Kawon ( arbuz ) - część 7
- Dalmore
- 100p
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
A próbował ktoś uprawiać arbuzy w kukurydzy? Tak dla ochrony trochę cienia i kukurydza mało wody potrzebuje. Ja tak dynie uprawiam w rzadko posadzonej kukurydzy. Co roku pięknie mi rosną. Arbuzy mam w pojemniku ale stoi on pod ścianą lekko zasłonięty przez słoneczniki i radzi sobie dobrze.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj zerwałem pierwszego Rosario, po 44 dniach od zapylenia, bo miał już uschnięty ogonek (zresztą uschnięte jest już 3/4 rośliny
)
Dzisiaj rozkroiłem z pewnymi obawami ale jest optymalnie dojrzały i bardzo słodki
tak więc te 40 dni, o których pisałem wcześniej to nie mit.
Resztę trzymam ile się da choć po pięknym arbuzowisku zostało tylko wspomnienie - chyba że ktoś lubi arbuzowe... suszi

Dzisiaj rozkroiłem z pewnymi obawami ale jest optymalnie dojrzały i bardzo słodki

Resztę trzymam ile się da choć po pięknym arbuzowisku zostało tylko wspomnienie - chyba że ktoś lubi arbuzowe... suszi

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękne wnętrze
, żałuję że zdjęcia nie przesyłają zapachów 

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też żniwa ;)

A ścinałeś już wolice, bo według mnie dużo szybciej sie dojrzewa. Zobacz u siebie jak jest.

A ścinałeś już wolice, bo według mnie dużo szybciej sie dojrzewa. Zobacz u siebie jak jest.
Piotr
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Nie.To moja pierwsza przygoda z arbuzami.Czy ogonek usycha jak jest już dojrzały?Bo u mnie jeszcze całkiem zielony.
Pozdrawiam Ekaterina
-
- 100p
- Od: 1 maja 2016, o 12:00
Mój arbuz ma jeszcze zielony ogonek a bedzie miał ponad 6 kilo. Czekam aż ogonek będzie brązowy i zrywam
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Świński ogonek koło ogonka arbuza ma być uschnięty. Jeśli się nie mylę.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
-
Pachnie jak... arbuzGinka pisze:Przepiękne wnętrze, żałuję że zdjęcia nie przesyłają zapachów

Nie wiem czy to cecha charakterystyczna dla arbuzów hodowanych amatorsko i trzymanych na krzaku max długo, ale znowu słodki jest cały arbuz i można jeść czerwone i białe aż do zielonej skórki. W sklepowych zwykle białe już jest dla mnie nieatrakcyjne smakowo a dodatkowo jest znacznie grubsze.
Najstarsza Wolica została zapylona kilka dni po tym Rosario, więc pewnie lada dzień pójdzie pod nóż. Tak na oko ma z 5 kgrolnik90 pisze:A ścinałeś już wolice, bo według mnie dużo szybciej sie dojrzewa. Zobacz u siebie jak jest.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Octan wapnia skuteczny jest na fuzaryjne więdnięcie .
Tylko jak to zastosować ?

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
kacona pisze:Nie.To moja pierwsza przygoda z arbuzami.Czy ogonek usycha jak jest już dojrzały?Bo u mnie jeszcze całkiem zielony.
tomw pisze:Mój arbuz ma jeszcze zielony ogonek a bedzie miał ponad 6 kilo. Czekam aż ogonek będzie brązowy i zrywam
Ten tema drążony był kilkanaście razy w tym wątku. Jeżeli chcecie czekać aż ogonek uschnie to życzę powodzeniadorota514 pisze:Świński ogonek koło ogonka arbuza ma być uschnięty. Jeśli się nie mylę.

-
Widzę, że żniwa w pełni i w wielu domach po obiadku na deser serwowany jest zimny soczysty arbuz własnego chowu
Co do choroby to jakby się zatrzymała - 75% powierzchni uschnięte już na wiór. Tylko na obrzeżach jeszcze zielono. Jakoś szczęśliwie trzymają się głównie pędy, na których jest owoc.
Octan wapnia dobry na fuzaryjnie więdnięcie? Jakieś źródło? Chętnie poczytam.

No właśnie, że u mnie ta metoda wyjątkowo zawiodła bo ściskałem wszystkie arbuzy i żaden nie chrupnął, łącznie z wczorajszym Rosario, który dzisiaj został zjedzony.seba1999 pisze:Metoda na naciskanie albo na liczenie ile arbuza ma dni jest niezawodna. Po co kombinować ? No po co ?
Co do choroby to jakby się zatrzymała - 75% powierzchni uschnięte już na wiór. Tylko na obrzeżach jeszcze zielono. Jakoś szczęśliwie trzymają się głównie pędy, na których jest owoc.
Octan wapnia dobry na fuzaryjnie więdnięcie? Jakieś źródło? Chętnie poczytam.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
wokan a ja właśnie dzisiaj jednego ścisnąłem i chrupnął. Idealny, może miał z 32 dni ... 

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W wątku , pomidory w pigułce ... jest opis jak przygotować octan wapnia i choroby na jakie jest skuteczny .