Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Post »

czy ktos ma doświadczenie z cytryńcem chińskim tzn jak przycinać i kiedy zeby zagęścić?
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Barabella pisze:Kiedy ciąć sosnę (2m) żeby bonsai z niej zrobić?

bon-sai najlepiej zacząć od uszczykiwania przyrostów pod koniec maja lub początkiem czerwca . uszczykujesz 3/4 przyrostu rocznego . jednak wcześniej pousuwaj zbędne boczne pędy , zrób to nawet końcem lutego .
papayogi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2013, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,wie ktoś może jak i kiedy przycinamy Budleję Dawida??
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Tniemy wczesną wiosną, około 30-40 cm nad ziemią ;)
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Kontakt:

Post »

Przyznam się nie przejrzałem całego tematu, ale widząc w pierwszym poście brzozę ze wskazaniem na cięcie wiosenne zmroziło mnie. Takich gatunków liściastych jak brzoza, klon czy katalpa choć tego ostatniego nie jestem pewien - NIE TNIEMY WIOSNĄ. Wiosną te gatunki wyróżniają się tym iż mają bardzo duże ciśnienie wewnątrz komórkowe od fazy nabrzmiewania pąków liściowych po start liści. Brzoza choć nie jest delikatna, na pewno to odczuwa dość negatywnie. Nie mówiąc już o bardziej wrażliwych klonach. Robiąc wiosenną pielęgnacje u klienta, klient żąda przycięcia wszystkiego. Spędzając cały dzień w takim ogrodzie serce mi się kroi widząc wyciekającą 'wodę' z ran po cięciu i spływającą po pniu do samej ziemi. W czasie nabrzmiewania pąków z klona po cięciu 1-2cm gałązki potrafiła "trysnąć woda". Takich ran nawet nie da się zasmarować funabenem bo jest wypychany. ;:202
W przygotowaniu...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

twojogrodnik pisze:Przyznam się nie przejrzałem całego tematu, ale widząc w pierwszym poście brzozę ze wskazaniem na cięcie wiosenne zmroziło mnie. Takich gatunków liściastych jak brzoza, klon czy katalpa choć tego ostatniego nie jestem pewien - NIE TNIEMY WIOSNĄ.

W pierwszym poście owszem figuruje klon ale ze wskazaniem
,że są najpiękniejsze,gdy są nie cięte :wink:
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Kontakt:

Post »

Wiele odmian klonów ozdobnych nie osiąga jakiś dużych rozmiarów, ale ze zwróceniem uwagi chodziło mi o brzozę na końcu tematu :) Odnośnie klonów zgadzam się, natomiast odnośnie brzozy myślę że jest podobnie :) oczywiście mogę się mylić :) na dniach mam nadzieję rozpocznę sezon ogrodniczy. Postaram się porównać ranę po cięciu brzozy z innym liściastym, który można ciąć wiosną.
W przygotowaniu...
peperomia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 paź 2011, o 10:04

Post »

Witam wszystkich forumowiczów,
przeczytalam wszystkie cenne rady w tym wątku - dla początkującego ogrodnika to skarbnica wiedzy. Mam też kilka pytań. mam w ogrodzie dwie wierzby szczepione na pniu, jedna z nich w ubiegłym roku pięknie się rozrosla a jej galęzie sięgaja już prawie ziemi - czy powinnam ją ściąć po opadnięciu kotków czy takich drzewek sie nie tnie? posadziłam tez ubiegłej wiosny jarzebinę - a raczej jej zapowiedź - ma trzy gałęzie, a w ubieglym roku nie pojawiły się żadne nowe czy przyciąć to co jest? liczę na wysokie gęste drzewko. I pytanie ogólne - czy wszystkie obcinane wiosną krzewy trzeba smarowac maścią?
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Z wierzby wycinaj pędy obumarłe, zgrubiałe, chore i zbyt gęsto rosnące te pod koroną, w środku drzewka. Wycinaj również te co wyrastają pionowo i wilki. Zawnętrzne gałązki utrzymuj na jakiej długości chcesz, może być do ziemi albo w połowie. Jeśli drzewo chcesz wyższe lub zbytnio się zagęsciło i jest nie do opanowania to zostaw kilka przewodników i wygnij je do poziomu a reszte gałęzi niżej leżących poodcinaj. Możesz to zrobić na wiosnę po kotkach bo ładne są, albo w sezonie, ale nie tnij zbyt często bo się wytworzy dużo drobnych gałązek.
Jarzębiny nie tnij, sama się uformuje.
W ogóle można nie smarować, można smarować część, można smarować wszystko zależy od ogrodnika :D raczej tylko po grubszych gałęziach, ale ja nigdy nie smaruje
Adam-Opole
50p
50p
Od: 21 sty 2013, o 12:41

