Od momentu kiedy zobaczyłem "ducha" w internecie jakiś czas temu zastanawia mnie jedna rzecz. Jaki cudem to rośnie bez chlorofilu?
Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby
Jest super. Pasowałaby do mojej odmiany (czy tam kultywaru) E. Trigona "Rubra"
Od momentu kiedy zobaczyłem "ducha" w internecie jakiś czas temu zastanawia mnie jedna rzecz. Jaki cudem to rośnie bez chlorofilu?
pzdr, andrzej
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Andrzeju - czy wiesz, że dokładnie nad tym samym się zastanawiam...? Według podstawowej logiki powinna być przynajmniej szczepiona, jak jej forma cristata - no cóż, cud natury
Poszukam w literaturze, dlaczego tak się dzieje, jak coś wynajdę, dam znać
Do "rubry" pasuje jak najbardziej, zestawiłam u siebie je tylko poglądowo i normalnie świetny kontrast.
Do "rubry" pasuje jak najbardziej, zestawiłam u siebie je tylko poglądowo i normalnie świetny kontrast.
- _LeNa_
- 500p

- Od: 24 maja 2012, o 19:19
Żanetko u Ciebie zawsze dzieje się coś ciekawego
Biała Dama robi wrażenie
Świetny cudaczek 
- piasek pustyni

Madziu, dziękuję w imieniu swoim i mojego straszydła 
- Spy

- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Twój wątek rośnie w szybkim tempie
Cóż się dziwić, skoro prezentujesz tyle pięknych roślin. Dla każdego coś miłego. Mi najbardziej spodobały się aeonia i tefraczek
Tego ostatniego chciałem zakupić, ale cena mnie wystraszyła. Kilka dni temu udało mi się jednak taniej upolować takiego ukorzenionego, bez odrostu
Właśnie wklejam fotkę.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- piasek pustyni

Witaj, Krzysztofie i dziękuję za wizytę. Cieszę się, że aeonia się podobały, bo ja również je lubię i nie zamierzam na tym poprzestać.
Chyba myślimy o tym samym co do tefraczka- mnie przed bankructwem uratował Konrad, przesyłając maleństwo, ale ten sam gatunek. Wklejaj fotki, a zaraz tam będę
Chyba myślimy o tym samym co do tefraczka- mnie przed bankructwem uratował Konrad, przesyłając maleństwo, ale ten sam gatunek. Wklejaj fotki, a zaraz tam będę
- piasek pustyni

Dziękuję wszystkim za pochwały mojego straszydła. Tak naprawdę jest to wdzięczna roślinka, liczę na to, że i w hodowli nie będzie sprawiała kłopotów. Jestem z niej dumna
W towarzystwie Białej Damy przybyło jeszcze kilka innych roślin, które chciałabym Wam z czasem pokazać. Oczywiście nie mogło zabraknąć kolejnej euforbii, którą jest Euphorbia capsaintmariensis

Aby jednak nie było tylko sukulentowo, czas przedstawić nowych kolczastych. Zaczynam od dziwactw szczepionych, choć takich nie lubię. Cóż - podrosną, zobaczymy, co się da z tym zrobić.
Tak brzydka, że aż piękna Mammillaria perezdelarosae:

Mammillaria theresae 'Monstruosa'

i na koniec różowe dziwactwo Gymnocalycium mihanovichii 'Rosa' Zdąży z pąkami? Jestem straszliwie ciekawa.

Wielu z Was jest zatwardziałymi kaktusiarzami, więc jeśli moglibyście udzielić porady odnośnie szczepionych dziwadełek, to bardzo byłabym wdzięczna. Jak to zimować, jak o to dbać - trochę już się oczytałam, ale od praktyków można dowiedzieć się znacznie więcej.
Za jakość zdjęć przepraszam, ale robione na szybko. Na sesję zdjęciową muszą jeszcze zasłużyć.
Z góry serdecznie dziękuję!
W towarzystwie Białej Damy przybyło jeszcze kilka innych roślin, które chciałabym Wam z czasem pokazać. Oczywiście nie mogło zabraknąć kolejnej euforbii, którą jest Euphorbia capsaintmariensis

Aby jednak nie było tylko sukulentowo, czas przedstawić nowych kolczastych. Zaczynam od dziwactw szczepionych, choć takich nie lubię. Cóż - podrosną, zobaczymy, co się da z tym zrobić.
Tak brzydka, że aż piękna Mammillaria perezdelarosae:

Mammillaria theresae 'Monstruosa'

i na koniec różowe dziwactwo Gymnocalycium mihanovichii 'Rosa' Zdąży z pąkami? Jestem straszliwie ciekawa.

