Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izko, forumowa zielarko (fajne określenie!)
moja przyjaciółka ma chyba(?) w ogrodzie cząber, ale jest on wieloletni.
Nie znam się tak na ziołach jak Ty, więc nie wiem, czy to na pewno cząber? Może trochę czasu upłynąć, ale go sfotografuję i zobaczysz co on za jeden.
Na jesieni mam obiecany kawałek. Poproszę o trochę więcej, ale tylko trochę, bo ma niezbyt dużą kępkę.
Myślę, że to co dostanę da się jakoś podzielić na dwie części - dla Ciebie i dla mnie. Wcześniej jednak trzeba będzie to zidentyfikować. :P
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Grzegorz B

Post »

lila31 pisze:Izuniu patrząc na zdjęcia ziół i czytając Twoje instrukcje ich zastosowania, myślę, że należy Ci się miano Forumowej Zielarki. ;:37 ;:63
Zgadzam się w 100%. Jak dla mnie, który dopiero zgłebia wiedzę na te tematy, to prawdziwa lekcja :D Iza czekam na kolejne wykłady :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeszcze dziś o tymianku, jednym z moich ulubionych ziół :D

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) to wiecznie zielony, mocno rozgałęziony półkrzew, wyrastający do 20-40cm wysokości. Mozna wysiewać nasiona już od kwietnia, nie przykrywając ich,, a podobnie jak nasiona cząbru, lekko wciskając je w ziemię.

Obrazek
Obrazek

"Puszczony samopas" tymianek wysiewa się obficie, tworząc tymiankowe poletko :D

Obrazek

Tymianek dodaje sie do tłustych i ciężkostrawnych potraw. Nadaje się do dziczyzny, pieczeni, zup, sosów, dań ziemniaczanych i pizzy, ale najlepszy jest do kurczaka! Kurczak pieczony oprószony obficie tymiankiem jest rewelacyjny! Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł, to radzę spróbować :D
Bardzo lubię też zapach tymianku w ogródku. Ciekawa jestem, jak smakuje chlebek tymiankowy, wypiekany przez Anię (Anya) ...

Na koniec dorosły krzaczek tymianku, który właśnie jest w trakcie wytwarzania nasion.
Obrazek
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obejrzałam i przeczytałam od deski do deski ... ;:111 I muszę powiedzieć, że wpadłam w zachwyt, Izo !
Masz wyjątkowe piękne rośliny, zdrowe, o wyraźnych kolorach i co dla mnie zaskakujące - stojące prawie
na baczność. Nawet groszek pachnący .. :shock:
Chyba masz ogród w miejscu osłoniętym od wiatrów ? Ja niestety muszę często walczyć ze skutkami wichur
i niektóre rośliny przybrały przez to pozycję 'spocznij" :lol: :lol:
Zioła fantastyczne ! Na mojej mało przepuszczalnej, gliniastej glebie - nie wszystkie chcą rosnąć .. :(

Dynie od Mietka, też mam, ale widocznie później posadziłam, bo gruszeczki jeszcze zielone ..

Pozdrówki i gratulacje dla Forumowej Zielarki ;:63
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Izuniu najbliższy pieczony kurczak będzie z tymiankiem, nigdy jeszcze tak nie przyprawiałam kurczaka. :D

Podpowiedz jeszcze czy tylko nacieramy kurczaka zielem i pieczemy, czy lepiej jak sobie trochę poleży z ziołami, a dopiero potem do piekarnika?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, jesteś kochana! ;:79 Jeżeli nie dałoby się wziąć dwóch sadzonek, to weź dla siebie, a jak się dochowasz większego, to wtedy możesz się podzielić własnym ;) A może udałoby się wychodować go z nasionek? Dziękuję Ci, za radosną nowinę, bo już myślałam, ze u nas ten cząber jest nieosiągalny. No i rzecz jasna, za chęć podzielenia się ze mną sadzonką :D

Grzesiu, nie pesz ,mnie , proszę :oops: Ja nie daję wykładów, tylko mówię o moich kochanych ziółkach, starając się zachęcić do ich uprawy ;) Cieszę się, że Cię to interesuje ;:138
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Liluś, ja posypuję tylko świeżym albo suszonym tymiankiem przed włożeniem do piekarnika :D

Aniu, niestety nie wszystkie rosliny stoją na baczność :lol: Szczególnie żałosny widok przedstawiały po gradobiciu. Nawet zrobiłam kilka zdjęć, ale uznałam je za...zbyt drastyczne, żeby je pokazywać na forum :( Po deszczach i wichurze położyły się kolejne rośliny. Ale na szczęście nie wszystkie :D Mój ogródek nie jest raczej osłonięty, ale sam groszek owszem :lol:

A co do dyni...przypuszczałam, że będę się musiała wytłumaczyć, dlaczego mam gruszki tak szybko ;) No dobrze, przyznam się : przez pomyłkę wsadziłam sadzonki dyni do szklarenki :oops:
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aha !!! To już wszystko jasne . Pomyłka wyszła Ci na dobre ;:333 . Jako pierwsza możesz się nimi pochwalić :D .

Pa,pa :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Izo, jestem pod wielkim wrażeniem zarówno Twojej kolekcji ziół, jak i (przede wszystkim) Twojej wiedzy na ten temat. Ja mam u siebie zaledwie parę ziółek, a i tak nawet nie wiem do czego je jeść, na razie mam je właściwie dla samego "mania" :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolinko, ja też nie wszystkich ziół uzywam, wiele mam też tylko dla satysfakcji ich posiadania :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Forumowa zielarka - to całkiem do Ciebie pasuje. Ten ziołowy ogródek pewno niesamowicie pachnie.
Kurczak z tymiankiem jest świetny - też go tak przyprawiam, ale dodaję jeszcze majeranek i łyżeczkę sproszkowanej papryki.Nacieram tym kurczaka , odstawiam na 20 min, potem smaruję oliwą i do piekarnika.
Podziwiam te tymianki - taka duża kępka -czy je przycinasz jednorazowo , czy też po trochu zależnie od potrzeby?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O, tak! Ziołowy ogródek szczególnie pięknie i intensywnie pachnie przy pieleniu :wink: Uwielbiam pielić zioła, zwłaszcza miętę, melisę i tymianek, bo przy każdym niemal ruchu ręki powoduję uwalnianie sie nowej porcji zapachu :D Jak są już wypielone, to często przechodząc celowo dotykam ich ręką, żeby sie nawąchać :lol:
Na bieżąco ścinam tyle tymianku, ile potrzebuję, po trochu z różnych krzaczków. A na zimę... szkoda mi ciąć tymianki, bo tak ładnie kwitną, dlatego zawsze mam trochę za mało na zimę :( Już myslałam, zeby posadzić gdzieś z boku dodatkowe krzaczki, które będę regularnie scinać do suszenia.
Kurczaka mozna przyprawiać na różne sposoby, ale jedno jest pewne: tymianek nadaje mu charakter ! ;) Ja posypuję go tylko wegetą i dużą ilością tymianku :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to mamy dwa przepisy na kurczaka, że tylko palce lizać. To prawda - tymianek nadaje kurczakowi charakteru. :roll: :roll: :roll:
Mam pytanie - czy masz jakieś odmiany mięty i szałwii?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miętę mam tylko pieprzową, a szałwię tylko lekarską :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja mam jeszcze miętę dwukolorową - pokażę ją następnym razem. Poszukuję też kolorowej szałwii. Kiedyś widziałam piękną w kolorze lilabladozielonoróżowym. To było cudo a roztarta w palcach pachniała nieziemsko, niestety kiedy przybiegłam by ją kupić już jej nie było. Ale i tak cieszę się z tego co mam.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”