Leśny zakatek...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny zakatek...

Post »

Lenko u nas podobny basen :wink: przypomniałaś, że pora go rozłożyć.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No nieee, w przyszłym roku zainwestuję w kalafior i brokuła, świetne są ;:172 Nie wiem kiedy najlepiej zebrać kalafiorki, myślę że te małe muszą dojrzeć, czyli muszą być duże. Czytałam coś o wyłamywaniu liści, słyszałaś o tym Lenko?

U nas karcher najlepiej sprawdza się do mycia auta, chociaż...najczęściej i tak idzie gąbka w ruch. Chyba że ten mały do okien - to rewelacyjna sprawa. ;:108

Chemia do basenu - tylko chlor. Kupiliśmy pływak do którego sypiesz chlor i nic więcej.
Oprócz tego pompa filtrująca i odkurzacz zakładany na wąż ogrodowy. I koniecznie osłona, bo liści i owadów jest pełno. Basen stawiamy już kilka lat i w ubiegłym roku pierwszy raz po burzy zrobiła się zielona woda. Nie pomogły żadne specyfiki. Trzeba było zlać wodę i od nowa napełnić. A o jakich problemach czytałaś?
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lenka widzę, że warzywniak u Ciebie szaleje :) jaki kalafiorek ;:oj super ;:63 basen pierwsza klasa :) ostatnio w te upały marzył mi się taki hehe ;:306 będzie w czym się pluskać :) dużo słonka życzę, co by można było go przetestować :wit
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Lenka pięknie rosną Ci warzywka ;:138
Kalafiory i brokuły liście ledwo wypuściły a już maja róże :D
Mam taki basen, bardzo podobny, ale już nie rozkładamy go.
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Ania ja się właśnie zastanawiałam czy oby nie za wcześnie :lol: no ale woda jak by co już się grzeje :D
Obrazek

Ola ja mam pierwszy raz kalafiory i brokuły :D i też myślałam kiedy je się zbiera, no chyba jak podrosną :lol:
O liściach to się dowiedziałam niedawno. kalafior powinien być otulony a moje nie są, podobno pomaga im się i się je łamie i przykrywa kalafior przed słońcem :D
Karchera do okien mam od roku, rewelacja!!
Co do basenu, to też mam aktualnie tylko pływak i tabletki wielofunkcyjne, teraz dużo padało boję się ,że trzeba będzie wodę zlewać, a o kłopotach takich czytałam ,że często ta woda właśnie zieleniej albo glon na ściankach rośnie echh
Obrazek

Mariusz no ja też zdziwiona ,że mi takie kalafiorki urosły , oby tak dalej mi dobrze szło :lol:
a basen fajna rzecz , szczególnie w sobotnie ciepłe wieczory , ciepła woda, mojito i śpiew ptaków ;:224 ;:180
Obrazek

Sebastian fakt urosły duże ,ale czytałam że to niezbyt dobrze że najpierw róże a potem liście :D zobaczymy jak dalej z nimi będzie, pozałamywałam liście i liczę że się uda :D
Czemu basenu już nie rozkładacie??

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Lenka pięknie u Ciebie :) a kompozycja na ostatnim zdjęciu bombowa ;:63 ;:63 ;:63 czarne surfinie/petunie (nigdy ich nie rozróżniam :oops: ) robią wrażenie :)
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Lenko ja cały zeszły sezon w basenie używałam tabletek które byłu w pływaku i filtrze wody włożone, straszyli mnie że to nie działa a u mnie na tak duży basen nie było problemu. Do tego odkurzanie przez pompę i woda cały sezon czysta. Basen był cały sezon nieprzykrywany bo nie było chętnych :wink:
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Jak Ci takie kalafiory i brokuły rosną, to ziemia wcale nie jest taka zła ;:oj A patisony to zbieraj kiedy wielkość wyda Ci sie odpowiednia. Mnie jest zawsze szkoda tych malutkich, a potem muszę kroić do marynowania.
Petunie ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lenka za dużo roboty przy rozkładaniu, potem nie ma kto o czystą wodę dbać.
No i po sezonie zostaje ogromna plama bez trawy.
A! na dodatek myszy przegryzły w kilku miejscach :;230
Co to za drzewo na drugim zdjęciu od dołu ? Wspaniałe ...
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23

Post »

Wiesz co zrobiłam?
W piątek szybko przed wyjazdem na działkę poleciałam po nasionka kalafiorów i ... potem jak pakowałam się do wyjazdu, zapomniałam ich zabrać z torebki ;:14 .
Na szczęście ten tydzień krótki, w środę mogę je posiać, ale obawiam się że to i tak już za późno. Na opakowaniu było napisane, żeby siać do końca maja.

