Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu znasz odmianę tulipana z ozdobnymi liśćmi?
Masz racje.Kwiatuszkom za zimno. U mnie wszystko przystopowało a zimno się zrobiło,że hej. ;:222
Kiedy będzie ;:3 .A już było tak ładnie. ;:108 :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu nie podpisałam tulipanów w tej donicy. ;:14 Liście mają ładne różowe obwódki. Jak zakwitną, to będę wiedzieć, bo w tym roku wszystkie kupione odmiany zapisałam. Byłam dziś z życzeniami u Józefa, to miło spędziłam popołudnie, ale słońca mi strasznie brak. Nawet jak jest zimno, a słońce świeci, to inaczej funkcjonuję.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czarnuszka nie jest jednoroczna? Ja dopiero w tym roku posiałam i nawet jeszcze nie wyszła....

U mnie takie kolorowe liście ma tulipan Hollywood Star.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu zeszłego roku mocno przycięłam wszystkie hortensje i to było dobre posunięcie,wydały mnóstwo dużych kwiatów,Pinky Winky i Limelight jeszcze nigdy tak obficie nie kwitły.
Poprzycinałaś róże? Mam nadzieję,że u Ciebie nie widać przymrozków,trzymam kciuki za plusowe temperatury.
Czarnuszkę dosiewam co roku,mimo,że potrafi wytworzyć siewki.

Pozdrawiam poniedziałkowo :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Masz rację pogoda jest fatalna ;:222 a do mnie w tym tygodniu przyjedzie lawenda i cóż muszę posadzić. Podobno po świętach ma być prawdziwa wiosna . Zobaczymy ile z tego okaże się prawdą. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Do mnie jadą powojniki! ;:oj Dwa dni na balkonie a potem do "piachu".
U mnie też zimno, chociaż słonko ostro przedziera się przez chmury. ;:333
Najważniejsze jest jednak to, że prace porządkowe mam już w 80% wykonane.
Soniu jakie duże masz szafirki. :shock:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dobrze, Soniu, że masz te piękne irysy. Ślicznie kwitną i nic sobie z zimna nie robią. ;:138
Krokusy wszędzie jeszcze nieśmiało stulone. ;:108 Słoneczka im brakuje.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,czytam,że pędzisz z wiosennymi pracami ,ja jeszcze róż nie odkryłam ,nie mówiąc o obcięciu,u mnie jest bardzo zimno i zaczekam aż się ociepli,pracy jest dużo w ogrodzie,ale Twoje iryski są cudowne i jak ich dużo,tyle wsadziłaś ,czy tam ładnie się rozrastają ,pozdrawiam ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, moja czarnuszka też po zimie wygląda jak nieszczęście a potem nie wiadomo kiedy odbija i zaczyna rosnąć jak szalona. Nie wydaje mi się żeby ją zmroziło na amen. Póki co nie śpiesz się z wyrywaniem.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Dzisiaj wcale nie było lepiej, bo cóż z tego, że cieplej, skoro cały dzień pada z różnym natężeniem. Trochę po asystowałam M przy budowie tunelu, ale niewielki ze mnie pożytek, za to miałam parę życzeń i zastrzeżeń, więc M bez żalu zwolnił mnie do domu.
Iryski są śliczne. Ciekawe, czy u mamy kwitną moje fioletowe. Po raz kolejny stwierdzam, że dopiero w grupie robią wrażenie.
Moje róże moczą się w wiadrze od wczoraj. Chyba je czekają donice, bo trudno kopać mokrą glinę.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny. ;:196 Dopołudniowe godziny niespodziewanie spędziłam z Karolem. :D Mimo zimna i deszczu posadziłam też kilka bylin czekających w garażu, orliki niebieskie i czarne, rozchodniki Purple Emperor. Zostały jeszcze jarzmianki i rozchodnik na białą rabatę, ale tam czeka mnie wykopywanie bylin, to nie pora na takie prace.

