Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Jesteście niesamowici!
U mnie jeszcze wszystkie w powijakach...
A deszczu ani, ani chociaż dziś obiecali, że popada.
Jutro muszę lecieć podlać wszystko - wczoraj i dziś było ponad 30 stopni.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na dowód powyższego twierdzenia...
Dziś moje dalie wyglądały tak:

Obrazek

lub niektóre tak:

Obrazek

ale sporo jeszcze tak:

Obrazek

Różnica czasowa w sadzeniu: do 3 dni...

Susza, susza... ani kropli deszczu a zapowiadali opady i burze...

Podlewałam dziś moje dalie przez jakieś dwie godziny. Może wreszcie zaczną przyzwoicie rosnąć. Zostaje mi jeszcze oplewienie i spulchnienie gleby wokół ...
Ktoś się by nie zgłosił do pomocy?...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Basiu, całkiem ładnie to wygląda u Ciebie ;:108 U mnie też ogromne różnice w tempie wzrostu. Jedne mają już prawie 0,5 metra, a inne dopiero się gramolą. Susza tym bardziej zahamowała wzrost. Inna sprawa, że u mnie sadzenie rozciągnęło się do miesiąca.
To że moje maluchy mają już pąki - nie dziwię się. Ale jak zobaczyłem wczoraj pąk na 'Red Majorette' to przecierałem oczy :shock:
Potwierdzam, że pułapki z piwem są skuteczne.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Jacku, za pocieszenie. Ale u mnie tylko dużo pracy jest, a do jakiegokolwiek kwitnienia jeszcze dalekooo...
Dostałam od Stanisława jeszcze parę sadzonek - głównie nowości czeskie - posadzę jednak najwcześniej w sobotę, o ile pogoda pozwoli, bo jakieś upały zapowiedzieli na weekend. ;:3
U nas chmurki chodzą i straszą deszczem, ale nie spadła jeszcze ani jedna kropla... Dobrze, że ostatnio podlałam, choć napracowałam się nieco, to moje dalie na parę dni są zabezpieczone w wilgoć.
Mam nadzieję, że wkrótce obejrzymy pierwsze zdjęcia z Twoich daliowych kwitnień. ;:65
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Basiu u mnie dalie wschodzą identycznie nierównomiernie jak u Cienie a sadzone były tego samego dnia. I tak samo o nie dbam, co dzień podlewam, co by im dobrze było. Jutro przyjedzie zamówiony nawóz i mam zamiar podkarmić nim roślinki ;:173
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marleno,
a zdradzisz jakim nawozem podkarmiasz swoje dalie? Zawsze mam wątpliwości, czym dokarmić, żeby i ładnie kwitły i dobrze przyrosły karpy...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Pokaże Wam moje dalie . Też są różnej wielkości

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Basiu, pewnie, że zdradzę :lol:

Zamówiłam nawóz dolistny "Agroleaf Power Tota", co prawda jest polecany do róż ale myślę, że i do dalii będzie odpowiedni. A na początku sierpnia dam polifoskę - fosfor + potas, aby karpy ładnie się utworzyły :D

"Profesjonalny, dolistny nawóz o doskonałej i szybkiej przyswajalności, zawiera niezwykle czyste chemicznie składniki pokarmowe, szczególnie polecany do róż, ponieważ zawiera odpowiednie stężenie azotu (20%), potasu (20%) oraz fosforu (20%). Należy pamiętać, że odpowiednią porą na dolistne nawożenie jest wczesny ranek, wieczór lub pochmurne dni, aby uchronić rośliny przed oparzeniami słonecznymi. Jego uniwersalny charakter pozwala na zastosowanie do wszystkich roślin ogrodowych i pokojowych.

Największą zaletą jest długotrwały efekt dający natychmiastowe rezultaty. Działanie nawozu widoczne jest już następnego dnia po aplikacji. Jest zupełnie bezpieczny dla roślin i może być mieszany ze środkami ochrony roślin. Zapewnia roślinie dostęp do wszystkich potrzebnych w poszczególnych fazach wzrostu makro ? i mikroelementów.

