Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r
- Anya
- Przyjaciel Forum
- Od: 5 gru 2006, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izko, forumowa zielarko (fajne określenie!)
moja przyjaciółka ma chyba(?) w ogrodzie cząber, ale jest on wieloletni.
Nie znam się tak na ziołach jak Ty, więc nie wiem, czy to na pewno cząber? Może trochę czasu upłynąć, ale go sfotografuję i zobaczysz co on za jeden.
Na jesieni mam obiecany kawałek. Poproszę o trochę więcej, ale tylko trochę, bo ma niezbyt dużą kępkę.
Myślę, że to co dostanę da się jakoś podzielić na dwie części - dla Ciebie i dla mnie. Wcześniej jednak trzeba będzie to zidentyfikować. :P
moja przyjaciółka ma chyba(?) w ogrodzie cząber, ale jest on wieloletni.
Nie znam się tak na ziołach jak Ty, więc nie wiem, czy to na pewno cząber? Może trochę czasu upłynąć, ale go sfotografuję i zobaczysz co on za jeden.
Na jesieni mam obiecany kawałek. Poproszę o trochę więcej, ale tylko trochę, bo ma niezbyt dużą kępkę.
Myślę, że to co dostanę da się jakoś podzielić na dwie części - dla Ciebie i dla mnie. Wcześniej jednak trzeba będzie to zidentyfikować. :P
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze dziś o tymianku, jednym z moich ulubionych ziół 
Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) to wiecznie zielony, mocno rozgałęziony półkrzew, wyrastający do 20-40cm wysokości. Mozna wysiewać nasiona już od kwietnia, nie przykrywając ich,, a podobnie jak nasiona cząbru, lekko wciskając je w ziemię.

"Puszczony samopas" tymianek wysiewa się obficie, tworząc tymiankowe poletko

Tymianek dodaje sie do tłustych i ciężkostrawnych potraw. Nadaje się do dziczyzny, pieczeni, zup, sosów, dań ziemniaczanych i pizzy, ale najlepszy jest do kurczaka! Kurczak pieczony oprószony obficie tymiankiem jest rewelacyjny! Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł, to radzę spróbować
Bardzo lubię też zapach tymianku w ogródku. Ciekawa jestem, jak smakuje chlebek tymiankowy, wypiekany przez Anię (Anya) ...
Na koniec dorosły krzaczek tymianku, który właśnie jest w trakcie wytwarzania nasion.

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) to wiecznie zielony, mocno rozgałęziony półkrzew, wyrastający do 20-40cm wysokości. Mozna wysiewać nasiona już od kwietnia, nie przykrywając ich,, a podobnie jak nasiona cząbru, lekko wciskając je w ziemię.

"Puszczony samopas" tymianek wysiewa się obficie, tworząc tymiankowe poletko

Tymianek dodaje sie do tłustych i ciężkostrawnych potraw. Nadaje się do dziczyzny, pieczeni, zup, sosów, dań ziemniaczanych i pizzy, ale najlepszy jest do kurczaka! Kurczak pieczony oprószony obficie tymiankiem jest rewelacyjny! Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł, to radzę spróbować

Bardzo lubię też zapach tymianku w ogródku. Ciekawa jestem, jak smakuje chlebek tymiankowy, wypiekany przez Anię (Anya) ...
Na koniec dorosły krzaczek tymianku, który właśnie jest w trakcie wytwarzania nasion.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obejrzałam i przeczytałam od deski do deski ...
I muszę powiedzieć, że wpadłam w zachwyt, Izo !
Masz wyjątkowe piękne rośliny, zdrowe, o wyraźnych kolorach i co dla mnie zaskakujące - stojące prawie
na baczność. Nawet groszek pachnący ..
Chyba masz ogród w miejscu osłoniętym od wiatrów ? Ja niestety muszę często walczyć ze skutkami wichur
i niektóre rośliny przybrały przez to pozycję 'spocznij"
Zioła fantastyczne ! Na mojej mało przepuszczalnej, gliniastej glebie - nie wszystkie chcą rosnąć ..
Dynie od Mietka, też mam, ale widocznie później posadziłam, bo gruszeczki jeszcze zielone ..
Pozdrówki i gratulacje dla Forumowej Zielarki

Masz wyjątkowe piękne rośliny, zdrowe, o wyraźnych kolorach i co dla mnie zaskakujące - stojące prawie
na baczność. Nawet groszek pachnący ..

Chyba masz ogród w miejscu osłoniętym od wiatrów ? Ja niestety muszę często walczyć ze skutkami wichur
i niektóre rośliny przybrały przez to pozycję 'spocznij"

Zioła fantastyczne ! Na mojej mało przepuszczalnej, gliniastej glebie - nie wszystkie chcą rosnąć ..

