Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też mam już pomidorki w tunelu foliowym.
Temperatury też były u mnie ujemne w nocy, ale ja nie bawię się w podgrzewanie.
Muszę dojechać na działkę.
Moja wina, że tak się pospieszyłam z sadzeniem.
Trudno zmarzną to niestety będzie trzeba iść na targowisko i kupić nowe sadzonki.
Cała moja "domowa" praca może pójść na marne.
Bądźmy dobrej myśli.
Temperatury też były u mnie ujemne w nocy, ale ja nie bawię się w podgrzewanie.
Muszę dojechać na działkę.
Moja wina, że tak się pospieszyłam z sadzeniem.
Trudno zmarzną to niestety będzie trzeba iść na targowisko i kupić nowe sadzonki.
Cała moja "domowa" praca może pójść na marne.
Bądźmy dobrej myśli.
Ach te mrozy
Witam..
Faktycznie byłaby wielka szkoda gdyby pomidorki mojej szanownej przedmówczyni zmarzły. Może nie tyle z powodów finansowych bo to przecież nie aż taka ogromna kwota tylko, żal, że włożyło się trochę piracki, była z tego satysfakcja i tu raptem klops. Jestem ciekaw czy faktycznie zmarzły. Jeśli chodzi o moje to udało mi się zapobiec stosują środki zaradcze o których wcześniej wspominałem. Fakt, że jestem w korzystniejszej sytuacji mając tunel pod domem.
Niemniej mróz spowodował, że zmarzły mi drzewa czereśniowe i orzechowe. Cóż trzeba się pogodzić ze stratą. Nie wiem czy jeszcze będą rodzić. Niżej prezentuje na fotce drzewo czereśniowe gdzie udało mi się zrobić fotkę tuz przed mrozami no i oczywiście po. Widać znaczące zniszczenie kwiatostanu. Fotka w załączeniu.

http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal25.jpg
pzdrawiam

Faktycznie byłaby wielka szkoda gdyby pomidorki mojej szanownej przedmówczyni zmarzły. Może nie tyle z powodów finansowych bo to przecież nie aż taka ogromna kwota tylko, żal, że włożyło się trochę piracki, była z tego satysfakcja i tu raptem klops. Jestem ciekaw czy faktycznie zmarzły. Jeśli chodzi o moje to udało mi się zapobiec stosują środki zaradcze o których wcześniej wspominałem. Fakt, że jestem w korzystniejszej sytuacji mając tunel pod domem.
Niemniej mróz spowodował, że zmarzły mi drzewa czereśniowe i orzechowe. Cóż trzeba się pogodzić ze stratą. Nie wiem czy jeszcze będą rodzić. Niżej prezentuje na fotce drzewo czereśniowe gdzie udało mi się zrobić fotkę tuz przed mrozami no i oczywiście po. Widać znaczące zniszczenie kwiatostanu. Fotka w załączeniu.

http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal25.jpg
pzdrawiam

Witam..........
Widok niezbyt zachęcający do dalszej uprawy. Jednak jeśli nie miałaś dużo sadzonek szkoda nie będzie zbyt duża. Natomiast praca no cóż współczuję.
Zastanowiło mnie jedno oglądając fotkę czy to są oryginalne cylindry , czy z czegoś przystosowane i jak jest ich wielkość tak pytam z ciekawości.
pozdrawiam

Widok niezbyt zachęcający do dalszej uprawy. Jednak jeśli nie miałaś dużo sadzonek szkoda nie będzie zbyt duża. Natomiast praca no cóż współczuję.

Zastanowiło mnie jedno oglądając fotkę czy to są oryginalne cylindry , czy z czegoś przystosowane i jak jest ich wielkość tak pytam z ciekawości.
pozdrawiam

Witam.........
Chciałbym się podzielić ze swoimi wątpliwościami i ewentualnie skorzystać z porady.
Dziwne mi się wydaje ale takie są fakty. Otóż do tunelu posadziłem kilka odmian pomidorów. W tym również krakusy lub karakus tak brzmi nazwa. Posadziłem je 18 kwietnia. Moje zdziwienie budzi fakt, że niektóre sadzonki z tej odmiany zaczęły już kwitnąć. Czy one tak szybko kwitną dopiero minęło 10 dni. Czy ktoś z Państwa zna ta odmianę i jej charakterystykę.
Należy stwierdzić, że warunki do wegetacji były wyjątkowo dogodne. Ciepło, słońce itp.
W załączeniu prezentuje fotkę.

http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal26.jpg
Jest ona nie specjalnie technicznie dobra. Zdjęcie robiłem już po godz. 20.00 wewnątrz tunelu panowała temp. 18 stopni C. Piszę o tym bo może ma to jakieś znaczenie.
Moje zmartwienie budzi fakt. jakby żółknięcia dolnych liści są jaśniejsze w odcieniu żółtawym.