Wielu z Was jest zatwardziałymi kaktusiarzami, więc jeśli moglibyście udzielić porady odnośnie szczepionych dziwadełek, to bardzo byłabym wdzięczna. Jak to zimować, jak o to dbać - trochę już się oczytałam, ale od praktyków można dowiedzieć się znacznie więcej.
Za jakość zdjęć przepraszam, ale robione na szybko. Na sesję zdjęciową muszą jeszcze zasłużyć.
Z góry serdecznie dziękuję!
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie odszczepieńce! Paskudztwa... Bo ja nie lubię takich, u mnie nawet jednego takiego w kolekcji nie znajdziesz.
Jak je zdejmiesz to co innego (poza M. theresae 'Monstruosa' która mogła by się nie chcieć ukorzenić) - będą mi się bardziej podobały.
Jak je zdejmiesz to co innego (poza M. theresae 'Monstruosa' która mogła by się nie chcieć ukorzenić) - będą mi się bardziej podobały.
- piasek pustyni

Wiem, Henryku, ja też nie lubię od-szczepieńców, te jednak się trafiły takie i już, cóż na to poradzę. Jak podrosną to jak się da to podejmę próbę ich oddzielenia, bo jakoś tak wydają się trochę "poszkodowane",jak są szczepione. Ale za to są tak brzydkie, że aż piękne... 
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niemal albinotyczny wilczomelcz jest rewelacyjny - oczywiście zaraz wygooglowałam tę odmianę - i rzeczywiście wygląda, że może dobrze rosnąć - takie niemal drzewiaste, szponiasto rozgałęzione i jakby osnute mgłą okazy wyglądają ZJAWISKOWO (sic)
Parę dni temu takie cudo było wystawione na all z Jarużyna - ale chyba miało kilka wyraźniejszych zielonych łatek - pośliniłam ekran, a potem zabrałam się za ostrą licytację innych, rozetowych cudowności - wczoraj do mnie dotarły i radości jest co niemiara - czekają na sesję foto...
Parę dni temu takie cudo było wystawione na all z Jarużyna - ale chyba miało kilka wyraźniejszych zielonych łatek - pośliniłam ekran, a potem zabrałam się za ostrą licytację innych, rozetowych cudowności - wczoraj do mnie dotarły i radości jest co niemiara - czekają na sesję foto...
- piasek pustyni

Beatko - widziałam, i domyślam się o jakie rozetowe cudowności chodzi - i z niecierpliwością będę czekała na fotki. Ja to śliczne białe dziwadło też mam z Jarużyna, tylko że czekało niemal dwa miesiące, gdyż zamówiłam przed urlopem. To ostatnio wystawione miało rzeczywiście więcej zielonych łatek, ale ja zakupiłam właśnie takie, i to jak wspomniałam, jeszcze na początku sierpnia. Dotarło teraz wraz z innymi sukulentowymi cudami, o które walczyłam podczas ostatnich aukcji. Też je pokażę później. No to obie mamy radochę 
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ja widzę, że wyraźnie idziesz w stronę dziwadeł, i bardzo dobrze
bo jak to już niejednokrotnie Henryk powtarzał są tak brzydkie, że aż piękne 
- piasek pustyni

A pewnie
mam w dodatku kilka innych na oku, ale chyba nie w tym roku.
O...Jak już rymami mówię, to chyba źle już ze mną
O...Jak już rymami mówię, to chyba źle już ze mną
- Phacops
- 1000p

- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Trochę tych astro masz.... moje na razie sobie rosną siane w tym roku i największe mają do 2 cm więc trochę poczekam aż będą przypominały kaktusy..... a na kwiaty tym bardziej. Ładne sztuki....
- piasek pustyni

Phacops - dzięki za wizytę. Tak, astro i tefraczki i "opuncjowate" to z kaktusów mój główny kierunek zainteresowań. Zasadniczo - sukulenty. Reszta to po prostu ciekawostki i urozmaicenie