Moje marzenie - maniusika - cz.1
- maryla-56_56
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenie - maniusika .
Nie kwitło. Jak wiesz w tym roku w maju dokupiliśmy drugą działkę. Tam właśnie w zielsku odnalazłam to ledwie z ziemi wystające.
Wygląda jak by była tam wsadzone. Może w przyszłym roku okaże się co to.
Wygląda jak by była tam wsadzone. Może w przyszłym roku okaże się co to.
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Marylko aby okazało się ładnie kwitnącym pnączem ,, listki ma nietypowe ,może i kwiaty bę śliczne ale dla samych listków też warto go mieć .Wróciłam właśnie z ogrodu ,troche zmarzłam bo wieje mroźny wiatr ale od rana świeci słoneczko to i miło było przesadzać tuje ,zostały jeszcze dwie ,cis i krzewuszka na jutro bo dzisiaj musiałam wykopac piwonie bo rosły w wodzie murek teraz nie przepuszcza wody i wszystko zalane, zięć ma przywieść ziemi tylko nie wiem kiedy .. aby nie zgniło musze z tego rogu wszystkie kwiaty usunąc ... głupiego robota lubi ,jak mawia mój M ....i przenieśc bliżej tarasu gdzie jest sucho ,, zostały jeszcze cebulowe ale strasznie mokro i nie wiem czy cos z nich będzie ,,,.. dobrze że nie pada to może troche obsuszy to i inne kwiaty przeniosę ..
- maniusika

znowu minął piękny dzień bo bez opadów ,chociaż rano mgła była okropna ... pojechaliśmy na cmentarz bo później może znowu zacząć padać , dużo roboty nie było .tylko umyliśmy dwa pomniki i zawieźliśmy wiązanki ,tez ich sama zrobiłam mam jak lubię z żywych iglaków ,chociaż córka trochę się krzywiła ale gdy je przystroiłam różnymi kwiatami to nabrały kolorów i nawet ładnie się prezentowały , nawet wsadziłam po kilka sztucznych kwiatów aby było ładniej ... wreszcie przesadziłam już wszystkie krzewy .. aby tylko się przyjęły to urośnie ładna ściana z tuj..teraz gdy nie będzie padało mam do przekopania pas ziemi za siatką gdzie mają rosnąć dalie i przygotować rabatkę pod trawy ,...

a to jesze ładnie wyglądające krzewy w moim ogródku już zabezpieczone na zimę ..

a to jesze ładnie wyglądające krzewy w moim ogródku już zabezpieczone na zimę ..
-
x_P-42
U nas dzień nie był piękny , dopiero po południu zrobiło się znośnie. Może jutro będzie lepiej?
Widzę,że trzmielina się pięknie u Ciebie wybarwiła.Pięknie wygląda.Moja t. oskrzydlona, niestety po pierwszych przymrozkach straciła swoje liście i teraz , zamiast ubarwiać ogród , straszy pustymi badylami.
Widzę,że trzmielina się pięknie u Ciebie wybarwiła.Pięknie wygląda.Moja t. oskrzydlona, niestety po pierwszych przymrozkach straciła swoje liście i teraz , zamiast ubarwiać ogród , straszy pustymi badylami.
- maniusika

moje nawet bez liści wygląda ładnie , są obsypane czerwonymi owocami , ciekawe czy ptaki lubią ją obiadać .. zięć przywiózł
wywrotkę ziemi do ogródka .. jak nie będzie padało trzeba będzie przerzucić ją przez murek .. ale robota , ziemia mokra i ciężka cała rodzina będzie miała robotę nawet Antoś .. ten to lubi bawić się piaskiem ..
wywrotkę ziemi do ogródka .. jak nie będzie padało trzeba będzie przerzucić ją przez murek .. ale robota , ziemia mokra i ciężka cała rodzina będzie miała robotę nawet Antoś .. ten to lubi bawić się piaskiem ..
- maryla-56_56

