Mam dokładnie tak samoczar_na pisze: Brak wiedzy, brak koncepcji i brak funduszy - to ja !
Sosny, sójki, sarny i inne takie
- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sosny, sójki, sarny i inne takie
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spełniam wszystkie kryteria
a biorąc pod uwagę areał do zagospodarowania to chyba mogłabym zostać prezesem tego klubu
Bejka
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- variegata
- 1000p

Ej, no
Prezesa wybierzemy w demokratyczny sposób a nie samozwańczo
Myślę, że najbardziej demokratycznie będzie jak Prezesem zostanie pomysłodawca klubu
Prezesa wybierzemy w demokratyczny sposób a nie samozwańczo
Myślę, że najbardziej demokratycznie będzie jak Prezesem zostanie pomysłodawca klubu
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Spryciula...
Bejka
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
- czar_na
- 1000p

- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
No nie wiem ... nie wiem ...
ponieważ wstępne obrady są jakby nie było w moim wątku...
No dobra a teraz ... zrobiłam coś z czego nie jestem do końca zadowolona ale cholera nie wiem jak to ugryźć!
Proszę o opinię oczywiście też tą krytyczną
Miało być zimnozielono a wyszło jak zawsze

od lewej lilak, miskanty chińskie , przed nim świerk, brzoza, krzewuszki, hortensje, pęcherznica, świerk,wrzosy, pęcherznica, pięciorniki, lawenda i miskanty. Między nimi kwitnące.
No dobra a teraz ... zrobiłam coś z czego nie jestem do końca zadowolona ale cholera nie wiem jak to ugryźć!
Proszę o opinię oczywiście też tą krytyczną
Miało być zimnozielono a wyszło jak zawsze

od lewej lilak, miskanty chińskie , przed nim świerk, brzoza, krzewuszki, hortensje, pęcherznica, świerk,wrzosy, pęcherznica, pięciorniki, lawenda i miskanty. Między nimi kwitnące.
- variegata
- 1000p

Hmmm, ja się aż tak nie znam, ale na mój gust to za dużo sie dzieje na tej rabacie
Wzdłuż całości kilka srebrnych świerków albo innych świerków, przed nimi na przemian lilaki, przed tym rzędem odpowiednio krzewuszki i skupisko pięciorników dla rozjaśnienia, dalej hortensje ( ryzykownie zaplanowałaś je pod brzozą, dlatego brzozy wcisnęłabym w narożniku za naniesionym świerkiem, lub na początku tej rabaty, stwarzając kącik brzozowy) między to wszystko poupychać coś kwitnącego np. liliowce albo naparstnice albo jeżówki. Wrzosy lub kostrzewa sina jako obwódka całości.
Więcej roślin bym nie dawała, bo z doświadczenia wiem, ze im więcej tym gorzej, pomimo, że miejsce na rabacie jest to jednak zbytnia różnorodność nie wygląda dobrze.
Miskanty dałabym jako solitiery.
To pisałam ja- mądralińska
Edit: pogrzebie w weekend w tym programie, to może jakoś zobrazuję swoje wypociny
Wzdłuż całości kilka srebrnych świerków albo innych świerków, przed nimi na przemian lilaki, przed tym rzędem odpowiednio krzewuszki i skupisko pięciorników dla rozjaśnienia, dalej hortensje ( ryzykownie zaplanowałaś je pod brzozą, dlatego brzozy wcisnęłabym w narożniku za naniesionym świerkiem, lub na początku tej rabaty, stwarzając kącik brzozowy) między to wszystko poupychać coś kwitnącego np. liliowce albo naparstnice albo jeżówki. Wrzosy lub kostrzewa sina jako obwódka całości.
Więcej roślin bym nie dawała, bo z doświadczenia wiem, ze im więcej tym gorzej, pomimo, że miejsce na rabacie jest to jednak zbytnia różnorodność nie wygląda dobrze.
Miskanty dałabym jako solitiery.
To pisałam ja- mądralińska
Edit: pogrzebie w weekend w tym programie, to może jakoś zobrazuję swoje wypociny
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak tam z nasłonecznieniem jest: nie bedzie zbyt słonecznie dla hortensji? Wrzosy bym eksmitowała na osobne miejsce gdzieś z samego przodu, a może od razu dać im tyłem jakieś azalie niezbyt wysokie, a dopiero za nimi coś wysokiego, co się ładnie przebarwia jesienią: miałabyś kolor przerwę tonującą z azaliowych liści i ponownie kolor wrzosowy? A między wrzosy jakieś kwitnące w lecie jednoroczne, żeby pusto nie było...takie tam podpowiedzi amatorskie podrzucam;)
- czar_na
- 1000p

