Jestem zaMcMArchewka pisze:forumowicz Jestem coraz bardziej pewien, że będę kiedyś studiować chemię
McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
-
ann33
- 200p

- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz, gratuluję. 
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie, a nóż widelec zapragniesz mieć młodego pomocnika w swoim ogrodzie, który będzie kultywował Twe hektary... gdy Ty już zaniemożeszjusta_be pisze:McMarchewka, nigdy nie mów nigdy
Chyba muszę się rozejrzeć i ja za tym panem Wawrzynem, tak przy okazji szukania drabiny, wideł, funabenu i maści do szczepień (może nawet wlecę w nasionakarool pisze:Ja mojego wawrzyna kupiłam w OBI,jakieś cztery lata temu.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Mnie chyba musieliby związać i do lochu wtrącić żebym nie poszła w stojaki z nasionkami.Zawsze na początku roku robię zakupy nasienne-to chociaż trochę radoch w taką paskudną pogodę 
- Ginka

Racja, to chyba jedyna radocha dla "nas" ogrodników
o tej porze roku.
- justa_be

- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Ginka ja w zeszłym roku kupiłam wawrzyn w castoramie, za 20zł był, ładny, w doniczce ok 10 gałązek wysokości 20cm.. Na zimę wniosłam go do domu na parapet w kuchni i coś go trafiło, więdną liście, schną, robią się jakby białawe.. Żadnych żyjątek nie ma na nich, więc pewnie kupię nowe jeśli będą w tym roku..
Pozdrawiam ;)
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Czy przycinacie szałwię na wiosnę 
-
kwapisz_ogrod
- 10p - Początkujący

- Od: 20 sty 2013, o 09:13
Wstrzymaj się z wyrzucaniem. U mnie było podobnie. Roślina jakby zasychała - liście się pozwijały, wyschły, jakby się przykurzyły. Pomyślałam, że diabli go wzieli. No nic ... Nadal go odrobinę podlewałam i czekałam co będzie.justa_be pisze:Ginka ja w zeszłym roku kupiłam wawrzyn w castoramie, za 20zł był, ładny, w doniczce ok 10 gałązek wysokości 20cm.. Na zimę wniosłam go do domu na parapet w kuchni i coś go trafiło, więdną liście, schną, robią się jakby białawe.. Żadnych żyjątek nie ma na nich, więc pewnie kupię nowe jeśli będą w tym roku..
Aż tu wczoraj (po dłuuuugim czasie takiego stania na parapecie) patrzę a tam świeże gałązki zaczęły się pojawiać
Radość wielka zapanowała
Swoją drogą to listki - mimo wyschnięcia - nadal do zupy się nadają
Pozdrawiam i życzę powodzenia - u mnie nadzieja nie zawiodła
Lila
"Niecierpliwość to okropnie brzydka wada"
Trzeba nad nią ciężko pracować
Lila
Trzeba nad nią ciężko pracować
Lila
Michale wszystkie zmęczone po zimie zioła przycinam i na kompost. Trzeba tylko uważać aby nie ciachnąć młodych wyłażących co dopiero listków. To pobudzi do wzrostu i bujnie się odwdzięczą 
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
- McMArchewka
- 1000p

No właśnie pytam, bo mi szałwia strasznie do góry poszła, podobnie będę robić z tym, rozmarynem 
A jak jest u Ciebie z melisą? Przycinasz ją w początku lata, żeby nie dopuścić do kwitnienia
A jak jest u Ciebie z melisą? Przycinasz ją w początku lata, żeby nie dopuścić do kwitnienia
Z rozmarynem aż tak nie szalej, bo to jednak zdrewniałe, więc co najwyżej do połowy. Z ziół to ja się tylko z rumianku kwiatów dochowuję, bo ich używam. Resztę tnę na bieżąco, bo potrzebuję i używam, więc niestety co roku muszę kupować nowe nasiona ale w tym mam plan zostawić po kilka roślin aby nasionka mogły wykształcić.
A więc melisę (na szczęście wieloletnia) tnę non stop - jak tylko jest co ciąć, więc zakwitnąć nie ma szans
A więc melisę (na szczęście wieloletnia) tnę non stop - jak tylko jest co ciąć, więc zakwitnąć nie ma szans
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Na wzgórzu z widokiem
- Ginka

Melisa jest jak chwast
, ciąć nisko (ładnie się rozkrzewi), a gdy sporo podrośnie znowu ją porządnie skrócić ucinając gałązkę o oczko wyżej. Chyba że masz chęć na młode, świeże listki, to możesz uszczykiwać co chwilę czubki (uschnięte łodygi można wykorzystać do świeżego kompotu, tak samo z miętą
). Szałwię chyba lepiej zostawić aż troszkę urośnie i ścinać całą gałązkę (moje sobie wiszą związane w pęczek na sieni), ale byłam niedobra i zostawiłam doniczkę z roślinkami na dworze
.
- McMArchewka
- 1000p

Hyh, na wiosnę będę przeprowadzał zielnik na na taką maleńką, okrągłą grządkę
Dzięki za rady odnośnie przycinania
Jurto będę chciał zabrać się za czyszczenie i naprawę narzędzi, przewiduję także czyszczenie doniczek i wysiew szczypiorku do doniczki. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy
Jurto będę chciał zabrać się za czyszczenie i naprawę narzędzi, przewiduję także czyszczenie doniczek i wysiew szczypiorku do doniczki. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy