Duże może być ciekawe... zwłaszcza że i pień, i gałęzie.
Być może w przyszłości nowa odmiana
Re: Być może w przyszłości nowa odmiana
Wiesz.... dobry pomysł, podoba mi się 
-
loeb
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No dla mnie wygląda, jakby tańczyła:) Sporo mam sosenek, ale nie licząc tych złamanych przez śnieg, to są proste. Ta wygląda sympatycznie, a nie jestem wielką fanką iglaków. Mogłabym taką mieć:D
-
loeb

Mam pytanie do siejących ;) Czy rośliny tzw "variegatus" te w zielono-białe ciapki np, mają jako siewki również takie liścienie? Urosło mi jedno takie i ciekawa jestem czy bawić się w próby wyciągnięcia z tego jakiejś linii, czy nie. To tak dla siebie bo to akurat bazylia, ale jako zabawa mogłoby być ciekawe doświadczenie. Nie wiem czy ona taka jest czy ma jakiś problem, wszystkie inne są zielone, ziemia ta sama. Liścienie i pierwszy liść jaki się pokazał są w ciapki.
A i drugie pytanie: czy może być tak, że wiosenne przyrosty są w innym kolorze a letnie w innym? Zielony/czerwony? Tu akurat chodzi o drzewo.
A i drugie pytanie: czy może być tak, że wiosenne przyrosty są w innym kolorze a letnie w innym? Zielony/czerwony? Tu akurat chodzi o drzewo.
Bazylia w ciapki....
, no podhoduj, zobaczymy co urośnie.
A poważnie- ciapciaki
mogą uplęgnąć się różnie. Z nasionka- czasem to może być wirus (thuja 'Litomysl'-przenosi się z nasionami i powtarza cechę ) i wtedy w ciapki od urodzenia. Albo chimera- mutacja jednego z pędów.
A poważnie- ciapciaki
-
loeb

Wirus mówisz.. Hm. Czasem tak się zastanawiam, bo to jest ciekawa sprawa: natura robi selekcję na zdrowe osobniki, a człowieka często fascynuje choroba. Tzw "inność", inne często jest ładne, i mniejsza o to, że nie rozumie się czemu jest inne i co to oznacza.
Bazylię podhoduję. Wkręciłam się, kupiłam sobie książkę o hodowli warzyw, ale wiedza jest uniwersalna;) Te kolorowe przyrosty jeszcze mnie zastanawiają, mam trochę siewek jabłoni i grusz, i w zeszłym roku jedna na jesieni miała czerwone liście.. A w tym roku na wiosnę ma zielone. Albo jej przeszło, albo to czerwone to były późniejsze przyrosty, bo chyba zmienić koloru na czerwono to nie może, prawda? [Ten czerwony to nie były barwy jesienne, tylko żywych liści. Na jesieni zasychały normalnie na brązowo]
Bazylię podhoduję. Wkręciłam się, kupiłam sobie książkę o hodowli warzyw, ale wiedza jest uniwersalna;) Te kolorowe przyrosty jeszcze mnie zastanawiają, mam trochę siewek jabłoni i grusz, i w zeszłym roku jedna na jesieni miała czerwone liście.. A w tym roku na wiosnę ma zielone. Albo jej przeszło, albo to czerwone to były późniejsze przyrosty, bo chyba zmienić koloru na czerwono to nie może, prawda? [Ten czerwony to nie były barwy jesienne, tylko żywych liści. Na jesieni zasychały normalnie na brązowo]
Wszelkie kolorowe to jest dla rośliny osłabienie- lokalny niedobór chlorofilu. Bądź w całej roślinie, bądź fragmentach. Mniej- a więc mniejsza fotosynteza, wolniejszy wzrost, często przypalanie przez słońce, przemarzanie zmienionych fragmentów zimą.
W naturze bez pomocy człowieka bez szans.
W naturze bez pomocy człowieka bez szans.
Wiosna podobno
Kolorowo się zrobiło...
Taki świerk urósł, Picea glauca zresztą, z nasionka, a jakże..

A to też z nasionek. Siewki 'Jantara'.
Ta fotka to tak w temacie 'Banana coś tam..'
i praw do odmiany wymienionego wyżej 'Jantara'

Kolorowo się zrobiło...
Taki świerk urósł, Picea glauca zresztą, z nasionka, a jakże..
A to też z nasionek. Siewki 'Jantara'.
Ta fotka to tak w temacie 'Banana coś tam..'
-
loeb

Świerczek całkiem przyjemny
Taki trochę "Goldfinger";D A mój bazyliowy ciapciak padł :< Pierwsze liście były prawie w całości białe, jedna maleńka ciapka zielona.. Ech. No nic, może jeszcze się coś kiedyś trafi. 
Swoją drogą, chciałabym kupić sosenkę za jakiś czas, taką z żółtymi igłami, może moglibyście mi coś poradzić.. Widzę sporo na popularnym portalu aukcyjnym;) ale nie wiem na ile te aukcje sa wiarygodne.. Póki co tak ze zdjęć najbardziej podoba mi się "Wintergold". Ale widziałam też jakąś podobną opisaną jako drobnokwiatowa, czym one się różnią? Na co zwracać uwagę, i może - gdzie kupić.. Chciałabym ją posadzić na miejscu pod którym jest zakopany stary gruz i popiół, da sobie radę?
Swoją drogą, chciałabym kupić sosenkę za jakiś czas, taką z żółtymi igłami, może moglibyście mi coś poradzić.. Widzę sporo na popularnym portalu aukcyjnym;) ale nie wiem na ile te aukcje sa wiarygodne.. Póki co tak ze zdjęć najbardziej podoba mi się "Wintergold". Ale widziałam też jakąś podobną opisaną jako drobnokwiatowa, czym one się różnią? Na co zwracać uwagę, i może - gdzie kupić.. Chciałabym ją posadzić na miejscu pod którym jest zakopany stary gruz i popiół, da sobie radę?
- krzysiek1240
- 200p

- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Krzysiek
Za jakieś dwa lata wszystko Ci powiem...
Co to za jodła?
Co to za jodła?
- krzysiek1240
- 200p

- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hoduj... tylko trzeba poczekać.
No raczej nie nowa... Acer negundo ?Variegatum? ???
Tak podkładka by przerosła? Dziwnie dość wygląda. Ktoś by to sadził jako przydrożne drzewo?

No raczej nie nowa... Acer negundo ?Variegatum? ???
Tak podkładka by przerosła? Dziwnie dość wygląda. Ktoś by to sadził jako przydrożne drzewo?
Dla odmiany... cztery świerki. Trzy jak to świerki... jednego coś pogięło

Jest tu kto??? Bo ja tak sobie a muzom...
Jest tu kto??? Bo ja tak sobie a muzom...
- xipe

- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zrazy pobrane ze szczytu może dałyby coś pendulowatego. Jak sądzisz Mirku?
Jest, tylko pokazywać nie ma coMirekL pisze:Jest tu kto??? Bo ja tak sobie a muzom...