Pozdrawiam Emet
Glicynia(Wisteria) uprawa,pielęgnacja ,doświadczenia
-
emet
- 200p

- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wisteria - glicynia
Dla mnie jej zapach jest trochę za mdły.Po paru minutach siedzenia w jej cienu chce mi się spać.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
-
fajerwerka_1
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 25 cze 2011, o 22:01
Mam pytanie. Zakupiłam wisterię całkiem sporą, gęstwina liści, widoczne 3 kwiaty, pień na jakieś 2 cm średnicy, wysokość ok 2 metry, ledwo się zmieściła do auta. Korzenie ładne, zdrowe.
Zakopałam do ziemi. Czytałam, że po posadzeniu trzeba ją przyciąć jakieś 1/3 wysokości. Podobnie powiedziała pracowniczka szkółki, żeby ją dziś od razu przyciąć, jak tylko posadzę, to może będzie miała kwiaty na nowym miejscu już za rok. Na to nadszedł właściciel szkółki i powiedział - nie, nie, tnie się zaraz po posadzeniu po to, żeby pobudzić do kwitnienia roślinę, która jeszcze nigdy nie kwitła, ale ta ma kwiaty, absolutnie nie ciąć, bo to może spowodować, że w przyszłym roku nie zakwitnie. Ciąć dopiero w sierpniu, albo w tym roku lepiej w ogóle.
Co mam zrobić? Ciąć ją teraz, czy nie?
Zakopałam do ziemi. Czytałam, że po posadzeniu trzeba ją przyciąć jakieś 1/3 wysokości. Podobnie powiedziała pracowniczka szkółki, żeby ją dziś od razu przyciąć, jak tylko posadzę, to może będzie miała kwiaty na nowym miejscu już za rok. Na to nadszedł właściciel szkółki i powiedział - nie, nie, tnie się zaraz po posadzeniu po to, żeby pobudzić do kwitnienia roślinę, która jeszcze nigdy nie kwitła, ale ta ma kwiaty, absolutnie nie ciąć, bo to może spowodować, że w przyszłym roku nie zakwitnie. Ciąć dopiero w sierpniu, albo w tym roku lepiej w ogóle.
Co mam zrobić? Ciąć ją teraz, czy nie?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak ma kwiaty to nie tnij. Po przekwitnięciu tnie się wisterie
- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Kontakt:
Moja "Prolific" - szału nie ma - zaledwie pojedyncze kwiaty, ale niezawodnie co roku zakwita 

Pozostałe wisterie (2,3 - letnie) - na razie bez ani jednego kwiatka

Pozostałe wisterie (2,3 - letnie) - na razie bez ani jednego kwiatka
Aneri66 ja też tak kupiłam. Niebieską z kartką nawet a wyszła biała 
- lesioc

- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Kontakt:
Nie wykluczam oczywiście możliwości pomyłki (lub celowej zamiany) etykiet, ale czy możliwe jest również, że Wasze wisterie były szczepione?izetta pisze:Aneri66 ja też tak kupiłam. Niebieską z kartką nawet a wyszła biała
Wtedy, jeżeli obmarzła zaszczepiona szlachetna odmiana to wtedy odbiła podkładka, którą może być właśnie biała "Alba" ;)
-
Aneri66
- 50p

- Od: 16 gru 2010, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja zakwitła jednym białym kwiatostanem zaraz w drugim roku po zakupie, przemarznięta nie była, ale nie wiem co było przed zakupem.
Irena
moja też nieprzemarznięta. Zakwitła po 6 latach od posadzenia. Ale za to nadrabia wyglądem. Teraz muszę niebieską dokupić 
- max1232
- 500p

- Od: 30 sty 2010, o 21:53
Ja od paru lat przybieram się do zakupu tej roślinki 
- kruszyna_35
- 50p

- Od: 20 sie 2012, o 22:41
- Kontakt:
max- już by dawno kwitła gdybyś parę lat temu zakupił a nie sie zabierał tylko
ja w tym roku kupiłam wisterie- kolor fioletowy. Nie wiem jaka odmiana- nie było nazwy. Cieszę się bo się przyjęła, wypuściła nowe liście. O kwitnieniu nie ma mowy jeszcze ale będę o nią dbała
ja w tym roku kupiłam wisterie- kolor fioletowy. Nie wiem jaka odmiana- nie było nazwy. Cieszę się bo się przyjęła, wypuściła nowe liście. O kwitnieniu nie ma mowy jeszcze ale będę o nią dbała
ogród Kruszyny
regulamin
regulamin
- Phragboy

- Od: 22 cze 2009, o 10:16
A to moja Glicynia Amethyst Falls, dopiero rozkwita.

- Ren0
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 29 sty 2012, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Zakupiłam glicynie , z zamiarem posadzenia jej przy strych murowanych garażach na tyłach ogrodu .Chciałam trochę zasłonić te straszydełka , Czy trzeba do ściany przymocować coś po czym będą się pięły pędy , czy same się po czasie będą przyczepiać ? Planuje zakup większej ilości , chciałam mieć trzy kolory, w jakich odstępach wsadzać sadzonki ?
PS. Zazdroszczę Wam tych już kwitnących piękności
PS. Zazdroszczę Wam tych już kwitnących piękności
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec