Czas tak pędzi, że nie sposób za nim nadążyć...
Pogoda zrobiła się prawie wakacyjna, ciepełko i słońce, to coś, co lubię. Niestety wysokie temperatury przyspieszyły przekwitanie najpóźniejszych odmian tulipanów
Wczoraj ogłowiłam ostatnie. Na pociechę rozkwitły już rododendrony, które uwielbiam - może nie tak jak róże i tulipany, ale zawsze...
Policzyłam, że mam 15 odmian rododendronów i 8 odmian azalii, a wciąż odczuwam jakiś wewnętrzny przymus sprezentowania sobie dodatkowego "rodka".
Grażynko-kogra dziękuję za porady w kwestii opuchlaków

Zdecydowałam się na napar z wrotycza, może zadziała? Wypróbuję również przekopanie ziemi, chociaż będzie to dosyć trudne, bo krzewy się mocno rozrosły i prawie nie ma między nimi wolnej przestrzeni... No nic, pozostają mi prace w charakterze czołgisty

Dla Ciebie Grażynko azalia Satomi
Martuś - koziorozec dziękuję bardzo

Nie ze wszystkich odmian jestem zadowolona, ale to normalka... Dla Ciebie azalia Melina
Gabi- Gabriela ochłonęłaś już??? Nic nie piszesz, nie wiem czy mam wysyłać pogotowie chłodnicze...

Dla Ciebie cudownie pachnący lilak Mme Lemoine
Dorotko - dorotka350 co ja chcę od tej rabaty? Oj, za duży bałagan jak dla mnie, albo... za mały

Rabata nie ma konkretnego charakteru - nie jest ani uporządkowana, ani nie jest fantazyjna. Taka byle jaka

.
Masz rację, że w przypadku tulipanów chciwość przyczyniła się do ich popularyzacji - to raczej chlubny wyjątek jeżeli chodzi o skutki tej przywary

. Dla Ciebie Dorotko rododendron Sternzauber - cudeńko
Joluś - jol_ka Angelique jest cudowna, to fakt

Na dodatek to jedna z najstarszych odmian, więc sprawdzona. Warto ją mieć! Dla Ciebie właśnie Andżelika sprzed paru dni
Krysiu - Ignis05 fakt - ten, który nie chciał się podzielić cebulami okazał się... chyba głupcem. No bo jak inaczej to sobie wytłumaczyć?

To tak, jakby David Austin wyhodował różę angielską tylko do swojego ogródka

Przecież sława czy chwała dopiero wtedy daje satysfakcję, gdy rozchodzi się na cały świat...
Tulipany zakończyły pokazy, teraz ze 2 miesiące oddechu i zaczną się oferty cebul do nasadzeń jesiennych

. Przed tym faktem powinnam ćwiczyć silną wolę, żeby potem nie zgrzytać zębami... Dla Ciebie Krysiu
jeden z najlepszych moich rododendronów - Colibri
Zuza - sweetdaisy nie wiedziałam, że rododendrony można ciąć

zresztą, dotąd nie miałam takiej potrzeby, i tak były małe... Teraz robią się z nich wielkoludy, chyba konieczne będzie małe przesadzanko

. Pisałam wyżej do Krysi, że już za 2 miesiące pojawią się w necie oferty tulipanów, więc powinnam ćwiczyć silną wolę

. Dla Ciebie Zuziu azalia Satomi
Sabinko - nifredil fajnie, że nie przeszkadza Ci moja rabata, mnie niestety przeszkadza

... I nie chodzi o to, że jest landrynkowa - taka miała być. Bardziej mnie wkurza to, że brak jej stylu - nie jest ani regularnie uporządkowana, ani fantazyjnie malarska (w tym wypadku powinny być duże plamy barwne). Do zmiany i tyle...
Ja również lubię różne opowieści i historyjki z roślinami w roli głównej. O tulipomanii nie zdążyłam napisać teraz - nadrobię może jesienią, przy okazji szaleństwa zakupowego

. Nawet będzie pasowało (tam kupowali tulipany bez opamiętania i ja będę kupowała bez opamiętania

