Borówka amerykańska - 11 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 11 cz.

Post »

Czy w przypadku borówki forma chelatowa pierwiastków jednak gra dużą rolę. Czy nie jest to aż tak istotne. Czy w przypadku błędów w uprawie typu podłoże/pH forma chelatowa zrobi różnicę w przyswajalności?
SzymonPT
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 maja 2019, o 07:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, mam problem z odmianą duke. Czesc krzewow tej odmiany wypuscila kwiatki, ale lisci prawie wcale. Teraz kwiatki usychaja. Dodam, ze w rzedzie zdarza sie sytuacja ze kilka krzewow jest zdrowych i wyglafaja bardzo dobrze, kilka następnych bez lisci z uschnietymi kwiatkami i znowu zdrowe. Odmiana bluecrop w 100% zdrowa. Rzedy bluecrop i duke sasiaduja ze soba. Dodam zdjecia jak tylko wroce do domu. Prosze was o pomoc. Boje sie ze będę musial je wykopac i spalic :(

Proszę używać wszystkich polskich liter - regulamin/modN.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Czyżby grzybek?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I druga sprawa, jakby kora obumarła:

Obrazek
Obrazek

Oba razem:
Obrazek
SzymonPT
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

toolpusher są różne formy chelatów w zależności od kwasu który je tworzy i tym samym dostosowane do pH podłoża aby uzyskać maksymalna przyswajalność pierwiastka i najczęściej stosowany EDTA kwas wersenowy najskuteczniejszy jest do 6 pH. Jednak borówka jest dość specyficzna w swoim odżywianiu i żyje w symbiozie z grzybnią mikoryzową ułatwiającą jej pobieranie azotu przy niskim pH. Czy przy użyciu chelatów można by było uprawiać borówkę w innym odczynie to na to pytanie odpowiada Bob Wild w swoim filmie ale to jego doświadczenia w specyficznych warunkach.

phantom obstawiam infekcję któregoś z grzybów: Phomopsis, Botryosphaeria, Godronia cassandrae, objawy są podobne i atakują pędy młode, starsze jak również kwiaty. W zależności od odmiany borówki infekcja może skończyć się na granicy kory, albo wnikać wgłąb pędu z różnym skutkiem, aż do jego zaschnięcia. W internecie i literaturze papierowej zaczyna się tworzyć pewne zamieszanie, bo po polsku zamieranie pędów i zgorzel pędów są podciągane pod to samo i zamiennie nazywane chociaż wywołują je inne grzyby. Znalazłem u siebie coś takiego, na zdjęciu widać na zbliżeniu jak pod pękniętą korą zasycha pęd ( odmiana Darrow). Jest kilka mozliwości: zastosować chemię ale jej skuteczność jest dyskusyjna. Na ten temat trwała rozmowa parę stron wcześniej. Najskuteczniejszy sekator i profilaktyka w szerokim zakresie od gleby po czubki pędów. Dla ograniczenia infekcji możesz zastosować Huwa- San TR50. Albo nie robić nic i czekać :wink:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

A jakiś Topsin czy coś? Bo akurat mam na podorędziu.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli decydujesz się na oprysk to na jednym się nie skończy możesz użyć zamiennie Topsin, Signum, Switch lub nie tak toksyczny Viflo CuB. Przede wszystkim postaraj się usunąć źródło problemu. Zadbaj o dobre przewietrzenie krzaków, pH podłoża i dobrą ściółkę. Zabiegi profilaktyczne trzeba prowadzić cały sezon, aby nie dopuścić do tworzenia form przetrwalnikowych które mogą rozwinąć się w przyszłości. Na jakich odmianach masz te objawy ?
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

O ile mnie pamięć nie myli to Bluecrop. Tylko i wyłącznie, mam 4 krzaki różnych odmian rosnące kilka metrów od siebie, Bluecrop rośnie najsilniej, teraz jest obsypany pąkami i jednocześnie jedyny zachorował.
ploplus
50p
50p
Od: 30 wrz 2016, o 22:05

Post »

Witam. Czy ktoś z Was zaobserwował już u siebie Pryszczarka borówkowca? Pytam, bo większość "końcówek" pędów moich borówek ma uschnięty, czarny mały listek. Niestety z uwagi na wcześniejszy brak czasu nie zaobserwowałem, czy to efekt przymrozków sprzed kilku tygodni czy może właśnie pryszczarek..
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Na pryszczarka raczej jest za wcześnie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ploplus możesz pokazać te pędy. Ja u siebie jeszcze nic nie zauważyłem. Z wcześniejszych lat atakował raczej później ale kto go wie.

SzymonPT na tych Twoich zdjęciach nic nie widać, za ostre światło , za daleko i jeszcze nieostre. Daj coś bliżej w lepszej jakości.
SzymonPT
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli to nie grzybek Szara pleśń (Botrytis cinerea), to sprawdź korzenie czy nie masz pędraków. Dla upewnienia się czy to ten grzyb umieść końcówkę pędu z brązowiejącymi kwiatami na wilgotnym ręczniku i przykryj szczelnie lub wsadź do worka foliowego na 3-4 dni w temp pokojowej. Jeżeli to grzyb, to pojawi się szary nalot zarodników na zaatakowanych miejscach. Obejrzyj czubki młodych pędów czy nie ma na nich zmian.
SzymonPT
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za odpowiedź i zainteresowanie tematem. Sprawdziłem dokładnie korzeń jednego z krzewów i nie znalazłem pędraków, tzn. znalazłem jednego w całym korzeniu, bardzo małego (2-3mm) więc wydaje mi się że nie mógł zrobić aż takiego spustoszenia. Korzeń rozrywałem i dokładnie sprawdziłem. Właśnie przed chwilą włożyłem dwie gałązki do woreczka według zaleceń, więc będę obserwował. Co roku pryskam borówki Switchem 3x w sezonie, według zaleceń, ale sprawdzić nie zaszkodzi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Może też być efektem przymrozków.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Zablokowany