Mój ogród -koci raj.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród -koci raj.

Post »

Azalia pontyjska jest prawie bezproblemowa. Moja ma juz ponad metr średnicy. Jeśli mam do niej uwagi to:
- lubią ją mszyce podczas kwitnienia. Oblepiają liście i wtedy trzeba pryskać.
- Po kilku latach wzrostu, łodygi ogołacają się z liści i wtedy trzeba ją przynajmniej o 1/3 przyciąć. Wówczas się lepiej rozkrzewia i obficiej kwitnie.

Zapach jest boski i roznosi się na połowę ogrodu. Jesienią liście przebarwiają się na czerwono. niebezpieczna dla dzieci- jest w całości, podobno, trująca.
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pospacerowałam po twoim ogrodzie :tan masz dużo zadbanych i ciekawych odmian iglaków:) bardzo podoba mi się twoja miodunka:) i zastanawiam się czym "karmisz" te swoje roślinki, że tak szybko rosną :;230 zdradzisz mi tajemnicę jak radzisz sobie z taką gromadką kotków :;230 ja mam jednego a czasami czuję się jakby było ich więcej :;230
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
dangar1
500p
500p

Post »

Rośliny mało nawożę, bo ziemię mam żyzną: trochę gliniastą, dobrze trzymającą wilgoć.

Z kotami sobie nie radzę.One rządzą. :twisted:

Jeszcze trochę jesieni.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Powiem krótko: jestem zachwycona kocim rajem.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

hej, jestem zauroczona Twoim ogrodem, tak w nim zielono i jest tak gęsto od roslinek taki busz o ktorym od zawsze marze aby kiedys takiego sie dorobic, ale to potrzeba wielu lat by drzewa i rosliny mogły urosnac do wiekszych rozmiarow i aby nabrały takiego kształtu jak u Ciebie.
Jeszcze czyms mnie oczarowalas... a raczej kims... :tan ta zgraja cuuuuudnych kociakow, a ten mały przepiekny... kuurde juz pozapominalam ich imiona, ale jestem pod wrazeniem ze znajdujesz czas by zająć sie tymi wszystkimi kociaczkami, tak naprawde to dalej nie doliczylam sie ile ich jest :;230 ale to chyba taki Twoj zamiar był na poczatku jak czytalam abysmy sie nie doliczyli ile ich jest ;:224
Pozdrawiam, i będę zagladac częsciej :wit
dangar1
500p
500p

Post »

Sobota spędzona pracowicie. Zebraliśmy tony liści z magnolii i jabłonek. Teraz to już będzie pustawo w ogrodzie, bo i byliny w większości wycięte.Na poszerzonej, jednej rabacie znalazło się miejsce dla 2 jodełek i jeszcze zostały puste miejsca dla małych bylinek. :heja Jeszcze muszę wygospodarować miejsce dla 1 jodełki kalifornijskiej i dąbków. Jednak chyba z tym poczekam do wiosny.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Danuś pięknie ;:63 To jst to, ogród z dojrzałymi rośłinkami.
Nerosta ostatnio nabyłam, musze się pochwalić :oops:
Czy u Ciebie Curly Head też sprawia wrażenie, jakby gałąki jakieś zainfekowane były? W moim od dnia zakupu już są ciemiejsze w okolicach, gdzie rosną listki.
Wpadałm z ciekawości cóż to z iglaki padły, czemu? A tu żadnej wiadomości :?
dangar1
500p
500p

Post »

Muszę obejrzeć mojego dąbka. Wiem, że ten drugi ma mączniaka, pomimo opysku jakoś nie zniknął. Curly wydawał mi się zdrowy.
dangar1
500p
500p

Post »

Dotarły do mnie dzisiaj worki do okrywania roślin. jestem rozczarowana, bo takie pojedyncze są do niczego. I tak będę musiała na te worki położyć jeszcze dodatkowe warstwy włókniny. Dobrze, że kupiłam tylko 5 sztuk.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Danusiu, pięknie wyglądają zielone kulki na tle czerwieniejących berberysów! Ale moje niestety muszą się zadowolić tłem z żółknącej trawy :wink: Berberysów nie lubię...chociaż tyle :lol:
W ogóle bardzo mi się podoba w Twoim ogrodzie i ciągle nowe zakupy, a to podoba mi się najbardziej :) Z ostatnich Twoich zakupów moją uwagę zwrócił wyglądający jak paprotka wiąz Hokkaido...Coś niesamowitego! Pół metra! :shock: Już mi się podoba taki naturalny bonsai...Zapamiętam go sobie... Podobnie jak jodłę veitchii Heine! tę to sobie nawet zapiszę, jest cudna! Ja w ogóle bardzo lubię te jodełki...
Danusiu, toż gołym okiem widać, że te rabaty, które w tym roku zrobiłaś są za małe :;230
dangar1
500p
500p

Post »

artam pisze:Danusiu, pięknie wyglądają zielone kulki na tle czerwieniejących berberysów! Ale moje niestety muszą się zadowolić tłem z żółknącej trawy :wink: Berberysów nie lubię...chociaż tyle :lol:
W ogóle bardzo mi się podoba w Twoim ogrodzie i ciągle nowe zakupy, a to podoba mi się najbardziej :) Z ostatnich Twoich zakupów moją uwagę zwrócił wyglądający jak paprotka wiąz Hokkaido...Coś niesamowitego! Pół metra! :shock: Już mi się podoba taki naturalny bonsai...Zapamiętam go sobie... Podobnie jak jodłę veitchii Heine! tę to sobie nawet zapiszę, jest cudna! Ja w ogóle bardzo lubię te jodełki...
Danusiu, toż gołym okiem widać, że te rabaty, które w tym roku zrobiłaś są za małe :;230
Marto, wiąz Hokkaido może za 20 lat będzie miał pół metra. Na razie go ledwo widać z ziemi. Ma chyba
z 10 cm średnicy. Chociaż... u mnie wszystkie miniaturki rosną jak na drożdżach i okazuje się potem, że docelowo wyrastają na całkiem spore, kilkumetrowe krzaczory. :;230

Co do nowych rabat, to rzeczywiście są małe, ale w perspektywie jest jeszcze jedna do zdrobienia. Z 5 iglaczków się zmieści. :D Nie liczę ile ostatnio rabat poszerzyłam i wydłużyłam. :;230 Niewiele to dało, ale zawsze coś.
x-d-a

Post »

Danusiu, pospacerowałam po Twoim jesiennym ogrodzie - piękny, kolorowy, zadbany ;:63
Zdradź mi jak Ty to robisz, ze mając tyle drzew nie widać u Ciebie ani pół listka na trawniku :?: :roll:
Azalia pontyjska jest piękna i wiosną (kwiaty i ich zapach) i jesienią - ach, ten kolorek liści :D
dangar1
500p
500p

Post »

dala pisze:Danusiu, pospacerowałam po Twoim jesiennym ogrodzie - piękny, kolorowy, zadbany ;:63
Zdradź mi jak Ty to robisz, ze mając tyle drzew nie widać u Ciebie ani pół listka na trawniku :?: :roll:
Azalia pontyjska jest piękna i wiosną (kwiaty i ich zapach) i jesienią - ach, ten kolorek liści :D
W zeszły tydzień grabiłam liście z siostrą cały dzień. :;230 Liście są na trawie- resztówka z jabłoni do wygrabienia jutro.Całkiem ich sporo, aż mi jedna rabatę zasypało grubą warstwą. Nie chwalę się tym, bo i po co. :P
dangar1
500p
500p

Post »

Noce u mnie mrożne. nawet do -5 stopni mrozu. Rankiem szron i zimno. Zaczęłam okrywać rośliny wrażliwe. Dużo tego mam.

-- 13 lis 2011, o 23:37 --

Trochę wspomnień.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coś z uśmiechem.
Obrazek

kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, że nie tylko ja zaczynam wspominać...
Kociak uroczy...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”