie, w zasadzie mogę powiedzieć, że "stoi" w miejscu. Rosną w takich samych podłożach i mają identyczne warunki oświetleniowe.

Obrazek

Przeglądając fotki i opisy roślin na stronach które Pan podał, to ta moja faktycznie nie wygląda jak H. reinwardtii.
Bardzo dużo przeglądam stron o haworsjach i znalazłem w "sieci" stronę z fotką H. reinwardtii: http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/197685/ . Kształtem liści, układem "kropek" dość łudząco przypomina moją, pomijając kolor - ale to chyba efekt zbyt intensywnego działania promieni słonecznych. W dalszym ciągu będę jednak opierał się na Pana opiniach na temat poprawności nazw poszczególnych roślin.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Nie pisz mi Pan..proszę :wink: mów mi Krzysiek :)
Moje zdanie:
w Polsce jest tak, patrząc na allegro jest 3 osoby co sprzedaje coś konkretnego. Tylko, że jeden specjalizuje się w mutantach, drugi w kaktusach z Ameryki środ. i połu., trzeci wszystkie sukulenty ale zwłaszcza agawy. Jedne rośliny mają z pasji, a inne mają na rachunki za prąd. Żaden z nich nie specjalizuje się w haworsjach.
Ja nie podjął bym się rozpoznawania haworsji tych jak ja to nazywam "miękkich" z podrodzaju Haworthia, ponieważ, na przykładzie, H.cooperii jest ok 20 form terytorialnych i kilku odmianach. Bayer zalicza je, niektóre jako odmiany var., natomiast Breuer wyróżnia niektóre spośród nich jako samodzielne gatunki.
Natomiast w podrodzaju Hexangulares - z mojego punktu widzenia sprawa jest prostsza. Już po samym pokroju można poznać. Lubie bardzo ten podrodzaj i je zbieram :)
Dobre strony to:
http://www.haworthia.info/en/gallery/01.html Ingo Breuer - kolekcjoner i systematyk - zbiory z RPA
http://public.fotki.com/grootscholten/ Cok Grootscholten - kolekcjoner i szkółkarz - Zbiory z wielu stanowisk w RPA + europejskie wynalazki, jedna z największych szkółek w UE.
Zobacz coarctaty http://public.fotki.com/Grootscholten/p ... coarctata/
A teraz zobacz reinwardtii http://public.fotki.com/Grootscholten/p ... page2.html
Choć podobne gatunki to dla mnie różnica oczywista ;)
to co pokazujesz z lewej strony to Haworthia coarctata var. coarctata f. greenii sensu Bayer lub H. greenii wg.Breuer
moja stara fotka z bloga http://3.bp.blogspot.com/__BnGgLGF7SA/S ... reenii.jpg
A poprawej to coarctata - tylko, że jeśli jest mała w sensie pokroju, rośnie wolno to może być Haworthia coarctata var coarctata fa. chalwinii - ale głowy nie dam. Ja mam od Licznerskiego taką stara fotka http://3.bp.blogspot.com/__BnGgLGF7SA/S ... lwinii.jpg
Jest to najmniejsza z odmian/form coarctaty rośnie na prawdę powoli. Ja nawet miałem wątpliwości czy to jest to i upewniałem się długo. Rośnie u mnie 3 rok już i nie jest wiele większa od tej na zdjęciu - wymaga obserwacji. Pod tą nazwą ją mam. Co do twojej to przyjął bym po prostu coarctata.
A tak wygląda na starym zdjęciu Haworthia reinwardtii var. brevicula http://1.bp.blogspot.com/__BnGgLGF7SA/S ... icula2.jpg
Dla mnie różnice są znaczące np. reinwardtii zawsze ma więcej pojedynczych liści w okółku niż coarctata, i sama ilość i wydatność guzków u reinwardtii są lepiej widoczne jak by wystające i spłaszczone, a u coarctaty gładkie i zaokrąglone - mniejsze.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138
Mieczysławie - a nie mówiłem, że Krzysztof się nam tutaj BARDZO przyda??
Sam się wiele przy nim już nauczyłem. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztofie dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź.
chromat pisze: Dobre strony to:
http://www.haworthia.info/en/gallery/01.html Ingo Breuer - kolekcjoner i systematyk - zbiory z RPA
http://public.fotki.com/grootscholten/ Cok Grootscholten - kolekcjoner i szkółkarz - Zbiory z wielu stanowisk w RPA + europejskie wynalazki, jedna z największych szkółek w UE.
Już wcześniej porównywałem moje zakupione haworsje z fotkami roślin na tych stronach. Dokładnie fotki i opisane rośliny, pomaleńku przy Twojej pomocy będę miał chociaż w przybliżeniu właściwe nazwy moich haworsji.
chromat pisze:Ja mam od Licznerskiego taką stara fotka http://3.bp.blogspot.com/__BnGgLGF7SA/S ... lwinii.jpg
Jest to najmniejsza z odmian/form coarctaty rośnie na prawdę powoli. Ja nawet miałem wątpliwości czy to jest to i upewniałem się długo. Rośnie u mnie 3 rok już i nie jest wiele większa od tej na zdjęciu - wymaga obserwacji. Pod tą nazwą ją mam. Co do twojej to przyjął bym po prostu coarctata.
Wydaje mi się, porównując moje zapiski z datami zakupów i wystawianymi komentarzami, że moja haworsja pochodzi z tego samego "źródła".
chromat pisze:to co pokazujesz z lewej strony to Haworthia coarctata var. coarctata f. greenii sensu Bayer lub H. greenii wg.Breuer
moja stara fotka z bloga http://3.bp.blogspot.com/__BnGgLGF7SA/S ... reenii.jpg
Haworsja na fotce lewej strony nie była kupowana na A......, tylko u sprzedawcy z Pomorza.
hen_s pisze:Mieczysławie - a nie mówiłem, że Krzysztof się nam tutaj BARDZO przyda??
Sam się wiele przy nim już nauczyłem.
Henryku, jak to dobrze że odwiedziłeś w 2010 r mój watek i zwróciłeś uwagę na niepoprawność nazw przy moich haworsjach. Za Twoim pośrednictwem na moje rośliny zwrócił uwagę Krzysztof.

