Nasz wymarzony ogródek. Zosia i Andrzej! - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p
Od: 6 maja 2007, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wyszłam dziś na małą przechadzkę po ogrodzie ;

Obrazek

Obrazek

Zarnowiec
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Zosiu na stronie Raczka zobaczyłam sadzonki pelargonii, kiedy je sadzonkowałaś, czy już czas napisz to pójdę swoje pelargonie poodcinać. Napisz czy sadzonki dajesz do ukorzeniacza.
Po przeczytaniu Waszej informacji o różach i postępowaniu z nimi jesienią stwierdziłam,że ja żle robię, w przyszłym roku zrobię tak jak Wy bo teraz za póżno na poprawki.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zosiu ja do ciebie z pytaniem - jak moje pelargonie rabatowe wypuściły już takie ładne przyrosty - to je odciąć i teraz zrobić z nich sadzonki? Są one takie trochę blade, ale dość ładne. Z tego co mi wiadomo, to pelargonie nie lubią ukorzeniacza. A ty jak sadzonki robisz? Używasz go?
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Dorciu ja jak obcinałam pelargonie około końca pażdziernika to od razu wsadzałam ścięte odnóżki do ziemi i dosyć mocno podlewałam .Nie dawałam ukorzeniacza ,tylko świeżą ziemię .
Wszystkie ładnie sobie rosną ,podlewam je teraz raz na tydzień , bo tam jest chłodno .Już dawno powinnaś je obciąć ,bo Ci rosną do góry wysokie co?Patrz na zdjęcia i tak obetnij swoje . ;:100
Spis wątków
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Reniu te odrosty rosną po obcięciu czubków pelargonii na samym kikucie łodygi .Nie wolno Ci dopuścić aby kwiat teraz się wysilał ,musisz to koniecznie obrywać do marca .Nie wiem co z nich by wyrosło ,bo one dla mnie są lekko zdziczałe .Możesz spróbować wsadzić ,ale ja je wyrzucam bo towar niepełnowartościowy .Obcięte odnóżki wsadzam do ziemi , wystawiam w okno ,żeby miały słonko i sobie rosną .Zobacz u Ani Raczka wysłałam jej zdjęcia moich szczepek 1 stycznia. Reniu nie używam ukorzeniacza . ;:63
Spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu masz rację moje pelargonie teraz są wyrośnięte do góry, szybko je obetnę i posadzę. A czy te stare pelargonie zostawić ,odbiją od korzenia?
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Dorotko zobacz na zdjęcie u Ani i obetnij na taką wysokość te stare ,a z tego co utniesz wybierz i wsadż sobie szczepki tylko nie bardzo wysokie do doniczek lub większych kubków po jogurtach z dziurką w dnie .Stare postaw w chłodnym miejscu i od czasu do czasu daj im trochę picia .Dorciu popatrz na zdjęcie koniecznie !!!!!!! i tak ciachaj . ;:26
Spis wątków
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :!: Widzę że porady płyną "ciurkiem"A ja chciałabym zapytać czy hodujesz pelargonie z nasion. :?: Ja nie mam gdzie trzymać doniczek w zimie a tak chciałabym...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu wszystko ciachnę koło soboty ,dzięki za porady.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zosia - dzięki za radę w sprawie tych pelargonii. Mnie tak ciężko cokolwiek wyrzucić, ale jak ma się człowiek narobić a potem efekt marny - to pewnie że pójdę za twoja radą. ;:12
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Witam Cię serdecznie Gabuniu .To co się nauczyłam ,staram się przekazać innym ,coby i oni się nauczyli .Otóż moja Gabuniu nigdy nie siałam pelargonii z nasion . Z jednej sadzonki już tyle kwiatów powstało , a jeszcze dojdą sadzonki które rosną . Oj będzie tego sporo . .Ja mam dużo miejsca na przechowywanie roślin i dlatego sobie pozwalam .Miło mi będzie jak czasami zajrzysz do mnie ,bo ja u Ciebie jestem często ,ale nie zostawiam znaku .Bardzo mi się podoba Twój ogród , dlatego zaglądam . ;:8
Spis wątków
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Reniu między doniczkami stoi talerzyk z oberwanymi odnóżkami .Po tegorocznym sezonie możesz zrobić sobie szczepki różnych pelargonii . Ja Ci podeślę przez Imex jak będziesz chciała . ;:28
Spis wątków
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedż Zosiu :!: :!: Czytałam wcześniej o Waszych różach i o nawożeniu. Muszę przyznać że utrzymać taką ilość i to w dobrym stanie to nie lada wyczyn. Gratuluję Wam :!: Ja mam tylko 17 róż a wiem ile trzeba włożyć pracy i serca aby pięknie kwitły. A z przepisu na gnojownicę naturalnie skorzystam. (jeśli mogę)
I jeszcze jedno robisz oprysk miedzianem tylko raz :?: Ja raz, a potem w zależności od stanu w jakim są innymi środkami.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu kiedy należy pryskać róże miedzianem. Jak zaczęłam czytać o różach na twojej stronie to dziwię się ,że moje jeszcze kwitną same błędy popełniam- nie przycinałam jesienią, przeprowadzałam cięcie wiosną, opryskiwałam jedynie jak pojawiały się mszyce, nawoziłam, najpierw azofoską, a tamtego sezonu kupiłam specjalny nawóz do róż ,który rozpuszczałam w wodzie 2 razy w tygodniu i podlewałam ziemię i listki. Tego roku na moich oczach usychała mi jedna nowo posadzona róża mam nadzieję,że odbije od korzenia wiosną. Proszę podaj receptę na gnojownicę bo nie mogłam jej znależć .Od tego roku róże pielęgnuję wg. twoich rad i wskazówek.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Gabuniu ten nawóz to jest wspaniała rzecz ,wszystko rośnie pięknie ,tylko że trzeba się nadżwigać konewek przy podlewaniu .Oprysk miedzianem robię wczesną wiosną , a póżniej w zależności co atakuje rośliny . Środki stosuję na przemian ,wtedy jest lepszy skutek .Jeśli masz możliwość zrobienia gnojowicy ,to sobie zrób [opis jest na str. 6] i rozcieńczaj tak jak podałam . Po tygodniu zobaczysz już efekty . ;:84
Spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”