Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Kania wzięła i zniknęła :roll:
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Forumki wszystkie kochane ;:196 ;:196 ;:196 jestem, jestem :wit . Jak mi miło, że odwiedzacie mój skromny ogród.
Jak minął mi ostatni weekend? Był pełen emocji. Tym, co mnie spotkało nie powinnam dzielić się z nikim, bo "popisałam" się kompletną głupotą ale może ku przestrodze innym niewprawionym operatorom kosiarek napiszę, żeby nigdy, przenigdy nie majstrować nic przy kosiarce, kiedy jest włączona!!!. O mało nie straciłam palca ;:14 . Na szczęście jest "tylko" stłuczony i okaleczony, wygląda nieciekawie..ale jest! Mam jeszcze dziewięć sprawnych palców u rąk ale ten jeden poturbowany wyłączył mnie na jakiś czas z prac ogrodowych.
Kasiu, wiesz, ja jednak poczekam do wiosny z liliami. Chyba i tak nic nie przyspieszę, jak posadzę lilie teraz, a może na wiosnę będzie większy wybór?
Jeżeli chodzi o róże, to po zestawie, jaki wymieniłaś od razu widać, że jesteśmy edukowane na tym forum :lol:. Chyba tylko Heidetraum nie jest tutaj zbyt popularna. Ja w każdym razie każdą z nich, oprócz Westerlanda, kupiłam pod wpływem wizyt w forumowych ogrodach.
Wandziu, zaraz popatrzę u Ciebie, co posadziłaś :D .
Wiolamanka, komplementy zawsze miło się czyta, dziękuję ;:196 . Ta weekendowa działka, to moja odskocznia, odzyskuję tam siły, zapominam o kłopotach. Mój zapał nie przekłada się jednak wprost na efekty. Postronne osoby wcale nie mają się czym zachwycać i podejrzewam, że większe wrażenie robi otoczenie, w którym położony jest nasz ogród niż on sam :wink: . Sezon letni zawsze bardzo szybko mi mija i co roku czuję niedosyt, że jeszcze tyle rzeczy do zrobienia a tu już i dni krótkie i pogoda nie sprzyja.
As1112, trzymam kciuki za Twoją pienną różę. Moje doświadczenia z tymi różami to wyłącznie rozczarowania, bo zawsze zimą wymarzały. W moim zimnym ogrodzie nie zdecydowałam się nigdy na taką, ale kupowałam je dla mojej Mamy, która mieszka w cieplejszym miejscu i i tak ginęły po zimie. Najlepiej chyba mieć ją w donicy i chować na zimę. Trzy krzaki The Fairy dadzą przepiękny dywan :D , ze srebrzystą lawendą...to będzie bajka ;:224 .
Aniu, różyczki dziękują za komplementy :D . A jak rośnie Ci Tommelise? U mnie, to mała krzewinka. Myślałam, że będzie rosła jak The Fairy ale ona chyba będzie mniejsza.
Krysiu, :wit . Już pokazuję fotki :D .

Sympathia zrobiła bukiecik ale jeszcze zakwitnie obficiej, bo ma sporo pąków.
Obrazek

Obrazek

Domniemana Sweet Pretty. Śliczna niezmiennie ;:167 .
Obrazek

Obrazek

Lustige ;:167
Obrazek

Floksy
Obrazek

Królowie września - wrzosy :D .
Takie śliczności dostałam w TESCO za 3 zł. Musiałam kupić.
Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Kontakt:

Post »

Coraz bardziej korci mnie aby dokupić kolejne różyczki - Twoje są śliczne. Wrzos faktycznie wyjątkowy - jakiś niespotykany :)

Co do róży piennej to znam tę niestety smutną prawdę :( Dlatego moja róża pienna jest zadołowana w doniczce, na zimę zabiorę ją do altanki i jeszcze okryję - mam nadzieję, że to pozwoli jej przetrwać do następnego roku.
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

W naszym Tesco nie widziałam takich wrzosów. A szkoda, piękny jest i cena też przystępna ;:oj
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Moze pomoge troche - to moja Sweet Pretty - kupowana z licencja, tak ze na 99 procent - to ona :wink:
Kwiaty ogolnie sa plaskie, chyba ze pod kwiatem jest lisc, to platki sie zwijaja.... no i co najwazniejsze, srodek kwiatka z miejscem gdzie sa pylniki jest rozowy - mniej lub bardziej ciemny ale nie zolty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

As1112, jeżeli moje zdjęcia zachęcają Cię do kupienia kolejnej róży, to co dopiero specjalnie kadrowane i bajkowe zdjęcia w wątkach forumek, które specjalizują się w takim pokazywaniu tych krzewów :wink: :lol: . Nawet nie zauważysz, kiedy staniesz się kolekcjonerką chorą na "różyczkę", bo to przecież przepiękne kwiaty ;:167 . A wyobraź sobie, że po dzisiejszej wizycie na działce bardzo się zdziwiłam, bo te wrzosy z porcelanoworóżowych zrobiły się o wiele ciemniejsze :shock: .
Aniu, ten wrzos mnie zadziwił, bo teraz jest o wiele ciemniejszy, a był taki bladziutki, prawie biały. Jestem ciekawa, czy w przyszłym roku, już w ogrodzie też będzie się tak niezwykle przebarwiał :shock: . Pędy ma ciężkie od pełnych kwiatów. Ciekawy jest.
Jule, dziękuję ;:196. To super tak dokładnie obejrzeć sobie prawdziwą Sweet Pretty z rodowodem ;:138 . Jak popatrzyłam na zdjęcia mojej róży, to rzeczywiście sporo żółtego w środku ale będąc dziś na działce obejrzałam dokładnie kwiaty i zobaczyłam, że otoczka w środku jest różowa. Im bardziej dojrzały kwiat, tym ciemniejsza. Pręciki ma żółte na początku jak rozkwita, a potem stają się różowe. Tak ma być :roll: ???
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

kania - przypuszczalnie zamiast Sweet Pretty masz Swet Haze - róże Rosen Tantau.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, bardzo współczuje chorego palucha :cry: , cóż za paskudny wypadek, jednak trzeba bardzo uważać w ogrodzie :? Całe szczęście , że tak się skończyło ;:196
Dobrze ,że sezon zbliża się ku końcowi, pracy mniej, niestety palec potrafi utrudnić skutecznie życie,
wiem coś na ten temat, przez jeden palec miałam całe wakacje trudności :wink:
Może masz rację z liliami, na wiosnę też będą,i zdążą zakwitnąć. A ja się skusiłam na kilka, u Rozanki :wink:
Z różami to prawda, forum kształtuje nasze różane ogrody :wink:
Haidetraum może nie jest popularna, ale to według mnie świetna róża, taka nie do zdarcia :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, dziękuję bardzo za sugestię ;:196 . Ech, rozpoznanie róży czasami jest naprawdę bardzo trudne. Widzę, że mojej róży jest blisko również do Sweet Haze, tylko, że jak widzę ona kwitnie w kiściach, a moja nie. W przyszłym roku będzie bardziej dojrzała (o ile nie wymarznie :roll: ) więc może pokaże w pełni wszystkie swoje cechy. Być może okaże się, że nadużywam również nazwy Lustige dla mojej róży :roll: .

Kasiu, ja już nie mogę wytrzymać z tym paluchem :evil: . Wiesz, jak to jest, wszędzie chwasty, przekwitłe kwiaty do obcięcia, pędy do podwiązania, truskawki do rozsadzenia itd. itp., a ja przyjeżdżam na działkę jako obserwator. Otaczająca przyroda pochłania bardzo szybko wszystkie starania i upodabnia moją działkę do sąsiadujących łąk :lol: . Rozumiem, że z Twoim paluszkiem już wszystko ok :uszy .
Oczywiście nie wytrzymałam z liliami i już dwie wsadziłam. W dodatku są to lilie orientalne, ale jeżeli u Ciebie przezimowały, to i ja spróbuję :D .

Moja gleba jest zwięzła i trzyma wilgoć, więc jeszcze tragedii nie ma, ale naprawdę przydałby się deszcz ;:108 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kaniu, ;:196 współczuję Ci tego paluszka.
Trzeba mieć "oczy dookoła głowy" i na wszystko uważać.
Śliczny ten wrzosik. Ciekawe, że zmienił kolor. Może był trzymany w cieniu, a może pod wpływem niskich temperatur na zewnątrz dostał kolorków :lol:
:wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ;:196 Z powodu palucha jest mi zwyczajnie wstyd, bo gdyby ktoś mi powiedział, że dorosła osoba jest zdolna do takiej głupoty, to bym tylko pokiwała z politowaniem głową.
A wiesz, ten wrzos faktycznie może od temperatury tak zmienił kolor ;:218 .
Zauważyłam, że w tym roku ciężko upolować wrzos o srebrzystoszarych gałązkach. Są zielone, żółte ale tych szarych nigdzie nie widziałam...
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kaniu :wink: zupełnie niepotrzebnie tak myślisz. Tylko wtedy nic się nie dzieje, kiedy nic nie robimy.
Dzisiaj też kupiłam wrzosy w B.
Ale to nie do ogrodu. :wink:
:wit
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Kaniu śliczne różyczki i ten wrzosik ;:215,mam uraz do róż bo ciągle mi przemarzają mimo okrycia ale patrząc na Twój zapał korci mnie do kupna ;:113
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Kaniu - czy ten zjawiskowy wrzos - to z "naszego" Tesco? Cudo :shock:
Paluszek się zagoi - ale nie rób tak nigdy więcej - OBIECAJ!
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Kasiu, myślę ,że lilie dadzą radę :D A głęboko posadziłaś ? Bo ja sadzę dość głęboko.
U nas właśnie popadało, też było już bardzo sucho :evil:

Oj znam ten ból, gdy nic nie można zrobić a tyle pracy dookoła :?

Palec mój nie jest jeszcze całkiem wygojony :| , ale w końcu nauczyłam się wykonywać większość prac, szczególnie pielenie :wink: , lewą ręką .Prawą ciągle oszczędzam. Gdzieś w połowie czerwca ukułam się głęboko w staw środkowego palca, oparłam się całym ciężarem ciała ,na zewnętrznej stronie dłoni ,w skoszonej trawie coś było i poczułam głębokie ukucie :| Najpierw chodziłam i myślałam że samo przejdzie, ;:14 , potem lekarz, chirurg, antybiotyk, okłady, szyna....

Życzę Ci serdecznie, aby Twój palec szybko się wygoił ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”