Co do osłony basenu - u nas podobnie jak u Troi, chętnych tez za bardzo nie ma, ale jak kupiliśmy zamiast tradycyjnej osłony naciąganej ze sznureczkiem (która szybko się porwała) zwykłą narzucaną tylko na wodę, to już nie ma z tym problemu ;:108
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz ja myślę ,że petunie są niskie a kompozycja zobaczymy jak zakwitnie , ogólnie miało wyjść naturalnie :lol:

Ania ale masz dwie tabletki?? ja powiem szczerze ,że dziś wrzuciłam drugą do skimera, bo boję się że woda mi zakwitnie, chyba za wcześnie rozłożony został basen -zimno, deszcze i wykapać się nie można, a do tego ciągle zwiewa nam pokrywę :evil: więc przedwczoraj daliśmy sobie z nią spokój, no i .... dziś idę do ogródka warzywnego i słyszę bzyczenia nad basenem a tam
pełno pszczół :shock:
Obok mamy pasiekę i biedaczką chciało się pić, zleciały się do basenu, obsiadły go a część wpadła do wody :? zaczęłam z mężem je wyławiać, na szczęście większość żyła, chociaż woda z chlorem nie wiem czy im nie zaszkodzi? w basenie pełno mam zdechłych innych paskudztw :evil: skimera włączyć nie mogę bo mam pokrywę, jak ją ściągnę to się pszczoły potopią echh i muszę odkurzacz kupić ;:224

Kasia milo Cię tu widzieć ;:108 mam jednak obawy o te kalafiory bo nie chcą się okryć liśćmi i mogą mi się zmarnować ;:124 po za tym te zmiany nagłe temperatur też im dobrze nie wróżą niestety, bo kalafiory tego nie znoszą ? a brokuły mam pierwszy raz to nie wiem jak będzie ;:224
Natomiast jeśli chodzi o patisony, to mam mało ich na razie :lol: mogę takie małe wsadzić do lodówki na przeczekanie? aż pozostałe dorosną?? bo na razie to nawet na jeden słoik mi nie starczy :;230

Sebastian no mi po moich jak na razie krótkich perypetiach to już się odechciało basenu hahah , walka z pokrywą(ostatnie wichury ciągle ją zrywają) , potem pszczoły a teraz jeszcze pewnie dojdzie brud w wodzie i glon na złość :;230 natomiast to drzewo to akacja , tylko kolor ma fioletowy :D w zeszłym roku jak się wprowadzaliśmy marnie kwitła, więc na wiosnę posypałam jej wkoło pnia, z 0,5kg azofoski :;230 teraz wprost łamała się pod kwiatami ale za to pszczoły były w raju :tan

Ola może dostaniesz gdzieś rozsady kalafiorów, bo tak z nasion to wątpię czy zdążą wyrosnąć no ale kto wie :D
u mnie też już sznurki się wyrwały, na razie pokrywa jest cała, ale mam jej serdecznie dość, natomiast ostatnie wichury raczej nie pozwolą aby taka pokrywa na basenie sobie spokojnie leżała :;230 ja muszę po dzisiejszej akcji pszczół mieć pokrywę niestety, bo będę miała te pszczoły na sumieniu, teraz obok basenu postawiłam im takie poidła niskie, oby tam latały ;:180
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy takiej wielkości basenie jest mnóstwo roboty,a ile chlor kosztuje :wink:
My zmienialiśmy w sezonie raz wodę, filtr i chlor nie dawały rady.
No nie mogę się napatrzeć na tą akację ;:173 Piękna.
Mam podobną na pniu, ale raczej duża nie będzie.
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sebastian piękna to była :lol: teraz całe to kwiecie leży na trawniku i klombie z kwiatami i zastanawiam się jak to "odkurzyć " :lol:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Lenka nie mam pojęcia jak z tymi patisonami. Obawiam się, ze takie małe mogą szybko więdnąć. Ale moze w lodówce trochę poleżą. Warto spróbować - tylko kontroluj czy nie miękną. A jakby co to zjesz :D
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heheh znalazłam na krzaczkach zaledwie dwie sztuki :;230 coś chyba mi te patisony nie wyjdą w tym roku, no ale w razie czego będę je kroiła :;230
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”