Morela - uprawa, pielęgnacja, zapytania
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2009, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Morela - pielęgnacja
Borykam się z tym samym problemem z drzewkami moreli co ania1590 od kilku lat sadzę różne odmiany moreli które po roku ,dwóch lub 3 zamierają z niewiadomych dla mnie przyczyn.Z tym ze nowe drzewko sadzę w innym miejscu ale i to nie zawsze pomaga.droga dedukcji podejrzewam o ten stan rzeczy: nieodpowiednią odmianę( u mnie early orange skapitulowała),złe miejsce nasadzenia, lub choroby B.Z.D.P lub wertycylioza.U mnie w pobliżu zauważyłem kilka starych drzew morelowych ale odmiany nie do stwierdzenia bo drzewa wiekowe .
ale jak piszą fachowcy morela to kapryśne drzewo może w każdej chwili zamrzeć bez powodu.
ale jak piszą fachowcy morela to kapryśne drzewo może w każdej chwili zamrzeć bez powodu.
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
grapes, jak się już uparłeś żeby okrywać a jest to okulant bez koronki, to owiń agrowłókniną bez bambusów, zabezpiecz sznurkiem w 2-3 miejscach lub owiń sznurkiem, zawiąż i usyp kopczyk z ziemi luźnej na 20-30- cm. Pozdrawiam
ania1590
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
[quote="grapes"]Przykrywać świeżo posadzoną Early Orange na zimę czy bez przykrycia będzie lepiej? Moze wystarczy kopczyk?
Niestety rejon jest trochę chłodniejszy niż warszawa czy skierniewice (ok 50km na wschód o Wawy). Przymrozki przychodzą wcześniej a mróź puszcza później. Zimy też są z chłodniejsze o kilka stopni.
Mam białą argowłókninę. Jak nią owinąć cienkie delikatne drzewko moreli by jej nie zaszkodzić? Czy np jak agrowłóknina nabierze wody i zamarznie to drzewko (pojedynczy cienki badyl) nie złamie się?
Okrywaj i nie pytaj! Ja mieszkam w tym samym regionie, 100 km na wschód od Wa-wy. Jesienią nigdy nie sadzę, bo ryzyko przemarznięcia jest bardzo duże, a wszystkie młode drzewka są bardzo wrażliwe na mróz, o czym świadczy chociażby ta historia - dwa lata temu wczesną wiosną posadziłam jabłonkę i gruszę, zostawiłam nieokryte, bo sadziłam, że już po zimie i drzewkom nic nie grozi - potem niespodziewanie przyszło ochłodzenie, spadł śnieg, temperatury spadły poniżej zera i oba drzewka zmarzły. Co pokazuje, że z mrozem nie ma żartów i lepiej dmuchać na zimne. A morela należy do bardzo wrażliwych na ujemne temperatury. Na razie ukop wokół pnia kopczyk ziemi, tak aby zakrywał miejsce szczepienia. W drugiej połowie listopada ewentualnie na początku grudnia okryj drzewko białą agrowłókniną P50, P17 jest za cienka, a następnie w 2-3 miejscach okręć i zwiąż sznurkiem. Drzewko nie powinno złamać się, ale dla zabezpieczenia możesz przywiązać je do grubego palika i dopiero potem okręcić włókniną (razem z palikiem)
Niestety rejon jest trochę chłodniejszy niż warszawa czy skierniewice (ok 50km na wschód o Wawy). Przymrozki przychodzą wcześniej a mróź puszcza później. Zimy też są z chłodniejsze o kilka stopni.
Mam białą argowłókninę. Jak nią owinąć cienkie delikatne drzewko moreli by jej nie zaszkodzić? Czy np jak agrowłóknina nabierze wody i zamarznie to drzewko (pojedynczy cienki badyl) nie złamie się?
Okrywaj i nie pytaj! Ja mieszkam w tym samym regionie, 100 km na wschód od Wa-wy. Jesienią nigdy nie sadzę, bo ryzyko przemarznięcia jest bardzo duże, a wszystkie młode drzewka są bardzo wrażliwe na mróz, o czym świadczy chociażby ta historia - dwa lata temu wczesną wiosną posadziłam jabłonkę i gruszę, zostawiłam nieokryte, bo sadziłam, że już po zimie i drzewkom nic nie grozi - potem niespodziewanie przyszło ochłodzenie, spadł śnieg, temperatury spadły poniżej zera i oba drzewka zmarzły. Co pokazuje, że z mrozem nie ma żartów i lepiej dmuchać na zimne. A morela należy do bardzo wrażliwych na ujemne temperatury. Na razie ukop wokół pnia kopczyk ziemi, tak aby zakrywał miejsce szczepienia. W drugiej połowie listopada ewentualnie na początku grudnia okryj drzewko białą agrowłókniną P50, P17 jest za cienka, a następnie w 2-3 miejscach okręć i zwiąż sznurkiem. Drzewko nie powinno złamać się, ale dla zabezpieczenia możesz przywiązać je do grubego palika i dopiero potem okręcić włókniną (razem z palikiem)
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
Czy całe drzewko łącznie z górna częścią przewodnika ma być owinięte agrow.czy tylko dolna grubsza częśc drzewka?
Czy górę jakoś zabezpieczyć by do środka nie lała sie woda czy ma być otwarta jak rulon?
Trochę sie boje że zrobię gorzej niz bez tej agrowłukniny wiadomo to jest systetyk i może się coś zaparzyć or sth. Zapewne sloma bylaby lepsza.
Kopczyk to wiadomo mam torchę tego do zakopczykowania, łącznie z sadzonkami winorośli.
Czy jeśli ta agrowłukninę zakręcę powiedzmy za tydzień lub dwa to będzie źle? Trzeba koniecznie czekać do fali mrozów?
Czy górę jakoś zabezpieczyć by do środka nie lała sie woda czy ma być otwarta jak rulon?
Trochę sie boje że zrobię gorzej niz bez tej agrowłukniny wiadomo to jest systetyk i może się coś zaparzyć or sth. Zapewne sloma bylaby lepsza.
Kopczyk to wiadomo mam torchę tego do zakopczykowania, łącznie z sadzonkami winorośli.
Czy jeśli ta agrowłukninę zakręcę powiedzmy za tydzień lub dwa to będzie źle? Trzeba koniecznie czekać do fali mrozów?
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Kopczyn należy zrobić przy pierwszych przymrozkach. Nie wcześniej !
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Niech sie badylek nieco zahartuje
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Odpowiedz . Dzisiaj w mieście Łódź + 8 o C !!!
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałoby się rzec: piękną wiosnę mamy tej zimy.
Problem będzie jak przyjdą nagle mrozy... [tfu tfu]

- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Na jesieni, zauważyłam na jednej z gałęzi, naciek brązowy "kulka miodu", wycięłam toto i zasmarowałam środkiem grzybobójczym.Nie pomogło. Czy mam wyciąć całą gałąż?
Pozdrawiam Ewa
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Zależy od wielkości rany oraz grubości i znaczenia pędu w koronie. Jeśli przekracza ona 1/3 obwodu - bezpieczniej usunąć. Zdarzają się niemniej przypadki całkowitego wygojenia takich ran, a morela "gojna" jest i szybko przyrasta.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Zapewne została w tym miejscu uszkodzona (np. przez mróz lub mechanicznie) i zalewa ranę.
Czy występuje wyciek gumy w jednym miejscu czy także na innych gałęziach lub pniu. Jeśli w jednym miejscu to nie ma powodu do obaw. Co najwyżej możesz posmarować to miejsce maścią z dodatkiem miedzianu, topsinu. Jeśli jednak zauważasz więcej miejsc wycieku to może to być rak bakteryjny. Najlepiej takie drzewo usunąć gdyż może zarazić inne drzewa. Jeżeli morela jest silnie porażona przez raka to raczej zmarznie podczas zimy.
Czy występuje wyciek gumy w jednym miejscu czy także na innych gałęziach lub pniu. Jeśli w jednym miejscu to nie ma powodu do obaw. Co najwyżej możesz posmarować to miejsce maścią z dodatkiem miedzianu, topsinu. Jeśli jednak zauważasz więcej miejsc wycieku to może to być rak bakteryjny. Najlepiej takie drzewo usunąć gdyż może zarazić inne drzewa. Jeżeli morela jest silnie porażona przez raka to raczej zmarznie podczas zimy.
Pozdrawiam Paweł
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42

Tylko w jednym miejscu, ma wyciek-zasmarowałam, ale chyba wycieka znowu

Pozdrawiam Ewa
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
W którym miejscu wycieka ta guma: wyżej czy niżej? Nie przypominasz sobie czy nie uszkodziłeś jej?

Ta odstająca i pękająca kora wygląda mi niestety na raka bakteryjnego.

Ta odstająca i pękająca kora wygląda mi niestety na raka bakteryjnego.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Mrozy mają byc w lutymDrako pisze:Chciałoby się rzec: piękną wiosnę mamy tej zimy.Problem będzie jak przyjdą nagle mrozy... [tfu tfu]
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
W marcu wydrenuj całą tą ranę do zdrowego drewna i posmaruj około 25% roztworem miedzianu 350 SC w maści (funaben/eko-derma).