Kasiu dostałam nasiona czarnuszki jesienią z instrukcją rozsypania przed zimą. Wzeszło bardzo dużo, ale teraz jakoś zbrzydły, to się zastanawiam, bo to moje pierwsze doświadczenie z tą rośliną. ;:218

Aniu przycięłam wszystkie róże, które kwitły w ubiegłym roku. Zostawiłam mały zapas Chopinom i Artemis. Hortensje tak się rozpanoszyły, że musiałam zrobić eksperyment. ;:306 Ja niestety wszystkie nasiona czarnuszki wysiałam. Dzięki za podpowiedź, ;:196 jesienią zostawię nasiona na wiosenny siew.

Ewelinko najwięcej wpisów w wątkach, dotyczy oczekiwania na ciepło. :wink: Mamy dość szarości. Moja lawenda zaczyna się lekko zielenić, koniecznie trzeba ją przyciąć, ale przydałoby się trochę słonecznej pogody.

Aneczko uwinęłaś się z porządkami. ;:215 Ja nawet nie usunęłam wszystkich starych liści na bylinach. ;:145 Szafirki rosną na skarpie, więc na południu mają najwięcej słońca, tylko że jakoś go mało. Mnie tylko powiadomili, że zaczynają wysyłać, ale konkretnej zapowiedzi nie dostałam. Bardzo mi to na rękę. ;:108

Lucynko przebiegłam po południu po ogrodzie i pojawiły się kolejne kwiaty irysów, tym razem fioletowych. Niestety mój aparat widzi je jako niebieskie. ;:131 Może w słońcu uda się pokazać właściwy kolor. Próbowałam robić telefonem i też nierzeczywisty kolor.

Obrazek

Martuś mało pracuję, bo zimno. ;:222 Zrobię to co konieczne i po pół godzinie uciekam. Czekam jeszcze na irysy Alida, mają bardzo jasne, niebieskie kwiaty. ;:65

Sabinko dziękuję. ;:196 Opieliłam tylko czarnuszkę z chwastów, bo one rosną zdecydowanie ładne, zielone. :evil: Już się nastawiłam na sadzenie jej przy różach. :)

Aniu Mam małe doświadczenie z irysami żyłkowanymi. W ubiegłym roku miałam dwie kępki, teraz pięć i mam nadzieję na kolejne. ;:108 Może te się trochę rozmnożą, ale i tak dokupię jesienią. Moje byliny w garażu też czekają w torebkach na sadzenie. Większość przyszła z młodymi przyrostami, więc trochę posadziłam do doniczek, ale większość wsadzałam powoli na rabaty. Różom już chyba taka pogoda nie zaszkodzi. ;:218

Tylko czosnki sobie radzą świetnie w tym zimnie. Gladiator, główkowaty i siewki główkowatego, którego cebulki wykopałam, a on postanowił jednak tam zostać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Narcyzy w tym roku ładnie się zagęściły. Mam kilkanaście takich kępek.

Obrazek

Znowu mam pytanie do doświadczonych. ;:180 Czy ta ostróżka ma chorobę grzybową. :?: Te żółte liście nie zielenieją, tylko brązowieją im końcówki. Codzienny deszcz i zimno pewnie im szkodzi.

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ale masz piękne, dorodne czosnki ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko mam nadzieję na ładne czosnkowe kwiaty. Wysokich powinno być 18, kilka karatawskich, kilkanaście niebieskich, 30 Hair i 150 główkowatych. :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

150 główkowatych?! ;:oj Nie no, Sonia... rozwaliłaś mnie doszczętnie. To wyznanie było jak nokaut dla boksera po pierwszych kilkunastu sekundach walki. ;:oj Klękajcie narody. ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180
To się będzie u Ciebie działo. Wszyscy będziemy się ślinić do monitora na te widoki. Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jest tak delikatny, że zawojował mnie całkowicie. ;:108 Posadziłam główkowaty za Pomponellą, dwie kępy na czerwonej rabacie, jedną za hortensją Bobo i ubiegłoroczny rosnący przy miskantach na skarpie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”