) Dla Ciebie Sabinko Percy Wiseman - niezłe "
ciacho"
Jolu- April wiem, że Ismena nie wytrzymuje naszych zim. Dlatego posadziłam ją do donicy i zamiaruję zabrać na zimę do domu. Cebule kupiłam tej wiosny i jeszcze nie wychodzą, dlatego trochę się martwię

.
Smardze w ogrodach można jeść? Hm, szkoda, ze u nas nie rosną... Nigdy w życiu nie widziałam smardza w realu

...
Bukszpany już dwukrotnie opryskane - chyba jest lepiej, bo młode przyrosty przestały więdnąć

Dla Ciebie Joluś fioletowe kuleczki
Aniu - anabuko1 ano, chciałoby się więcej... Ja też mam te objawy i dla mnie ogród nigdy nie jest skończony...

Dla Ciebie Aniu oszałamiająco pachnąca Madame Lemoine
Dorotko - DTJ_1 w tulipanach nie mam na szczęście zarazy, tylko wirusa - dosyć powszechna sprawa w przypadku cebulek rosnących przez więcej niż jeden sezon i wystąpienia mszyc. Niestety, w ubiegłym roku była u mnie plaga tych owadów, a one przenoszą wirusa pstrości tulipana

. Pokazywałam kilka zdjęć zarażonych tulipanów. One nie są brzydkie, Jola-April twierdzi nawet, że te jej się najbardziej podobają

Niestety, dotknięte wirusem osobniki zamierają. Czyli...po tulipanach

Dla Ciebie Dorotko
rododendron Germania, jeden z moich ulubionych
Ewelinko - Ewelina7 muszę zanotować sobie to profilaktyczne pryskanie w moim kajecie-niezbędniku

Dziękuję Ci za poradę i link

Dla Ciebie Ewelinko ta sama Germania, tylko w fazie późnego kwitnienia, czyż nie jest urocza?
Iwonko-Iwonka1 wiem, że Ismeny nie zimują w naszym klimacie. Cebule kupiłam tej wiosny i jeszcze nie wychodzą, dlatego się martwię

Dziękuję ci, że jesteś czujna.
Belle Epoque jest bardzo fotogeniczną odmianą, genialnie wychodzi na zdjęciach. Moim zdaniem lepiej wychodzi na zdjęciach niż w rzeczywistości. Dla Ciebie liliokształtne Sapporo - wczoraj je ogłowiłam niestety...
Jolu - Yollanda Snow Crystal wyrosły normalnego wzrostu, za to Queensland były lilipucie - nie wiem czy miały ze 25 cm...

La Belle Epoque trudno dobrać towarzystwo, to prawda. Moim zdaniem one najładniejsze są w fazie dojrzałej, kiedy
różowy rumieniec zdobi beżowe kwiaty. We wcześniejszej fazie jak dla mnie za dużo złamanego pomarańczu.
Masz rację, że w podmokłej glebie tulipany nie przetrwają bez wykopywania

U mnie pewnie też by nie przetrwały deszczowego lata, więc może się okazać, że jednak stanę przed koniecznością masowych wykopalisk...

Podziwiam Cię, że wykopujesz purpurową rabatkę i nie mylą Ci się cebule ( u mnie zawsze jakaś wtopa...

). Dla ciebie Jolu La Belle Epoque w fazie najładniejszej
Gosiu - Margo2 na razie jestem wciąż w fazie poszukiwań metod walki z opuchlakiem. Rabatka z różanecznikami mocno się rozrosła, chyba czeka mnie przesadzanie... Będzie to dobra okazja, żeby sprawdzić czy w ziemi nie ma larw

.
Synaeda Amor to świetna odmiana, uwielbiam taki pudrowy róż. Dla Ciebie Gosiu inny róż, tym razem w wydaniu różanecznika Percy'ego
Jadziu - Jakuch rabatki, na których rosną u mnie tulipany, to normalne rabaty bylinowe, np. tam gdzie miałam kremowo-żółte tulipany rosną róże, jarzmianki, liliowce i jeżówki. Wiele bylin startuje późno, więc silnie rosną dopiero jak już liście tulipanów zżółkną. Jedne rośliny nie przeszkadzają wcale drugim

Dla Ciebie śliczny Sternzauber
Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze dzisiaj zrobić krótkie podsumowanie sezonu tulipanowego