Blues w kaktusach :) onectica online
- Nadzieja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Blues w kaktusach :) onectica online
Piękne kwiatki 
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nieonectica pisze:Czyli bardzo blisko! Zawsze bliżej, niż do Afryki
Hmm, krok po kroku? czy ja wiem?Naumiałam się miniaturek! Aleksander, dzięki! Krok po kroku mi naprawdę pomogłeś![]()
I jak teraz? Lepiej?
Bo ja, prawdę mówiąc, u kogoś to tak umiarkowanie te miniaturki lubię.
W sumie, ja to robię po swojemu, te miniaturki, wygląda to mniej-więcej tak:
1. Kopiuję link do zdjęcia, w tym wypadku
Kod: Zaznacz cały
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/24/55s1.jpg/][img]http://imageshack.us/a/img24/6747/55s1.th.jpg[/img][/url]Kod: Zaznacz cały
[url=][img]http://imageshack.us/a/img24/6747/55s1.th.jpg[/img][/url]Kod: Zaznacz cały
[url=http://imageshack.us/a/img24/6747/55s1.th.jpg][img]http://imageshack.us/a/img24/6747/55s1.th.jpg[/img][/url]Kod: Zaznacz cały
[url=http://imageshack.us/a/img24/6747/55s1.jpg][img]http://imageshack.us/a/img24/6747/55s1.th.jpg[/img][/url]
Dzięki temu otwierają się większe zdjęcia
Gymnolek, choć taki chwastowaty, to jednak fajny
Pozdrawiam, Aleksander
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takie właśnie kroki pokazałeś! No - mniej więcej ;)moritius pisze: Hmm, krok po kroku? czy ja wiem?
No właśnie ja też trochę po swojemu, pewnie dlatego mam z tym więcej pracymoritius pisze:W sumie, ja to robię po swojemu, (...) 4. W linku, który skopiowałem do url usuwam wpis ".th"
I nie wiem, skąd Ty masz jakieś "th", bo ja musiałam kombinować z jakimś zupełnie innym zestawem literek
A zdjęcia moje wcale małe się nie otwierają i w dodatku można kliknąć na lupkę i powiększyć sobie jeszcze bardziej.
Niemniej jednak dzięki serdeczne - przeanalizuję jeszcze i to
Dzięki również za pochwały dla G.nadal-nie-wiem-jakiego-ale bardzo-ładnie-kwitnącego
Leszku, Henryku, Paula, Magda, Marzenka, Grażynka i Nadzieja - i Wam dziękuję za pochwały!
Życie mnie trochę przeszkoliło i nauczyło cierpliwości i czekaniasokolica pisze:Ty to masz cierpliwość.
Umiejętność czasami całkiem przydatna ;)
A dzisiaj u mnie też kwitnąco
Turbowariat po raz szósty, Mammillaria cyka po kilka kwiateczków, gymno jeszcze te same, a z nowości - kolejny astro.
Wróciłam do domu o 17, więc było już po pełnym rozkwicie, ale i tak radość moja była niezmierna!
Razem jest tak:

Trzy pierwsze wymienione mniej więcej, jak na poprzednich stronach, a astrak - przecudny!!! Wielki, piękny słoneczny kwiat!!
Astrophytum capricorne, ale nie wiem, czy to major czy minor

Jakby tak jutro otworzyły się te, co już pękają (a mam takich 4, albo 5), to chyba rzucę malowanie ścian i będę siedzieć cały dzień w kaktusach!
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Przyjemne, piękne widoki!
Kto to siedzi na urlopie i babrze się w farbie kiedy taka cudna pogoda i śliczne kwiatuszki na roślinkach!
Kto to siedzi na urlopie i babrze się w farbie kiedy taka cudna pogoda i śliczne kwiatuszki na roślinkach!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Świetny astrak! Maluj ściany po trochu, rób częste przerwy na robienie fotek. 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ja! Ale dzięki temu mam wyremontowany balkon, a moje roślinki "full wypas"hen_s pisze: Kto to siedzi na urlopie i babrze się w farbie kiedy taka cudna pogoda i śliczne kwiatuszki na roślinkach!
Ale też i przez to przeoczyłam cudowne Wasze kwitnienia, to nadrabiam.
Siuba nie Siuba, chwastiana czy nie, mam podobną, ale jeszcze nie kwitła. Zazdroszczę, nawet jeśli szczerbata
- Nadzieja

- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny kwiat astraka.
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Astrak pierwsza klasa 
Astrophytum capricorne rewelacyjne 
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- banditoo

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
raczej capricorne v.niveum, na pewno nie minor bo minor ma gęste ciernie
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Dziękuję odwiedzającym za uznanie i wsparcie, mam nadzieję, że dzisiejszy zestaw tez okaże się ciekawy
Gymnocalycium kwitnie już kolejny dzień, ale astro utrzymują się max. dwa dni. Może gdyby temperatura była ciut niższa, albo mieszkały w lepszych warunkach, byłoby to dłużej.
Próbowałam wprawdzie wziąć się na sposób, zamknąć oczy, skupić całą siłę woli, ale się nie udało i po otwarciu oczu jak było - tak było. Dałam też szansę krasnoludkom - całą noc nie wyściubiałam nosa z pokoju i udawałam, że śpię, ale niestety i ten podstęp był nieskuteczny, no to co było robić
Ale za to już wiem, z jaką prędkością sufit potrafi spaść malującemu na nos! - z dużą!!
No w każdym razie ściany są już zielone, a kwiatki żółte
A oprócz "siuby" i gymno kwitną astraczki - 2 powtórki i dwa nowe.