Post »

Ładnie się ociepla, czy ktoś z forumowiczów jest już po cięciu drzew owocowych? Albo planuje na najbliższe dni?
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam :)
Bartekb89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 13:40

Post »

Ja wczoraj ciołem jabłonie i winogrona, bo było 5 stopni i słoneczko u mnie w Jaworze (okolice Legnica, Wrocław, dolnośląskie), gruszka moja jest ładnie uformowana i po naginaniu gałęzi i cięciu letnim w zeszłym sezonie rocznych przyrostów i wyłamywaniu wilków w lecie, mam z nią spokój teraz na wiosne, ale tak to też bym przycinał. Jutro też ma być u nas słonecznie 9 stopni więc jak na obszar dolnego śląska to super pogoda do przycinania drzew owocowych i krzewów porzeczki, agrestu i krzewów ozdobnych, np berberysy też teraz tne i innych, np kwitnących na rocznych przyrostkach w lecie, lawende też już przyciołem ale ściętymi galązkami nakryłem je na razie, mozna też już przycinać wrzosy(nie mylic z wrzoścami które kwitną wiosną latem i je tniemy na jesieni, późnym latem po przekwitnięciu) długoterminowe pogody już pokazują max -6 stopni więc to bardzo dobry okres na cięcie :) Grubsze rany około 1cm zasmarowuje funabenem, a i tak jutro planuje oprysk sylitem brzoskwiń na kędzierzawość więc jabłonie po cięciu prysne miedzianem zapobiegawczo na choroby grzybowe :) Pozdrawiam
7tomas7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2013, o 21:01

Post »

Znów w tym roku nie mam śliw. Może to być wina złego przycięcia?
marysia550
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2012, o 19:53

Post »

Witam

Jesienią w odruchu fantazji wsadziłam kilka krzewów- trzmielinę, derenie i jaśminowiec. Jeden dereń- biały był już ładnie rozkrzewiony, ale reszta krzewów to po prostu patyki. Dziś w natchnieniu ciachnęłam trochę resztę i się zastanawiam teraz- nie powinnam ich ciąć przy samej ziemi? Poniżej zdjęcia
Pytanie: w którym miejscu i kiedy ciąć?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p
Od: 6 lip 2011, o 14:21

Post »

Marysia550, czytam to Forum od 2-ch lat. Im więcej czytam tym jestem głupsza. ;:oj Wśród rozlicznych informacji, dotarło jednak do mnie, że znakomita większośc roślin uwielbia cięcie. Z bólem serca i przerażeniem w oczach mocno cięłam wszystkie swoje rośliny, a na pewno te które Ty wymieniasz. Z doświadczenia powiem, że tak małe i nierozkrzewione sadzonki dobrze jest ciąć jak najniżej nad zdrowym, ładnym, skierowanym na zewnątrz pąkiem. Odwdzięczą się pięknymi przyrostami. :D Na przykład połowę derenia mój Ojciec skosił prawie przy ziemi... i ta połowa jest teraz dużo ładniejsza i bardziej rozkrzewiona od tej drugiej. A zatem, bierz w rękę najlepszego przyjaciela ogrodnika, czyli sekator i tnij mocno te maleństwa.
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Nikt nie poruszył tematu cięcia bukszpanu? Ile razy w roku tniecie? Kiedy?
Mam takie młode sadzonki żywotnika zachodniego, chyba 3-letnie, czytałem, że powinienem poprzycinać wierzchołki to ładnie się zaczną krzewić. Kiedy to zrobić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”