Obecność Krzysztofa, Jego wypowiedzi - opinie o moich haworsjach na tym Forum, traktuję jako piękny prezent noworoczny.
Jakiś dobry duszek podpowiedział, a może i namówił Krzysztofa żeby założył na tym Forum swoje "konto" i wspomagał nas swoją wiedza teoretyczną i praktyczną o naszych roślinach, które umilają nam czas.

Pozostaje mi tylko podziękować i prosić o dalsze wsparcie - podpowiedzi i dzielenie się swoją wiedzą w rozwiązywaniu - prostowaniu ? ? ?.
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakiś dobry duszek podpowiedział, a może i namówił Krzysztofa żeby założył na tym Forum swoje "konto" i wspomagał nas swoją wiedza teoretyczną i praktyczną o naszych roślinach
Hi, hi - motylem (duszkiem) byłem ale utyłem.... ;:112

Poważnie to zapraszałem Krzysztofa wcześniej ale nie miał czasu/chęci aby do nas dołączyć. Dobrze, że to się zmieniło.
Ja taki teoretyk nie jestem, zresztą szczerze pisząc jakoś nigdy ciągotek detektywistycznych nie miałem. No bo zwykle kupuję rośliny pewne, ze źródeł którym ufam. Nie potrzebuję ich z lupką oglądać bo stanowią same w sobie wzorzec. :wink:
Swoją drogą aż się boje jak Krzysztof wiosną do mnie przyjedzie.
To się będzie wtedy działo... :lol:
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Hi, hi - motylem (duszkiem) byłem ale utyłem.... ;:112
Henryku, wiosna, lato zbliża się wielkimi krokami - rowerek, trochę stopniowo przejeżdżanych km, tak dla "zdrowotności" jak powiadał Pawlak do Kargula :)
Mieczysław
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

hen_s pisze: Swoją drogą aż się boje jak Krzysztof wiosną do mnie przyjedzie.
Nie chwal się tak głośno bo się wszyscy do Ciebie "zwalimy" :;230
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof mieszka blisko (~45 km) to dojedzie.
Inni nawet rowerkiem i dla zdrowotności będą mieli gorzej... :P

A już Ci z nad morza niech nie straszą bo się nie bojam. :twisted:
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:/........//////
Swoją drogą aż się boje jak Krzysztof wiosną do mnie przyjedzie.
Opadnie mi szczęka i sobie ją zwichnę :lol:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałem czekać z robieniem fotki do jutra (na lepsze światło), ale udało się zrobić dość możliwą fotkę dzisiaj mojej haworsji nigra, więc ją pokazuję:

Obrazek
Mieczysław
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Bardzo ładna Twoja jest nigra :wit
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Potwierdzam. Naprawdę ładna roślina. :D
Moje mają cieńsze pędy. W ogóle wydaje się, że Twoja z tych bardziej okazałych - moje to mizeroty. Ale też swój urok mają. :wink:
Wszystkie H. nigra to są klejnoty wśród haworcji. ;:108
Awatar użytkownika
madzik86
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 sty 2011, o 13:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

super roślinki, patrząc na nie mam chęć taką sobie sprawić :) :) :)
pozdrowionka madzik
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstawiam fotkę następnej mojej roślinki, którą sprzedawca oferował jako "Haworthia nigra cv."

Obrazek

Obrazek

... odnośnie poprawności nazwy, to czekam na opinię Henryka i Krzysztofa.
Mieczysław
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Fajna. Wygląda na jakąś większą odmianę.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”