Na łące
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na łące
Super ten labirynt. Fajny pomysł na zabawę. Nie dziwię się że dzieciaczki zadowolone z niego.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Widok na labirynt świetny
. Oj moja Emilka zwariowałaby z radości . Pozdrawiam
.

Madzia, Ewelina Cieszę się, że się Wam labirynt podoba
, fajnie by było posadzić taki prawdziwy z jakichś krzewów.
Dziś rano za oknem było całkiem biało. Miałam w planach posianie papryk mniej ostrych, słodkich i bakłażanów. Udało się, chociaż ten śnieg próbował mnie zniechęcić
Papryki słodkie i papryki ostrawe, oczywiście za dużo mi się sypnęło

2.03.2016
Bakłażany

Jeszcze nad miechunką się zastanawiam, czy teraz czy za miesiąc siać?

Dziś rano za oknem było całkiem biało. Miałam w planach posianie papryk mniej ostrych, słodkich i bakłażanów. Udało się, chociaż ten śnieg próbował mnie zniechęcić

Papryki słodkie i papryki ostrawe, oczywiście za dużo mi się sypnęło

2.03.2016
Bakłażany

Jeszcze nad miechunką się zastanawiam, czy teraz czy za miesiąc siać?
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Sporo tego wysiałaś
. No to teraz będziesz miała zajęcie jak to wyjdzie i trzeba będzie pikować. Ja zawsze obawiam się tego zabiegu
. Pozdrawiam
.

Asiu nie przykrywasz nasionek ziemia, tylko zostawiasz na wierzchu?
Jak może być jeszcze lepiej??? 

Ewelina będzie trochę tego pikowania, ale ja to lubię
. Część sadzonek rozdam znajomym (jak będzie trzeba to nawet na siłą i podstępem
).
Na zdjęciu nasiona nie są przysypane ziemią tylko do zdjęcia Vanilia, po zrobieniu zdjęć przysypałam ziemią.
Ale np. w zeszłym roku tak właśnie kiełkowałam niektóre dyniowate - na ziemi, na wierzchu i jak się pokazały kiełki to dopiero przysypałam
.
Dzisiaj posieję OKRĘ, od wczoraj moczyła się w H2O z dodatkiem H2O2 i niektóre nasionka jakby kiełki już mają
.
I jeszcze ciągle się nad miechunką zastanawiam. Pomyślę też o kapustnych, poczytam instrukcje na opakowaniach nasion i forum przejrzę.

Na zdjęciu nasiona nie są przysypane ziemią tylko do zdjęcia Vanilia, po zrobieniu zdjęć przysypałam ziemią.
Ale np. w zeszłym roku tak właśnie kiełkowałam niektóre dyniowate - na ziemi, na wierzchu i jak się pokazały kiełki to dopiero przysypałam

Dzisiaj posieję OKRĘ, od wczoraj moczyła się w H2O z dodatkiem H2O2 i niektóre nasionka jakby kiełki już mają

I jeszcze ciągle się nad miechunką zastanawiam. Pomyślę też o kapustnych, poczytam instrukcje na opakowaniach nasion i forum przejrzę.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
I oby Asiu ładnie Ci rosła i obrodziła, bo ja i okra się nie lubimy, to znaczy ja ją lubię tylko ona mnie nie
Próbowałam przez dwa sezony ale
i dałam sobie spokój, ale z chęcią zobaczę jak sobie będzie radziła u Ciebie, bo to wartościowa roślina i warto ją mieć w ogrodzie.
Paprykowisko zapowiada się imponująco, moje własnie zaczęły kiełkować

Paprykowisko zapowiada się imponująco, moje własnie zaczęły kiełkować

Ja okrę też próbowałam, ale za dużo cienia miała, w tym roku spróbuję w innym miejscu. Ona ładnie kwitnie, wiec można na rabatkach sadzić
A ten labirynt nadal hodujecie? Świetna zabawa dla dzieciaków
A jakby zrobić wyższy to w środku fajne miejsce na ławeczkę, zeby sobie w spokoju posiedzieć i poczytać.