http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal27.jpg
Na zdjęciu przy lampie błyskowej specjalnie tego nie widać ale tak jest w rzeczywistości.
Zastanawiam się dlaczego? Może ktoś zna przyczynę i w ogóle nie jestem zadowolony z tej odmiany mam wrażenie, że sadzonki są w słabej kondycji. Zamieszczam fotkę.

http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal28.jpg
Sądzę, że ktoś z Państwa miał podobne problemy. Będę wdzięczny za informacje.
pozdrawiam

Chciałbym się podzielić ze swoimi wątpliwościami i ewentualnie skorzystać z porady.
Dziwne mi się wydaje ale takie są fakty. Otóż do tunelu posadziłem kilka odmian pomidorów. W tym również krakusy lub karakus tak brzmi nazwa. Posadziłem je 18 kwietnia. Moje zdziwienie budzi fakt, że niektóre sadzonki z tej odmiany zaczęły już kwitnąć. Czy one tak szybko kwitną dopiero minęło 10 dni. Czy ktoś z Państwa zna ta odmianę i jej charakterystykę.
Należy stwierdzić, że warunki do wegetacji były wyjątkowo dogodne. Ciepło, słońce itp.
W załączeniu prezentuje fotkę.

http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal26.jpg
Jest ona nie specjalnie technicznie dobra. Zdjęcie robiłem już po godz. 20.00 wewnątrz tunelu panowała temp. 18 stopni C. Piszę o tym bo może ma to jakieś znaczenie.
Moje zmartwienie budzi fakt. jakby żółknięcia dolnych liści są jaśniejsze w odcieniu żółtawym.

http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal27.jpg
Na zdjęciu przy lampie błyskowej specjalnie tego nie widać ale tak jest w rzeczywistości.
Zastanawiam się dlaczego? Może ktoś zna przyczynę i w ogóle nie jestem zadowolony z tej odmiany mam wrażenie, że sadzonki są w słabej kondycji. Zamieszczam fotkę.

http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal28.jpg
Sądzę, że ktoś z Państwa miał podobne problemy. Będę wdzięczny za informacje.
pozdrawiam

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja pomidory zawsze po posadzeniu do tunelu opryskuję Miedzianem. Lekko przyżółkłe liście od dołu możesz zerwać i wykonaj oprysk (jak nie robiłeś po posadzeniu). Dolne liście pomidorów nie powinny dotykać podłoża - ziemi. Trzeba takie zerwać, gdyż jest to miejsce ewentualnej infekcji.
Pozdrawiam Andrzej.
Andrzeju kto ma niech okrywa
Witam...........

hmm...Pani Mariolu a jak nie ma się czym okryć to pozostaję listek figowy...żartuję...

Ale o morozach:
Po pierwsze to pragnę podziękować P. Erazmowi za radę. Fakt doświadczenie uczy. Ja przy Panu to jak uczeń w szkole.

Po drugie co tu okrywać skoro temp. spadnie do minus kilka stopni. O tunel się nie martwię mam wypróbowany sposób, do tej pory zdawało to egzamin. Pisze o tym we wcześniejszym poście. Jeśli wystąpią większe przymrozki chyba zwiększe ilość zniczy. Niestety z rady i sposobu P. Erazma odnosnie sposobu przykryc w tunelu pomidorków nie mogę skorzystać bo już mam je podwiązane do konstrukcji tunelu.
Martwi mnie co z resztą. Np. mam kilka zagonków truskawek już zaczęły kwitnąć czy one przetrzymają te mrozy, czy lepiej je przykryć agrwłókniną, mam również posadzone kilka rzędów wczesnych ziemniaków, sądzę, że one przetrzymają te mrozy, a reszta hmm... drzewa owocowe niektóre już pomarzły teraz kolej na następne. Istna apokalipsa, albo nas stresują Ci co pogodę przewidują...
Myślę, że jest okazja do dyskusji na temat walki z przymrozkiem w naszym ogródku. Jestem ciekaw jak to dawnymi czasy było....
pozdrawiam i chętnie poczytam....

Czy znacie te pomidory?
Witam,
zakupiłem dziś nowe odmiany pomidorów: Brylant i EuroMarket, są to podobno pomidory holenderskie. Nic więcej na ich temat nie wiem. Czy znacie te odmiany? Jeśli tak, proszę o wszelkie informacje na ich temat. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Marek
zakupiłem dziś nowe odmiany pomidorów: Brylant i EuroMarket, są to podobno pomidory holenderskie. Nic więcej na ich temat nie wiem. Czy znacie te odmiany? Jeśli tak, proszę o wszelkie informacje na ich temat. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Marek