No weeeeź Tomek.. jak można takim malutkim słodziutkim miniaturkom żałować szklanek?furious pisze:Dufin pisze: z facetami tak trzeba, postawić przed faktem dokonanym i basta
Moje cuda ;-)
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: moje cuda ;-)
- sylcia199
- 500p

- Od: 25 paź 2012, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękności
A żółty miodzio 
actus moje stałe źródełka - żółty woskowy w LM a herbaciany w castoramie (kwiaty w kiepskim stanie bo to już końcówka była)
Kaska ,a szklanki nowe kupilas?

kto by tracił kasę na szklanki jak tu tyle falków czeka na przygarnięcieactus pisze:Kaska ,a szklanki nowe kupilas?![]()
-- 19 maja 2013, o 20:24 --
uwierz mi że byłam w szoku jak go zobaczyłam - stara dostawa, zostało dosłownie kilka sztuk, wszystkie bordowe no i ten jeden jedyny...Dufin pisze:ten pierwszy jest mega pięknyniespotykany odcień
Bo on kochana na Ciebie czekal
.A tam masz racje z tymi szklankami ,jak bedzie potrzeba to i ze sloikow sie napijecie ,wazne zeby falki mialy dobrze

Ale ten pierwszy mimo wszystko wymiata 
takiego żółtego już u kogoś widziałam, ale herbacianego jeszcze nieactus pisze:Ale ten pierwszy mimo wszystko wymiata
Callanthe cieszę się że Ci się podoba
actus jeśli chodzi o szklanki to zauważyłam że reanimki zaczęły pleśnieć - miały chyba za dużo wody. Wymoczyłam im korzenie w Topsinie, zmniejszyłam ilość wody w szklankach i zaglądam do nich codziennie. Miniaturka którą zaczęłam reanimować jako ostatnią wypuszcza już nowego korzonka a dziś zauważyłam nowy listek, więc chyba jej dobrze tam gdzie jest
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dużo osób skarży się, ze korzenie w keramzycie pleśnieją.. Może one nie powinny być w keramzycie a na keramzycie? Bo podobno jeśli storczyk rósł w podłożu i przesadzi się go w keramzyt to wszystkie korzenie gniją i na ich miejscu pojawiają się nowe, które są już przystosowane do takiej uprawy a wiec hydroponiki.. Ktoś już pisał, że mu tak gniły a gdy położył storczyka na keramzycie to zaczął ładnie wypuszczać korzonki
Mi w kamieniach tez gniły, niepotrzebnie go przysypywałam właśnie..
-- 19 maja 2013, o 21:27 --
w ogóle wydaje mi się, ze jeśli mówimy o parowaniu wody z dna naczynia to ma to sens tylko w przypadku kamieni, bo wtedy woda faktycznie pozostaje na dnie i paruje a w przypadku keramzytu, czy nalejemy 1cm czy 3 cm to zawsze zostanie podciągnięta do góry przez keramzyt i przez to korzenie mają stale wilgotno.. Może staraj się nie zostawiać wody a np. moczyć keramzyt raz na tydzień i odlewać wszystko.. a jak bardzo przeschnie to wtedy tyćkę aby podciągnęła tylko do połowy szklanki a nie do wysokości korzonków..
-- 19 maja 2013, o 21:27 --
w ogóle wydaje mi się, ze jeśli mówimy o parowaniu wody z dna naczynia to ma to sens tylko w przypadku kamieni, bo wtedy woda faktycznie pozostaje na dnie i paruje a w przypadku keramzytu, czy nalejemy 1cm czy 3 cm to zawsze zostanie podciągnięta do góry przez keramzyt i przez to korzenie mają stale wilgotno.. Może staraj się nie zostawiać wody a np. moczyć keramzyt raz na tydzień i odlewać wszystko.. a jak bardzo przeschnie to wtedy tyćkę aby podciągnęła tylko do połowy szklanki a nie do wysokości korzonków..
A wiecie jak ja robie? ja leje tylko wode na dno ,jakies 2 cm ,i spryskuje czasem keramzyt z wierzchu.Pilnuje tylko zeby tej wody bylo zawsze te 2 cm i nic mi nie plesnieje ,korzonki ,rosna i listki tez