Nawóz uniwersalny najlepiej sprawdza się podczas stymulacji wzrostu i rozwoju w każdej fazie uprawy, w korygowaniu zachwianego bilansu stanu odżywienia, w redukcji stresu, zwiększeniu produktywności roślin oraz w szybkim uzupełnieniu niedoborów pokarmowych.

DAWKOWANIE:

2% w wodnym roztworze

Opakowanie zawiera 2 kg nawozu
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Marleno w imieniu swoim i miłośników dalii - myślę, że wielu z nas skorzysta z Twojej podpowiedzi. Ostatecznie każdy przecież chce mieć swoje dalie najpiękniejsze...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:heja
Za miesiąc nasze dalie może nie będą jeszcze wyglądać tak spektakularnie, ale do takich kwiatów już blisko, coraz bliżej... ;:65 :tan

https://www.youtube.com/watch?v=PsNAm-psAu4
Pozdrawiam
Barbara
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie do znawców, moje Dalie mocno obgryzione przez ślimaki wykopałam i wsadziłam do doniczek, czy one mają szanse zakwitnąć w tym roku? Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Pumo, jasne że mają szansę zakwitnąć! ;:333 Tylko czy zamierzasz je zostawić w doniczkach? Bo jeśli to wysokie odmiany, to będzie im ciężko wykarmić roślinę w tak małej bryle ziemi, nie mówiąc już o rozroście bulw i utrzymaniu rośliny w pionie. Radzę z powrotem przenieść do gruntu, jak trochę podrosną i będą już bezpieczne od ślimaków :idea:
Moje niektóre w gruncie nawet mniejsze, bo z powodu suszy nie przyrastają :(
Ale inne już z pąkami, lub poszły w górę, bo "złapały wiatr w żagle" jeszcze przed suszą.
Konwiat
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lut 2015, o 13:58

Post »

Moje dalie są podobne jeśli chodzi o wygląd do PUMA72. Też zostały podgryzione przez ślimaki. Obecnie są przykryte plastikowymi butelkami z niewielkimi otworami, żeby roślinka się nie zaparzyła :D na te czerwcowe upały.
Być albo nie być nie jest kwestią kompromisu. Albo jesteś, albo ciebie nie ma. Golda Meir :)
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Jacku nie zamierzam ich trzymać w tych doniczkach, tylko chciałam dać im szanse na to żeby wyszły nad ziemię bo jak były na grządce to ślimaki ich na bieżąco obgryzały. Gdy tylko podrosną wrócą na grządkę i obsypię krzaki niebieskimi granulkami. Mam odmiany od P.Stanisława i musiałam je ratować. Piwo ślimakom stawiam ale Dalii im nie dam.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj sprawdziłam - u mnie ślimaków jakby mniej - za przyczyną upału, piwa czy granulek? Trudno zgadnąć - może wszystko po trochu pomaga.
Deszczu nadal ani kropli... Tylko ;:3 ;:3 ;:3 .... wczoraj było 34 ° w cieniu :!:
Ziemia sucha jak pieprz, co przy mojej gliniastej daje skorupę nie do ugryzienia.
Nie posadziłam więc wczoraj sadzonek od Stanisława, bo jak tu sadzić takie delikatne malizny w taki kamień?

Obrazek

Obrazek

i spis otrzymanych:

Obrazek

Szczerze mówiąc to się martwię, czy one zdążą jeszcze w tym roku zakwitnąć... ;:131
Ale skoro Stanisławowi jakoś się udaje zmusić je do kwitnienia - kończy właśnie sadzenie... to może i moim się uda?
Gdybyż moja działeczka była bliżej domu, to już by były w ziemi - a tak, to muszą poczekać jeszcze chwilę - wszak w nadchodzącym tygodniu ma popadać ;:65
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”