Ponieważ powtórki, a w zasadzie potrzećki i już były pokazane przy dwóch okazjach, podaruję raz trzeci, a pokażę te, które zakwitły po raz pierwszy:
Astrophytum senile jeden z moich ulubionych astrofytów, mam bodajże trzy, na pozostałych też jakieś pączki są, ale to na potem. Ten machnął od razu dwa kwiatki

Astrophytum capricorne i tu wychodzi na to, że minor

Kilka słów wyjaśnienia co do capricorne: zakupiłam dwa - minora i majora. Oczywiście tak pilnowałam nazwówek, że je w końcu pomieszałam
Oba są strasznie do siebie podobne, więc trudno mi było zidentyfikować, który jest który, nawet bardzo uważnie patrząc na zdjęcia sprzedawcy. Zostało więc jak jest.
Ostatnio wykwitł jeden - kwiat zaskoczył mnie swoją wielkością! Nie mierzyłam wprawdzie, ale myślę, że ok 7cm średnicy mógł mieć spokojnie (po prawej). Wczoraj zakwitł drugi - znacznie już mniejszy i nieco okrąglejszy (z lewa). Trudno porównać wielkości, ale pewne różnice jednak widać.
Popatrz na to, Jacku:

Przy okazji zrobię zdjęcie korpusu, może wtedy będzie lepiej widać. Tych, którzy się na tym znają poproszę o sugestie.
Tylko dlaczego aż tak krótkotrwałe? ...hen_s pisze:Przyjemne, piękne widoki!
Gymnocalycium kwitnie już kolejny dzień, ale astro utrzymują się max. dwa dni. Może gdyby temperatura była ciut niższa, albo mieszkały w lepszych warunkach, byłoby to dłużej.
Ten kto musihen_s pisze:Kto to siedzi na urlopie i babrze się w farbie kiedy taka cudna pogoda i śliczne kwiatuszki na roślinkach!
Ale za to już wiem, z jaką prędkością sufit potrafi spaść malującemu na nos! - z dużą!!
No w każdym razie ściany są już zielone, a kwiatki żółte

Ponieważ powtórki, a w zasadzie potrzećki i już były pokazane przy dwóch okazjach, podaruję raz trzeci, a pokażę te, które zakwitły po raz pierwszy:
Astrophytum senile jeden z moich ulubionych astrofytów, mam bodajże trzy, na pozostałych też jakieś pączki są, ale to na potem. Ten machnął od razu dwa kwiatki

Astrophytum capricorne i tu wychodzi na to, że minor

Kilka słów wyjaśnienia co do capricorne: zakupiłam dwa - minora i majora. Oczywiście tak pilnowałam nazwówek, że je w końcu pomieszałam
Ostatnio wykwitł jeden - kwiat zaskoczył mnie swoją wielkością! Nie mierzyłam wprawdzie, ale myślę, że ok 7cm średnicy mógł mieć spokojnie (po prawej). Wczoraj zakwitł drugi - znacznie już mniejszy i nieco okrąglejszy (z lewa). Trudno porównać wielkości, ale pewne różnice jednak widać.
Popatrz na to, Jacku:

Przy okazji zrobię zdjęcie korpusu, może wtedy będzie lepiej widać. Tych, którzy się na tym znają poproszę o sugestie.
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Jaką średnicę ma Twój Astrophytum senile? Wydaje mi się, że mam podobnych rozmiarów u siebie ale pąków w tym roku raczej nie zobaczę. Zawsze gdyby faktycznie były podobnej wielkości to istnieje szansa, że w przyszłym sezonie zobaczę na swoim kwiaty 
Co do kwestii "minor-major" to mnie się wydaje, że podpisałaś dobrze. Minor to chyba ten z mniejszym, bardziej okrągłym kwiatem ale wiesz jak ja się znam
Tak średnio w sumie 
Co do kwestii "minor-major" to mnie się wydaje, że podpisałaś dobrze. Minor to chyba ten z mniejszym, bardziej okrągłym kwiatem ale wiesz jak ja się znam

Fajne astro...
w pierwszym momencie pomyślałam,ze to moje pudełka po lodachonectica pisze:
![]()
astra wszystkie cuden
pozdrawiam,ania
kłujące
kłujące
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ale masz śliczne słoneczka
Choć osobiście słońca ja mam dość
Szkoda, że Ty takie małe zdjęcia wstawiasz. Na tej zbiorówce to jest na czym oko zawiesić, ale w moim wieku to nawet w musztardówkach z tego zdjęcia niewiele wypatrzę
Szkoda, że Ty takie małe zdjęcia wstawiasz. Na tej zbiorówce to jest na czym oko zawiesić, ale w moim wieku to nawet w musztardówkach z tego zdjęcia niewiele wypatrzę