mech nie zaszkodzi mimo, że używany? (nowego niestety nie mam, tylko to, co zostało po przesadzaniu innych. podłoże też będzie musiał dostać używane, ale od dawna sadzę w używanym, bo nowego mam mało i jak dotąd żadnemu nie zaszkodziło, bo przed violaceą żadnych chorób nie miałam, on jest pierwszym, który choruje i to chyba poważnie). co do tej violacei, jak mu można pomóc, żeby mu przeszły te plamy?Anaka pisze:Nie wiem, jak wygląda Twoje podłoże, więc nie mogę ocenić do końca, czy się nadaje, czy nie.Skoro storczyk nie rośnie i zasycha, to znaczy,że coś mu nie odpowiada .Trzeba spróbować mu pomóc. Jednym ze sposobów jest wymiana podłoża.![]()
Mech możesz dodać, na pewno nie zaszkodzi.
Moje orchidaria - Anaka
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Anaka

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
NIe powinno się używać starego sphagnum - jest już pewnie toksyczne
To samo z podłożem...Przed użyciem starej kory powinnaś ją chociaż wyparzyć w piekarniku.
To samo z podłożem...Przed użyciem starej kory powinnaś ją chociaż wyparzyć w piekarniku.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa

-
Anaka

Tu nie chodzi tylko o to, czy storczyk jest zdrowy, czy chory.Mech może służyć roślinie nie więcej niż pół roku do ośmiu miesięcy.Potem jest toksyczny,ponieważ absorbuje różne pozostałości po nawozach, wodzie, etc. nIe da się go tak przepłukać, jak to sie robi w przypadku kory.
Kora tez z czasem jest ,przerobiona' przez roślinę. Dlatego jeżeli używa się starej, powinno się ją wyprażyć, aby chociaż częściowo wyeliminować toksyczne pozostałości. Albo wymienić częściowo.
Nowe podłoże można kupić w OBI, w niektórych ogrodniczych, w Orchidsklepiku. A sphagnum też sprzedaje Orchidsklepik. Możesz wszystko zamówić przez internet i dostaniesz do domu. Nie trzeba czekać do kolejnej wystawy.
Kora tez z czasem jest ,przerobiona' przez roślinę. Dlatego jeżeli używa się starej, powinno się ją wyprażyć, aby chociaż częściowo wyeliminować toksyczne pozostałości. Albo wymienić częściowo.
Nowe podłoże można kupić w OBI, w niektórych ogrodniczych, w Orchidsklepiku. A sphagnum też sprzedaje Orchidsklepik. Możesz wszystko zamówić przez internet i dostaniesz do domu. Nie trzeba czekać do kolejnej wystawy.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Storczykowa

to ja wolę poczekać do wystawy, bo orchidsklepik jest za drogi. a żadnego Phal. nie mam w samym mchu, niektóre, jak bellina czy amboinensis, mają go trochę w podłożu, ale ich podłoże jest w większości z kory. jak będę na wystawie, to muszę dokupić świeżego podłoża (o ile T. pozwoli), zobaczę też, czy mają mech. jak dotąd nie widziałam mchu, ale może nie leżał na wierzchu i dlatego.
-
Lana

- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Aniu obejrzałam i przeczytałam cały twój wątek o orchidarium (zresztą nie tylko ten
). Rośliny zapierają dech w piersiach. Tyle cudowności i to w jednym miejscu
. Zazdroszczę pozytywnie takiej kolekcji, ale najbardziej chyba tej twojej oranżerii. Moje niedoścignione marzenie, mam nadzieję, że kiedyś się spełni.
-
Anaka

Lana, dziękuję za tyle miłych słów
Marzenia się spełniają i trzeba w to wierzyć.
Trzymam kciuki za Twoje
Marzenia się spełniają i trzeba w to wierzyć.
Trzymam kciuki za Twoje
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Znalazłem strone która podaje informację o dawcy pyłku i dawcy nasionvolcowitch pisze:Czy jest Ci wiadome czy do tej krzyżówki micro nova jest dawcą pyłku czy też dawcą nasion?
Bo myśle nad krzyżówką Phalaenopsis Tricki Woo (P.mini mark x equestris) [opisany w Moth Orchids Steven'a A. Frowine'a] i nie wiem którego użyć jako dawcę pyłku, a którego jako dawcę nasion.
Phal. Fantasy Musick
Phal. Tricki Woo
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
- Storczykowa