Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.5

Post »

Ja w tamtym sezonie pierwszy raz użyłem mat grzewczych pod multiplatami - szybsze i bardziej równomierne wschody pomidorów i papryk.
Do tego wypróbowałem podłoże Klassmann TS1 w miejsce Aury (trochę zjechała z jakością). Z obu nowinek jestem bardzo zadowolony.

edit: w tym sezonie chcę już na etapie rozsady wprowadzić do podłoża trichodermę i mikoryzę
pozdrawiam,
Tomek
Evien
100p
100p
Od: 15 sty 2018, o 14:24

Post »

Ja chyba też wrócę do Klassmana TS1 bo lokalny Hartmann drugi rok z rzędu nie podszedł a z Klassmana byłem zadowolony, choć jest on dużo droższy...
Na pewno wypróbuje nowe lampy, zwykłe warsztatowe LED.
Maty stosuje na etapie kiełkowania i wschodów w growboxie o dkilku lat. Natomiast z nowości muszę wstawić wentylator w growboxie.

Co do stymulatorów to bardzo dobrze sprawdzają się bioalgeen i BlackJack.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja odwrotnie z Hartmanna byłam zadowolona a w Klasmannie miałam owocówki. Podłoże można różnie trafić. Czasami w Biedronce trafiłam
idealne do wysiewów. Będę polowała zimą,bo póżniej jest już gorsze.
Mikroorganizmy do rozsady polecam. Kupuję Poweer Seed.
Stosuję nawozy na ukorzenianie, przeważnie z humusem i algami. Chętnie się dowiem o nowinkach. Widziałam specjalny do rozsad z kwasem
salicylowym,ale cena zaporowa.
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Aniu,
kwas salicylowy możesz sobie kupić i rozpuszczać do podlania bądź oprysku.
Za 100gr na all.. zapłacisz kilkanaście złotych. A jest czystszy niż rozpuszczane tabletki polopiryny czy aspiryny, które do tego zawierają kwas acetylosalicylowy, który to roślina i tak musi zredukować do salicylowego.
pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Tomek -swoich wyrobów nigdy do końca nie jestem pewna czy prawidłowo zrobiłam .Znalazłam tańszy preparat,ciekawie czy równie dobry,tamten był chwalony. Ten tańszy to Salixar.
Przypomniało mi się,że w ubiegłym sezonie ze dwa razy zastosowałam Osiryl .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Też zrezygnowałem z Aury do wysiewów i na razie bazuję na podłożach Hartmann (Ania -do wysiewu z hydrofilem i podłoże do multiplatów). Niestety te podłoża są u mnie nie do zdobycia w stacjonarnych sklepach ogrodniczych. Stosując podłoża profesjonalne warto zwrócić uwagę na datę zakupienia podłoża. Powinna być wybita na worku. Podłoża starsze niż 6 tygodni, przechowywane na mrozie wymagają już naszej interwencji. Przeważnie tracą należytą zawartość wody i wymagają nawilżenia co wbrew pozorom nie jest wcale takie łatwe. Ja nawilżam takie podłoże w kasterce, dostarczając wodę małym opryskiwaczem, intensywnie mieszając i rozcierając dłońmi.
Nigdy tego nie robiłem (multiplaty od razu wstawiałem do kuwet) ale na nowy sezon przygotuję ażurowy podkład pod multiplaty tak by woda z podlewania nie gromadziła się na spodzie kuwet bo korzenie przerastają wtedy minidoniczki co podobno jest szkodliwe. Bardzo ważne jest też wypoziomowanie stołu i częste podlewanie małymi porcjami. Podobno optymalne są belki zraszające- u mnie w uprawie amatorskiej to nierealne.
Co do przycinania rozsady cebuli i porów jestem na tak ale do nich dołączy w nowym sezonie rozsada selerów.
Korcą mnie aminokwasy, grzyby i bakterie ale jeszcze nic konkretnego nie wybrałem.
Zaszalałem i na chińskim portalu kupiłem lampę LED (wegetatywna/generatywna) z 2 wentylatorami. Na razie z niej jeszcze nie korzystam ale daje po oczach. Mam nadzieję, że się sprawdzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”