Janeczko Ciebie to naprawdę robota lubi
Wiesz pytałam w dziale identyfikacje o tą moją kolczasta roślinkę.
Dwie osoby odpowiedziały mi, że to odrost dziki jeżyny- na pewno.
Nie jestem jednak w 100% przekonana, ponad 26 lat mam jeżyny bezkolcowe i nic takiego mi nie wyrosło.
Wyrastały dziczki ale miały inne liście.
Na razie zostawiam to powoli rośnie, w przyszłym roku się wyjaśni.
Ja wyjeżdżam na groby już jutro, w niedzielę będę na grobach w swoim mieście.
Dzieci się zjeżdżają, więc będzie zajęcie, ale może w sobotę uda się zajrzeć na działkę.
Życzę ciepełka
Wiesz pytałam w dziale identyfikacje o tą moją kolczasta roślinkę.
Dwie osoby odpowiedziały mi, że to odrost dziki jeżyny- na pewno.
Nie jestem jednak w 100% przekonana, ponad 26 lat mam jeżyny bezkolcowe i nic takiego mi nie wyrosło.
Wyrastały dziczki ale miały inne liście.
Na razie zostawiam to powoli rośnie, w przyszłym roku się wyjaśni.
Ja wyjeżdżam na groby już jutro, w niedzielę będę na grobach w swoim mieście.
Dzieci się zjeżdżają, więc będzie zajęcie, ale może w sobotę uda się zajrzeć na działkę.
Życzę ciepełka
- maryla-56_56

Zapomniałam zapytać czy na 3 i 7 zdjęcie są mahonie?
- maniusika

mahonia ma już czerwone liście a to są ostrokrzewy , kupiłam najpierw jeden ale dowiedziałam się ze muszę mieć dwa aby mieć owoce więc kupiłam i drugi ale też w tym roku owoców nie widzę może to dwa męskie osobniki .. bo i kwiatów nie widziałam .. jeżyna dzika ma inne liście i strasznie kole ,miałam jeden pęd i tak nie wyglądał ...
- LILA 51
- 1000p

- Od: 14 maja 2008, o 21:48
Janeczko, Twoje mahonie mają czerwone liście, a moje jeszcze zielone. Niestety dzisiaj żadne zdjęcie nie chce się otworzyć, pozostaje tylko czytanie.
pozdrawiam Lila
Zapraszam
Zapraszam
- maryla-56_56

Moje mahonie też są jeszcze zielone.
- igielka78

- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janko, pięknie u ciebie i kolorowo. Nawet jesień nie zaszkodziła twojemu ogrodowi. Zazdroszczę ci tej powierzchni i oczywiście tej dorodnej lipy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
no i byłam spacerowałam, ogród zaczyna się kurczyc czyli witaj w klubie ten problem dotyka nas wszystkich i to jest fajne!
Uważam, ze to pnącze to jest odrost jeżyny bezkolcowej ale już zdziczałej, tez to miałam, trudno ją wygonić z ogródka.
Masz sporo ciekawych roślinek a masz plany czyli wiosną będziesz miała efekty swojej pracy,
chociaż teraz tez masz kolorowo, prawda jest że trawy i chostowisko dodają ogrodom uroku a tak się przed nimi broniłam.
pozdrawiam
Uważam, ze to pnącze to jest odrost jeżyny bezkolcowej ale już zdziczałej, tez to miałam, trudno ją wygonić z ogródka.
Masz sporo ciekawych roślinek a masz plany czyli wiosną będziesz miała efekty swojej pracy,
chociaż teraz tez masz kolorowo, prawda jest że trawy i chostowisko dodają ogrodom uroku a tak się przed nimi broniłam.
pozdrawiam
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie jeszcze i kolorowe Janeczko w Twoim ogrodzie
Jak tam przeżyłaś nalot rodzinny bo ja całkiem sympatycznie i rodzinnie przebrnęłam te święta 
- maniusika

poprzyjeżdżały dzieci z wnukami ,trochę powspominały dziadków i znajomych , to jedyna okazja aby przypomnieć sobie o tych którzy już odeszli . dzisiaj tez z córką i wnukiem byliśmy na cmentarzu dzień chociaż słoneczny ale był mroźny ale przyjemnie było chodzić gdy z nieba nic nie leci za kołnierz i odwiedzić wszystkich znajomych ,bez tłoku i pośpiechu , wolę odwiedzać zmarłych w dzień zadusznych ..,,
-
wiolettaaa
- 100p

- Od: 21 cze 2009, o 17:02
Witaj Janinko i znowu się spotykamy
milo mi ponownie zobaczyć Twój ogród
na moim forum coś rzadko bywasz