Dynie od Mietka, też mam, ale widocznie później posadziłam, bo gruszeczki jeszcze zielone ..
Pozdrówki i gratulacje dla Forumowej Zielarki

- chatte
- Przyjaciel Forum
Aniu, jesteś kochana!
Jeżeli nie dałoby się wziąć dwóch sadzonek, to weź dla siebie, a jak się dochowasz większego, to wtedy możesz się podzielić własnym ;) A może udałoby się wychodować go z nasionek? Dziękuję Ci, za radosną nowinę, bo już myślałam, ze u nas ten cząber jest nieosiągalny. No i rzecz jasna, za chęć podzielenia się ze mną sadzonką 
Grzesiu, nie pesz ,mnie , proszę
Ja nie daję wykładów, tylko mówię o moich kochanych ziółkach, starając się zachęcić do ich uprawy ;) Cieszę się, że Cię to interesuje 

Grzesiu, nie pesz ,mnie , proszę

- chatte
- Przyjaciel Forum
Liluś, ja posypuję tylko świeżym albo suszonym tymiankiem przed włożeniem do piekarnika 
Aniu, niestety nie wszystkie rosliny stoją na baczność
Szczególnie żałosny widok przedstawiały po gradobiciu. Nawet zrobiłam kilka zdjęć, ale uznałam je za...zbyt drastyczne, żeby je pokazywać na forum
Po deszczach i wichurze położyły się kolejne rośliny. Ale na szczęście nie wszystkie
Mój ogródek nie jest raczej osłonięty, ale sam groszek owszem
A co do dyni...przypuszczałam, że będę się musiała wytłumaczyć, dlaczego mam gruszki tak szybko ;) No dobrze, przyznam się : przez pomyłkę wsadziłam sadzonki dyni do szklarenki

Aniu, niestety nie wszystkie rosliny stoją na baczność

A co do dyni...przypuszczałam, że będę się musiała wytłumaczyć, dlaczego mam gruszki tak szybko ;) No dobrze, przyznam się : przez pomyłkę wsadziłam sadzonki dyni do szklarenki

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Forumowa zielarka - to całkiem do Ciebie pasuje. Ten ziołowy ogródek pewno niesamowicie pachnie.
Kurczak z tymiankiem jest świetny - też go tak przyprawiam, ale dodaję jeszcze majeranek i łyżeczkę sproszkowanej papryki.Nacieram tym kurczaka , odstawiam na 20 min, potem smaruję oliwą i do piekarnika.
Podziwiam te tymianki - taka duża kępka -czy je przycinasz jednorazowo , czy też po trochu zależnie od potrzeby?
Kurczak z tymiankiem jest świetny - też go tak przyprawiam, ale dodaję jeszcze majeranek i łyżeczkę sproszkowanej papryki.Nacieram tym kurczaka , odstawiam na 20 min, potem smaruję oliwą i do piekarnika.
Podziwiam te tymianki - taka duża kępka -czy je przycinasz jednorazowo , czy też po trochu zależnie od potrzeby?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum
O, tak! Ziołowy ogródek szczególnie pięknie i intensywnie pachnie przy pieleniu
Uwielbiam pielić zioła, zwłaszcza miętę, melisę i tymianek, bo przy każdym niemal ruchu ręki powoduję uwalnianie sie nowej porcji zapachu
Jak są już wypielone, to często przechodząc celowo dotykam ich ręką, żeby sie nawąchać
Na bieżąco ścinam tyle tymianku, ile potrzebuję, po trochu z różnych krzaczków. A na zimę... szkoda mi ciąć tymianki, bo tak ładnie kwitną, dlatego zawsze mam trochę za mało na zimę
Już myslałam, zeby posadzić gdzieś z boku dodatkowe krzaczki, które będę regularnie scinać do suszenia.
Kurczaka mozna przyprawiać na różne sposoby, ale jedno jest pewne: tymianek nadaje mu charakter ! ;) Ja posypuję go tylko wegetą i dużą ilością tymianku

Na bieżąco ścinam tyle tymianku, ile potrzebuję, po trochu z różnych krzaczków. A na zimę... szkoda mi ciąć tymianki, bo tak ładnie kwitną, dlatego zawsze mam trochę za mało na zimę

Kurczaka mozna przyprawiać na różne sposoby, ale jedno jest pewne: tymianek nadaje mu charakter ! ;) Ja posypuję go tylko wegetą i dużą ilością tymianku

- kogra
- Przyjaciel Forum
No to mamy dwa przepisy na kurczaka, że tylko palce lizać. To prawda - tymianek nadaje kurczakowi charakteru.
Mam pytanie - czy masz jakieś odmiany mięty i szałwii?

Mam pytanie - czy masz jakieś odmiany mięty i szałwii?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Ja mam jeszcze miętę dwukolorową - pokażę ją następnym razem. Poszukuję też kolorowej szałwii. Kiedyś widziałam piękną w kolorze lilabladozielonoróżowym. To było cudo a roztarta w palcach pachniała nieziemsko, niestety kiedy przybiegłam by ją kupić już jej nie było. Ale i tak cieszę się z tego co mam.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki