Pomidory z nasion od Kozuli
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
A o co chodzi z potasem? Bo ja w uprawie pomidorów zielona jestem
Czymś je trzeba dokarmiać?

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
lomatko, ale poszalalas Ida 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pomidor jako warzywo bardzo zasobne w potas , aby mógł go w sobie zawierać , musi ten pierwiastek pobrać z podłoża . Można go dostarczyć wraz z obornikiem , kompostem , gnojówkami roślinnymi , czy też nawozami mineralnymi . Stosując obornik , trzeba pamiętać aby dać go z dużym wyprzedzeniem ( w jesieni ) . Jeśli jest dany niedługo przed sadzeniem , wtedy zawiera zbyt dużo azotu , a za mało potasu i fosforu . W takim przypadku konieczne jest uzupełnienie tych składników nawożeniem mineralnym , aby proporcje N-P-K były odpowiednie dla pomidorów .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
I już wszystko jasne... Nasza Kozula jest Wielka
(chodzi mi o wiedzę oczywiście i porady jakich nam udziela)
Pozdrawiam

Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
Czyli jesienią sypać super fosfat? Nie siać jako przedplon bobu i łubinu? UUU, to porażka, bo już wysiałam bób pod szklarnię w maju
Dla mnie pomidor jest zagadką, we Francji rosło to na kompoście jako chwast, poważnie, miało ze 2,5 metra wzrostu, owoce słodziutkie, moim skromnym zdaniem za smak i zapach pomidora odpowiada SŁOŃCE. Może być szklarnia, super warunki, a i tak dojrzewanie w słońcu jest najważniejsze, zapach!!!!! no ale w tej Francji rosła też wieloletnia bazylia i rozmaryn jak drzewo ....

Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Tak wyglądają moje przepikowane pomidorki

Siałam po 2-3 ziarenka, wszystkie powschodziły poza odmianą Orange Strawbery. Rok temu też je siałam i też nie chciały wschodzić. W tym roku na 3 wysiane, wzeszło jedno nasionko. Bardzo bym chciała posmakować tego pomidora, więc będę na niego dmuchać i chuchać
. W sumie wysiałam 12 odmian+Gartenperle miniaturka do donicy (kupne nasionka).
Chciałam jeszcze zapytać o ten potas. Nie mogłam jesienią przygotowac miejsca pod pomidory, będę to robić dopiero przed sadzeniem. Mogę sypnąć siarczanem potasu i przekopać, a potem sadzić? Ile razy w sezonie trzeba je zasilić potasem?

Siałam po 2-3 ziarenka, wszystkie powschodziły poza odmianą Orange Strawbery. Rok temu też je siałam i też nie chciały wschodzić. W tym roku na 3 wysiane, wzeszło jedno nasionko. Bardzo bym chciała posmakować tego pomidora, więc będę na niego dmuchać i chuchać

Chciałam jeszcze zapytać o ten potas. Nie mogłam jesienią przygotowac miejsca pod pomidory, będę to robić dopiero przed sadzeniem. Mogę sypnąć siarczanem potasu i przekopać, a potem sadzić? Ile razy w sezonie trzeba je zasilić potasem?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- gosia07
Ja też się podpina pod to pytanie Nie mam przygotowanego miejsca pod pomidory bo mi je w tamtym roku zeżarła zaraza i miałam ich nie sadzić poza koktajlowymi no ale sami wiecie KOZULA no i pomidorki już po pikowane 

-
- 1000p
Jak zaraza to opryski potrzebne, zmiana miejsca nic nie da, dobrze mówię?
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
- gosia07
Ja wiem że zmiana miejsca nic nie da nie o to przecież pytałam 

-
- 1000p
No tak, ale wtopa
Przepraszam, już mnie nie ma.

Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Kozulo, ale piękne pomidory.Ładnie zawiązane na gronie aż się dziwię,wyrównane, zdrowe.Piękne osiągnięcia w hodowli i uprawie.
Kozulo ,czym opryskujesz, rzeknij mi słówko albo co robić żeby były takie zdrowe-owoce i liście.

Kozulo ,czym opryskujesz, rzeknij mi słówko albo co robić żeby były takie zdrowe-owoce i liście.

- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Mamba ,bób i łubin to żadna porażka , próchnica nigdy nie zaszkodzi . Jeśli będziesz chciała sadzić pomidory na świeżo przekopanym przedplonie , one teraz z niego nie skorzystają , dopiero w następnym roku . Obornik to co innego , bo tam jest łatwo dostępny dla roślin azot amonowy . Jeśli obornik daje się jesienią , wtedy część azotu zużyją bakterie do rozkładu materii organicznej i dla roślin zostanie go w sam raz .
Na resztę pytań postaram się odpowiedzieć jutro , ponieważ pozasuwałam sobie przy rozstawianiu rozsad i nie mogę już złapać kontaktu z rozumem .
Pozdrawiam , kozula .
Na resztę pytań postaram się odpowiedzieć jutro , ponieważ pozasuwałam sobie przy rozstawianiu rozsad i nie mogę już złapać kontaktu z rozumem .
Pozdrawiam , kozula .
Witam wszystkich, pomidory będę uprawiać 2 roku. W zeszłym roku nie bardzo mi się udały, ale po przeczytaniu tych prawie wszystkich wątków o pomidorach myślę że w tym roku będzie lepiej. Mam pytanie co do tego potasu? Czytałam, że popiół drzewny ma dużo potasu, czy oprócz nawozu potasowego moż dac popiół lub czy można dać sam popiół?
Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Kolorowych snowkozula pisze:Mamba ,bób i łubin to żadna porażka , próchnica nigdy nie zaszkodzi . Jeśli będziesz chciała sadzić pomidory na świeżo przekopanym przedplonie , one teraz z niego nie skorzystają , dopiero w następnym roku . Obornik to co innego , bo tam jest łatwo dostępny dla roślin azot amonowy . Jeśli obornik daje się jesienią , wtedy część azotu zużyją bakterie do rozkładu materii organicznej i dla roślin zostanie go w sam raz .
Pozdrawiam , kozula .

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Podczepię się tez pod pytanie odnośnie popiołu. Mam go sporo, bo mam piec opalany drewnem.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki