Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.5
-
deltoro
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.5
Ja w tamtym sezonie pierwszy raz użyłem mat grzewczych pod multiplatami - szybsze i bardziej równomierne wschody pomidorów i papryk.
Do tego wypróbowałem podłoże Klassmann TS1 w miejsce Aury (trochę zjechała z jakością). Z obu nowinek jestem bardzo zadowolony.
edit: w tym sezonie chcę już na etapie rozsady wprowadzić do podłoża trichodermę i mikoryzę
Do tego wypróbowałem podłoże Klassmann TS1 w miejsce Aury (trochę zjechała z jakością). Z obu nowinek jestem bardzo zadowolony.
edit: w tym sezonie chcę już na etapie rozsady wprowadzić do podłoża trichodermę i mikoryzę
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Evien
- 100p

- Od: 15 sty 2018, o 14:24
Ja chyba też wrócę do Klassmana TS1 bo lokalny Hartmann drugi rok z rzędu nie podszedł a z Klassmana byłem zadowolony, choć jest on dużo droższy...
Na pewno wypróbuje nowe lampy, zwykłe warsztatowe LED.
Maty stosuje na etapie kiełkowania i wschodów w growboxie o dkilku lat. Natomiast z nowości muszę wstawić wentylator w growboxie.
Co do stymulatorów to bardzo dobrze sprawdzają się bioalgeen i BlackJack.
Na pewno wypróbuje nowe lampy, zwykłe warsztatowe LED.
Maty stosuje na etapie kiełkowania i wschodów w growboxie o dkilku lat. Natomiast z nowości muszę wstawić wentylator w growboxie.
Co do stymulatorów to bardzo dobrze sprawdzają się bioalgeen i BlackJack.
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja odwrotnie z Hartmanna byłam zadowolona a w Klasmannie miałam owocówki. Podłoże można różnie trafić. Czasami w Biedronce trafiłam
idealne do wysiewów. Będę polowała zimą,bo póżniej jest już gorsze.
Mikroorganizmy do rozsady polecam. Kupuję Poweer Seed.
Stosuję nawozy na ukorzenianie, przeważnie z humusem i algami. Chętnie się dowiem o nowinkach. Widziałam specjalny do rozsad z kwasem
salicylowym,ale cena zaporowa.
idealne do wysiewów. Będę polowała zimą,bo póżniej jest już gorsze.
Mikroorganizmy do rozsady polecam. Kupuję Poweer Seed.
Stosuję nawozy na ukorzenianie, przeważnie z humusem i algami. Chętnie się dowiem o nowinkach. Widziałam specjalny do rozsad z kwasem
salicylowym,ale cena zaporowa.
-
deltoro

- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Aniu,
kwas salicylowy możesz sobie kupić i rozpuszczać do podlania bądź oprysku.
Za 100gr na all.. zapłacisz kilkanaście złotych. A jest czystszy niż rozpuszczane tabletki polopiryny czy aspiryny, które do tego zawierają kwas acetylosalicylowy, który to roślina i tak musi zredukować do salicylowego.
kwas salicylowy możesz sobie kupić i rozpuszczać do podlania bądź oprysku.
Za 100gr na all.. zapłacisz kilkanaście złotych. A jest czystszy niż rozpuszczane tabletki polopiryny czy aspiryny, które do tego zawierają kwas acetylosalicylowy, który to roślina i tak musi zredukować do salicylowego.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Tomek -swoich wyrobów nigdy do końca nie jestem pewna czy prawidłowo zrobiłam .Znalazłam tańszy preparat,ciekawie czy równie dobry,tamten był chwalony. Ten tańszy to Salixar.
Przypomniało mi się,że w ubiegłym sezonie ze dwa razy zastosowałam Osiryl .
Przypomniało mi się,że w ubiegłym sezonie ze dwa razy zastosowałam Osiryl .
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Też zrezygnowałem z Aury do wysiewów i na razie bazuję na podłożach Hartmann (Ania -do wysiewu z hydrofilem i podłoże do multiplatów). Niestety te podłoża są u mnie nie do zdobycia w stacjonarnych sklepach ogrodniczych. Stosując podłoża profesjonalne warto zwrócić uwagę na datę zakupienia podłoża. Powinna być wybita na worku. Podłoża starsze niż 6 tygodni, przechowywane na mrozie wymagają już naszej interwencji. Przeważnie tracą należytą zawartość wody i wymagają nawilżenia co wbrew pozorom nie jest wcale takie łatwe. Ja nawilżam takie podłoże w kasterce, dostarczając wodę małym opryskiwaczem, intensywnie mieszając i rozcierając dłońmi.
Nigdy tego nie robiłem (multiplaty od razu wstawiałem do kuwet) ale na nowy sezon przygotuję ażurowy podkład pod multiplaty tak by woda z podlewania nie gromadziła się na spodzie kuwet bo korzenie przerastają wtedy minidoniczki co podobno jest szkodliwe. Bardzo ważne jest też wypoziomowanie stołu i częste podlewanie małymi porcjami. Podobno optymalne są belki zraszające- u mnie w uprawie amatorskiej to nierealne.
Co do przycinania rozsady cebuli i porów jestem na tak ale do nich dołączy w nowym sezonie rozsada selerów.
Korcą mnie aminokwasy, grzyby i bakterie ale jeszcze nic konkretnego nie wybrałem.
Zaszalałem i na chińskim portalu kupiłem lampę LED (wegetatywna/generatywna) z 2 wentylatorami. Na razie z niej jeszcze nie korzystam ale daje po oczach. Mam nadzieję, że się sprawdzi.
Nigdy tego nie robiłem (multiplaty od razu wstawiałem do kuwet) ale na nowy sezon przygotuję ażurowy podkład pod multiplaty tak by woda z podlewania nie gromadziła się na spodzie kuwet bo korzenie przerastają wtedy minidoniczki co podobno jest szkodliwe. Bardzo ważne jest też wypoziomowanie stołu i częste podlewanie małymi porcjami. Podobno optymalne są belki zraszające- u mnie w uprawie amatorskiej to nierealne.
Co do przycinania rozsady cebuli i porów jestem na tak ale do nich dołączy w nowym sezonie rozsada selerów.
Korcą mnie aminokwasy, grzyby i bakterie ale jeszcze nic konkretnego nie wybrałem.
Zaszalałem i na chińskim portalu kupiłem lampę LED (wegetatywna/generatywna) z 2 wentylatorami. Na razie z niej jeszcze nie korzystam ale daje po oczach. Mam nadzieję, że się sprawdzi.