A ten labirynt nadal hodujecie? Świetna zabawa dla dzieciaków

Iwona zobaczymy jak się okrze będzie podobało, większość będę sadzić na agrotkaninie i trochę na zrębkach dla porównania. Papryki tak samo. Moje super HOT posiane na początku lutego już tak wyglądają, trochę blade, zapominam o nawożeniu:

Katarzyna, skoro okra taka ładna to może spróbuję koleżankom wcisnąć na rabaty
.
Labirynt trochę jest skomplikowany do koszenia (na dwie wysokości) może braknąć cierpliwości, nasz to już w pewnym momencie był do kolan i zamienił się w kwietną łąkę ale ścieżki wykoszone:). Na koniec kosą spalinową mąż skosił i było na siano dla królików. W tym roku mam już upatrzone miejsce na labirynt
.
Śpiący królik w podróży samochodem

Katarzyna, skoro okra taka ładna to może spróbuję koleżankom wcisnąć na rabaty

Labirynt trochę jest skomplikowany do koszenia (na dwie wysokości) może braknąć cierpliwości, nasz to już w pewnym momencie był do kolan i zamienił się w kwietną łąkę ale ścieżki wykoszone:). Na koniec kosą spalinową mąż skosił i było na siano dla królików. W tym roku mam już upatrzone miejsce na labirynt

Śpiący królik w podróży samochodem

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asiu już Cię miałam pytać czy uprawiałaś okrę ale doczytałam że to debiut. Będę niecierpliwie podglądać, bo ja po kilku podejściach poddałam się. Raz miałam nawet kilka sztuk, ale na ogół jak roślina nie padała to marnie owocowała
Jednak jest nadzieja bo korespondowałam z jedną forumką, która nie dość że miała plony to i zbierała nasiona, ale i z jej nasion nic mi nie wykiełkowało
Papryki masz na parę arów pola

Papryki masz na parę arów pola

Wysiałam swoje papryki 1 marca , jak również seler, sałty, brokuł i bób.
Na razie trzymam na parapecie przykryte folią i wietrzę na chwilę 2 x dziennie. Gdzieniegdzie widzę zalążki pleśni. Czy to zła temp. wilgotność?
Jak mam się teraz tym opiekować ? żeby się nie okazało że mi nic nie wyjdzie
Nic nie podgrzewam może trochę wieczorem odkręcam kaloryfer żeby trochę dogrzać w mieszkaniu ogólnie.
Na razie trzymam na parapecie przykryte folią i wietrzę na chwilę 2 x dziennie. Gdzieniegdzie widzę zalążki pleśni. Czy to zła temp. wilgotność?
Jak mam się teraz tym opiekować ? żeby się nie okazało że mi nic nie wyjdzie

Nic nie podgrzewam może trochę wieczorem odkręcam kaloryfer żeby trochę dogrzać w mieszkaniu ogólnie.
Jak może być jeszcze lepiej??? 

Vanilia, raczej wina ziemi.
W mojej też się pokazała pleśń. Przysypałam ziemię piaskiem (wyprażonym), na piasku pleśń się nie będzie rosnąć. Można podlać Previcurem żeby odkazić. Ale ja nie mam tego specyfiku.
Żeby papryka wykiełkowała temp. powinna być dość wysoka, w granicach 22 - 30 st.C, ja kiełkowałam w temp około 31-32 st.C.
Po wykiełkowaniu może być niższa i światła dużo.
Z reszty Twoich wysianych miałam tylko bób, też z sadzonek. Posiałam 7 marca, 9 kwietnia wysadziłam, wybiegł mi bardzo przez ten czas, usiałam przycinać. Teraz chciałam spróbować do gruntu od razu, na koniec marca.
Brokuła wysieję pierwszy raz, może dziś
W mojej też się pokazała pleśń. Przysypałam ziemię piaskiem (wyprażonym), na piasku pleśń się nie będzie rosnąć. Można podlać Previcurem żeby odkazić. Ale ja nie mam tego specyfiku.
Żeby papryka wykiełkowała temp. powinna być dość wysoka, w granicach 22 - 30 st.C, ja kiełkowałam w temp około 31-32 st.C.
Po wykiełkowaniu może być niższa i światła dużo.
Z reszty Twoich wysianych miałam tylko bób, też z sadzonek. Posiałam 7 marca, 9 kwietnia wysadziłam, wybiegł mi bardzo przez ten czas, usiałam przycinać. Teraz chciałam spróbować do gruntu od razu, na koniec marca.
Brokuła wysieję pierwszy raz, może dziś