Magdo dziękuję za szczerość
Mam podobne odczucia dlatego nie jestem zadowolona. Pewnie w naturze wyglądałoby to inaczej ,bo tu długość rabaty ogranicza miejsce na ekranie no i przede wszystkim program ma mały dobór roślin.
Mam dużą działkę ale mało możliwości rabat dlatego ta ma być jedną z nielicznych i jakby reprezentacyjną - no to się popisałam
Za płotkiem z prawej mam ogródek warzywny więc nie bardzo chcę by coś go zacieniało także obok niego duże drzewa odpadają.
No i po lewej stałym elementem jest rosnące już tam lilaki.
Pat to jest wystawa południowa więc hortensja musiałaby być schowana.
Wrzosowisko planuję pod sosnami spływające przed domek gospodarczy.
Co do wrzosów, azalii i coś między nimi to musiałoby być to coś lubiące ekstremalnie kwaśne warunki- sosna?
Mam podobne odczucia dlatego nie jestem zadowolona. Pewnie w naturze wyglądałoby to inaczej ,bo tu długość rabaty ogranicza miejsce na ekranie no i przede wszystkim program ma mały dobór roślin.
Mam dużą działkę ale mało możliwości rabat dlatego ta ma być jedną z nielicznych i jakby reprezentacyjną - no to się popisałam
Za płotkiem z prawej mam ogródek warzywny więc nie bardzo chcę by coś go zacieniało także obok niego duże drzewa odpadają.
No i po lewej stałym elementem jest rosnące już tam lilaki.
Co do wrzosów, azalii i coś między nimi to musiałoby być to coś lubiące ekstremalnie kwaśne warunki- sosna?
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Ale tu się dzieje, wybory samozwańcze prezesa, ale i multum pomysłów na rabatę. A co powiecie na obsadzenie 140mb ogrodzenia? , no dobra 37,50 juz obsadziłam tujami
, ale reszta czeka na pomysł
dodam tylko, że to jeden bok, nie cały obwód działki
dodam tylko, że to jeden bok, nie cały obwód działki
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
oj tam oj tam...no niby tak, ale...moja mama w swoim ogrodzie sadziła wszystko jak chciawszy, gdzie miejsce miała, nie dbając o to czy nasłonecznienie i gleba są odpowiednie dla danej rośliny i u niej hortensje rosły w otoczeniu gąszczu liliowców i floksów: wszystko wybujałe wściekle jak w ogrodzie botanicznymczar_na pisze:[
- czar_na
- 1000p

Marzka to ja proponuję dalsze 102,50 obsadzić ... tujami
Pat tak też się zdarza (dlatego liczyłam ,że ta hortensja otoczona większymi da radę) ale ja z tych co prędzej zabiją niż im wbrew prawom przyrodniczym wybuja
A co najlepiej komponuje się z brzozami?
Pat tak też się zdarza (dlatego liczyłam ,że ta hortensja otoczona większymi da radę) ale ja z tych co prędzej zabiją niż im wbrew prawom przyrodniczym wybuja
A co najlepiej komponuje się z brzozami?
- constancja

- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Uprzejmie informuję,że spełniam wszystkie kryteria i oświadczam, że czuję się pełnoprawnym członkiem klubu długorabatowców.variegata pisze:Mam dokładnie tak samoczar_na pisze: Brak wiedzy, brak koncepcji i brak funduszy - to ja !Myślę, że w klubie długorabatowców jest to nieuniknione
. Umieścimy ten stan jako punkt kryteriów obowiązkowych, jakie trzeba spełniać aby być "członkiem".
Brzozy.A co najlepiej komponuje się z brzozami?
One naprawdę najlepiej wyglądają w grupie. Podobają mi się również w towarzystwie dużych paproci.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- czar_na
- 1000p

No to zmiana
(dobrze ,że do wiosny daaaaaleka droga)
Chciałabym projekt oprzeć na tych elementach , bo zapomniałam ,że tam miała się znaleźć huśtawka
na swoje usprawiedliwienie mam to ,że mąż robi mi ją już 2 rok i z tego co widzę jeszcze trochę (lat?) to potrwa.
także proszę o pomysły na podstawie tego rysunku (żółty płotek do zasłonięcia ale nie zacienienia tego co za nim)

Ewo paprocie się wspaniałe i bardzo je chcę ale to wystawa południowa więc raczej im nie spasuje
Chciałabym projekt oprzeć na tych elementach , bo zapomniałam ,że tam miała się znaleźć huśtawka
także proszę o pomysły na podstawie tego rysunku (żółty płotek do zasłonięcia ale nie zacienienia tego co za nim)

Ewo paprocie się wspaniałe i bardzo je chcę ale to wystawa południowa więc raczej im nie spasuje
- variegata
- 1000p

Od razu lepiej
Rozchodniki, bergenie, pięciorniki, tawuły, pęcherznice, jałowce, świerki, byliny wiosenne typu żagwin, liliowce, lawenda, wrzosy - to raczej da rade pod brzozami.
Teraz tylko należy je wkomponować pod nimi i już
Rozchodniki, bergenie, pięciorniki, tawuły, pęcherznice, jałowce, świerki, byliny wiosenne typu żagwin, liliowce, lawenda, wrzosy - to raczej da rade pod brzozami.
Teraz tylko należy je wkomponować pod nimi i już
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- czar_na
- 1000p

Madziu czyli zamiast się pocić powinnam puste miejsce zostawić?
to tylko jest faktycznie pocieszające
czy to Ty zrobiłaś tą śliczną rabatę na GP?
to tylko jest faktycznie pocieszające