Jaką odmianę śliwy wybrać, jaką polecacie? Cz.1
Re: Jaka odmiana śliwki ?
Jednak ta śliwa ,na którą namówił mnie sprzedawca na targu to Casanska rana,sprawdziłam na etykiecie.Czy ona będzie jakimś zapylaczem dla moich śliw,czy raczej szukać Lepoticy??
Pozdrawiam Ewa
Podobno 'Kirka' jest bardzo dobrym zapylaczem śliw, ale też jest rzadko w sprzedaży.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
http://www.sadowniczy.pl/Drzewka-owocow ... ol-58.html kto szuka,ten znajdzie.Pod warunkiem,że nie jest Czechem 

Wychodzi na to,że trzeba szukać jednak tej Casanskiej Lepoticy...z tego co tam piszą to zapyla wiele odmian śliw...
Pozdrawiam Ewa
No właśnie
Przeczytałam dwa razy i dwa razy jestem pewniejsza,że muszę szukać tej Casanskiej Lepoticy...dziękuję za info 

Pozdrawiam Ewa
A jeśli mam w planie kupno śliwy Cacanskiej Lepoticy to lepsza będzie na ałyczy czy karłowa??Chodzi mi aby była zapylaczem dla moich śliw ,które wypisałam wyżej.Czy karłowa odmiana też może być zapylaczem??Pozostałe są na ałyczy ..
Pozdrawiam Ewa
-
W tym przypadku wielkość się nie liczy,tylko odmiana 

-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak kupisz śliwki na podkładce WW to możesz mieć rok wcześniej owoce a drzewo będzie niższe ale niestety węgierka wangenheima jest podatna na szarkę a więc w rejonach zagrożenia odradza się sadzić a jeśli masz słabszą ziemi to tylko ałycza .
Na węgierce wangenheima owoce mogą minimalnie różnić się wielkością .
Na węgierce wangenheima owoce mogą minimalnie różnić się wielkością .
-
Mam węgierkę W.i jestem z niej bardzo zadowolony.Szarka jest na liściach ,ale owoce w 100% zdrowe.Sąsiad ma węgierkę zwykłą i śliwki wynosi wiadrami,chociaż na liściach charakterystycznego marmurka jest b.mało.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliwki z szarką obficie owocujące z liśćmi w moro mają owoce niesmaczne a w miejscach czerwonej plamki są nie jadalne ( jadłem 2 wczesne odmiany i renklodę ) a więc drzewo musi być usunięte .
Jeśli wiesz że drzewo jest zarażone szarką i będzie zarażać sąsiadom śliwki to niestety powinieneś usunąć zarażone drzewo .
Jeśli wiesz że drzewo jest zarażone szarką i będzie zarażać sąsiadom śliwki to niestety powinieneś usunąć zarażone drzewo .
-
Napisałem,że owoce z mojej WW są w 100 % ZDROWE, A WIĘC JADALNE!!!!Jak przekonać sąsiadów,żeby usunęli zarażone drzewa?Mam działkę na RODOS ,i szukałem takiej odmiany, która wyda owoce ,mimo szarki.Znalazłem ,i mam to głęboko w odwłoku(eufemizm),że inni,zbierają 3 łubianki z drzewa,a ja ok 15 kg.Mało,ale na moje potrzeby wystarcza!Mam świadomość,że jest to choroba kwarantannowa.Proszę o sposób,na przekonanie 80-u działkowiczów,którzy mają działki wokół,żeby wycięli drzewa .BĘDĘ WDZIĘCZNY. 

Tytułem wspierania naszej kolektywnej wiedzy: W sprawie mojej "Węgierki Damastyńskiej" napisałem do Państwa Jagodzińskich i oto co odpisali: "Jest to pochodna od węgierki zwykłej. Owoce bardzo słodkie i aromatyczne, odmiana samopłodna. Dorasta do wysokości około 4 metrów. Pozdrawiam."
Wygląda więc na to, że trop Lubaszki, to fałszywy trop (Wikipedia pisze że co innego Lubaszki a co innego węgierki - dwa różne światy śliwek. Co prawda to tylko wiki, ale skoro prezydent się nią podpierał, to mi też wolno:)). Możliwe że to zwykła węgierka tylko niegdyś w wielkopolsce określana Damaszką (to z kolei znlazłem w jakimś internetowym słowniku) stąd ta Węgierka Damastyńska.
Wygląda więc na to, że trop Lubaszki, to fałszywy trop (Wikipedia pisze że co innego Lubaszki a co innego węgierki - dwa różne światy śliwek. Co prawda to tylko wiki, ale skoro prezydent się nią podpierał, to mi też wolno:)). Możliwe że to zwykła węgierka tylko niegdyś w wielkopolsce określana Damaszką (to z kolei znlazłem w jakimś internetowym słowniku) stąd ta Węgierka Damastyńska.
Mam ziemię klasy 3b więc nie wiem,czy na podkładkę karłową się nadaje?Kalo napisałeś ,że z drzewa można zebrać 15 kg śliwek.Powiem szczerze,że trochę mnie to przeraziło.Jest nas troje a ja już posadziłam Amers,Dąbrowicką,Jerozolimkę,Casanską Ranę i Opal...nie licząc dwóch Renklod...a muszę jeszcze do zapylenia Casanską Lepoticę...i nie wiem teraz czy to nie za dużo...muszę się porządnie zastanowić czy kilku nie wyrwać i nie podarować komuś bo co ja zrobię z taką ilością śliwek?? Tylko którą zatrzymać a której się pozbyć??
Pozdrawiam Ewa
-
Ewuniu,spoko,wyluzuj.Nie wzięłaś pod uwagę takich drobiazgów jak :brunatna zgnilizna pestkowych,rak bakteryjny pestkowych,szarka,mszyce-kilka rodzajów,rubinowiec owocowiec(przędziorek),szpeciel śliwowiec,ryjkowiec śliwkowy ,tarcznik niszczyciel,zwójka różóweczka,brudnica nieparka i owocnice śliwowe.Wszystkie "one" chętnie podzielą się z Tobą owocami.
.Życzę wygranej batalii.