D3flo pisze:
Awangarda
Z własnego doświadczenia wiem ze pomidor w doniczce powinny mieć zasób ziemi w granicach 20-25litrow. Ja do tego celu stosuje produkcyjne doniczki wysokie na 30cm, ktore niestety są czarne, dlatego staram sie je nie wystawiać bezpośrednio na działanie promieni słonecznych co stwarzałoby zagrożenie przegrzewania sie ziemi. Stawiam w cieniu ławki lub innego krzaka lub obkręcam je biała włókniną.
Czym większe doniczki tym wiecej ziemi i łatwiej jest w nich zachować odpowiednia wilgotność i optymalna temperaturę.
No właśnie wysokość 30 cm - czy ta wysokość starcza na "zwykłego" pomidora? Chodzi mi po głowie jakieś bydle malinowe, którego sadzonki widziałam na alle... Pan z aukcji podpisał go jako malinówka.
Generalnie mój problem polega na tym - czy mając pojemnik około 40cm (20-25l) wysoki muszę dalej się martwić odmianą i szukać czegoś specjalnie do pojemników? Czy już daje to warunki praktycznie każdej odmianie? Czy może każda odmiana typowo gruntowa będzie sobie znacznie gorzej radziła w warunkach pojemnikowych? Albo może dopiero przy 50cm głębokości będzie optimum dla "grunciaka"?
Jak to jest z tymi pomidorkami? A może też do pojemników nadają się tylko i wyłącznie odmiany karłowe i pomidorki koktajlowe?
Proszę o pomoc
Przyjrzałam się trochę odmianom i interesują mnie głównie
- Olka Polka
- Rumba Ożarowska
- Koralik
- Malinowy Olbrzym
- Jawor