Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też mam już pomidorki w tunelu foliowym.
Temperatury też były u mnie ujemne w nocy, ale ja nie bawię się w podgrzewanie.
Muszę dojechać na działkę.
Moja wina, że tak się pospieszyłam z sadzeniem.
Trudno zmarzną to niestety będzie trzeba iść na targowisko i kupić nowe sadzonki.
Cała moja "domowa" praca może pójść na marne.
Bądźmy dobrej myśli.
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p
Od: 28 kwie 2006, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ach te mrozy

Post »

Witam.. :D
Faktycznie byłaby wielka szkoda gdyby pomidorki mojej szanownej przedmówczyni zmarzły. Może nie tyle z powodów finansowych bo to przecież nie aż taka ogromna kwota tylko, żal, że włożyło się trochę piracki, była z tego satysfakcja i tu raptem klops. Jestem ciekaw czy faktycznie zmarzły. Jeśli chodzi o moje to udało mi się zapobiec stosują środki zaradcze o których wcześniej wspominałem. Fakt, że jestem w korzystniejszej sytuacji mając tunel pod domem.
Niemniej mróz spowodował, że zmarzły mi drzewa czereśniowe i orzechowe. Cóż trzeba się pogodzić ze stratą. Nie wiem czy jeszcze będą rodzić. Niżej prezentuje na fotce drzewo czereśniowe gdzie udało mi się zrobić fotkę tuz przed mrozami no i oczywiście po. Widać znaczące zniszczenie kwiatostanu. Fotka w załączeniu.
Obrazek
http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal25.jpg

pzdrawiam :D
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariola54 pisze:Trudno zmarzną to niestety będzie trzeba iść na targowisko i kupić nowe sadzonki. Cała moja "domowa" praca może pójść na marne.
Bądźmy dobrej myśli.
Tak pisałam rano a taki widok zastałam o godzinie 13
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Mariolu -wspólczuję!
Mnie przymarzły lekko datury na powietrzu i kwiaty czereśni na górnej części pędów....są brązowe ,ale to po wczorajszej nocy .
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

Post »

Witam.......... :D
Widok niezbyt zachęcający do dalszej uprawy. Jednak jeśli nie miałaś dużo sadzonek szkoda nie będzie zbyt duża. Natomiast praca no cóż współczuję. :(
Zastanowiło mnie jedno oglądając fotkę czy to są oryginalne cylindry , czy z czegoś przystosowane i jak jest ich wielkość tak pytam z ciekawości.

pozdrawiam :D
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dużo nie było tylko 30 sztuk, ale właśnie szkoda tej pracy,
którą odwaliłam w domu
latając z sadzonkami po wszystkich parapetach.
Cylindry są zrobione z folii budowlanej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ja posadziłem do tunelu wczoraj odmianę pomidora "Kiveli". i Gloriana F1 . Zbudowałem od razu wewnątrz tunelu drugą konstrukcję z listewek i w razie zapowiedzi przymrozków będę nakrywał je agrowłókniną. Konstrukcja na zabezpieczyć pomidory przed uszkodzeniem w czasie nakrywania. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju może będziesz miał więcej szczęścia aniżeli ja :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na przymrozki jestem dobrze zabezpieczony. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

Post »

Witam......... :D
Chciałbym się podzielić ze swoimi wątpliwościami i ewentualnie skorzystać z porady.
Dziwne mi się wydaje ale takie są fakty. Otóż do tunelu posadziłem kilka odmian pomidorów. W tym również krakusy lub karakus tak brzmi nazwa. Posadziłem je 18 kwietnia. Moje zdziwienie budzi fakt, że niektóre sadzonki z tej odmiany zaczęły już kwitnąć. Czy one tak szybko kwitną dopiero minęło 10 dni. Czy ktoś z Państwa zna ta odmianę i jej charakterystykę.
Należy stwierdzić, że warunki do wegetacji były wyjątkowo dogodne. Ciepło, słońce itp.
W załączeniu prezentuje fotkę.
Obrazek
http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal26.jpg
Jest ona nie specjalnie technicznie dobra. Zdjęcie robiłem już po godz. 20.00 wewnątrz tunelu panowała temp. 18 stopni C. Piszę o tym bo może ma to jakieś znaczenie.
Moje zmartwienie budzi fakt. jakby żółknięcia dolnych liści są jaśniejsze w odcieniu żółtawym.
Obrazek
http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal27.jpg
Na zdjęciu przy lampie błyskowej specjalnie tego nie widać ale tak jest w rzeczywistości.
Zastanawiam się dlaczego? Może ktoś zna przyczynę i w ogóle nie jestem zadowolony z tej odmiany mam wrażenie, że sadzonki są w słabej kondycji. Zamieszczam fotkę.
Obrazek
http://profession.pl/forumogrodnicze/up/markwal28.jpg
Sądzę, że ktoś z Państwa miał podobne problemy. Będę wdzięczny za informacje.

pozdrawiam :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pomidory zawsze po posadzeniu do tunelu opryskuję Miedzianem. Lekko przyżółkłe liście od dołu możesz zerwać i wykonaj oprysk (jak nie robiłeś po posadzeniu). Dolne liście pomidorów nie powinny dotykać podłoża - ziemi. Trzeba takie zerwać, gdyż jest to miejsce ewentualnej infekcji.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W przyszłym tygodniu a zwłaszcza w środę zapowiadają na noc spadki temperatury o kilka stopni poniżej zera (do - 4 i -6). Trzeba uszczelnić tunele foliowe. Przy spadku temperatury poniżej -2 stopnie proponuję okryć dodatkowo pomidory agrowłókniną by nie zmarzły.
Pozdrawiam Andrzej.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju kto ma niech okrywa ;:1 ja poczekam teraz z sadzeniem do czerwca :D
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

Post »

Andrzeju kto ma niech okrywa

Witam........... :D
hmm...Pani Mariolu a jak nie ma się czym okryć to pozostaję listek figowy...żartuję... ;:77
Ale o morozach:
Po pierwsze to pragnę podziękować P. Erazmowi za radę. Fakt doświadczenie uczy. Ja przy Panu to jak uczeń w szkole. ;:31
Po drugie co tu okrywać skoro temp. spadnie do minus kilka stopni. O tunel się nie martwię mam wypróbowany sposób, do tej pory zdawało to egzamin. Pisze o tym we wcześniejszym poście. Jeśli wystąpią większe przymrozki chyba zwiększe ilość zniczy. Niestety z rady i sposobu P. Erazma odnosnie sposobu przykryc w tunelu pomidorków nie mogę skorzystać bo już mam je podwiązane do konstrukcji tunelu.
Martwi mnie co z resztą. Np. mam kilka zagonków truskawek już zaczęły kwitnąć czy one przetrzymają te mrozy, czy lepiej je przykryć agrwłókniną, mam również posadzone kilka rzędów wczesnych ziemniaków, sądzę, że one przetrzymają te mrozy, a reszta hmm... drzewa owocowe niektóre już pomarzły teraz kolej na następne. Istna apokalipsa, albo nas stresują Ci co pogodę przewidują...
Myślę, że jest okazja do dyskusji na temat walki z przymrozkiem w naszym ogródku. Jestem ciekaw jak to dawnymi czasy było....

pozdrawiam i chętnie poczytam....
:D
emto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2007, o 09:36

Czy znacie te pomidory?

Post »

Witam,
zakupiłem dziś nowe odmiany pomidorów: Brylant i EuroMarket, są to podobno pomidory holenderskie. Nic więcej na ich temat nie wiem. Czy znacie te odmiany? Jeśli tak, proszę o wszelkie informacje na ich temat. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”