Oba gatunki powinny trafić do osób nie unikających sekatora - mnie było żal je ciachać przez dwa lata i o ile buki mimo to ładnie rosną, o tyle graby powypuszczały długie gałązki bez rozgałęzień i dopiero teraz dojrzałam do cięcia. Uciachałam je 50cm nad ziemią.
Żywopłot z grabu
-
Famelia
- 10p - Początkujący

- Od: 22 lut 2011, o 10:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grab pospolity na żywopłot.
Zgłasza się posiadaczka i grabów i buków
Graby zdecydowanie ustępują bukom urodą, szczególnie zimową porą. Za to buki ruszają bardzo późno, gdy graby zaczynają się zielenić. I buki wrażliwsze są na podmokłe miejsca.
Oba gatunki powinny trafić do osób nie unikających sekatora - mnie było żal je ciachać przez dwa lata i o ile buki mimo to ładnie rosną, o tyle graby powypuszczały długie gałązki bez rozgałęzień i dopiero teraz dojrzałam do cięcia. Uciachałam je 50cm nad ziemią.
Pozdrawiam, Agnieszka
-
larix
- 200p

- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Emilio, dziękuje za zdjęcia. Zastanawiam się czy nie sadzić roślin w dwóch rzędach ( w szachownice) jeden rząd buk a drugi grab. Grab ma pierwszeństwo jeśli chodzi o siłę wzrostu ale urodą jesienno-zimowych liści zdecydowanie przewyższa go buk.
Trudne dylematy ogrodnika
Trudne dylematy ogrodnika
-
Emilia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 sty 2012, o 15:19
To może być dobry pomysł. Trzeba by zrobić "przymiarkę" jak będą grać zimą ze sobą kolory liści.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
Tomek_Os
- 500p

- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Przyszły mi dzisiaj graby
No i weekend sadzenie. Wsadzić je do tego czasu do wody? Powinny mieć pokryte żelem korzenie, więc do soboty wytrzymają?
-
Emilia

Wydaje mi się, że do wody może nie, ale zadołuj ukośnie w wilgotnej ziemi. Do soboty spokojnie wytrzymają. Ja tak zostawiłam jednego roku na całą zimę i tylko kilka się nie przyjęło.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Emilio no buki to buki. Piękny kolor mają!
Ja zamówiłam graby. I trochę buków
. Jednak nie wytrzymałam.
Podzielę po prostu żywopłot i będzie mniej więcej tak wyglądał:
gggggggggggggggggggggbbbbbbbggggggggggggggggggggggggggggbbbbbbgggggggggggggggggg
Za kilka lat dam znać, czy zdało to egzamin
.
Ja zamówiłam graby. I trochę buków
Podzielę po prostu żywopłot i będzie mniej więcej tak wyglądał:
gggggggggggggggggggggbbbbbbbggggggggggggggggggggggggggggbbbbbbgggggggggggggggggg
Za kilka lat dam znać, czy zdało to egzamin
Pozdrawiam serdecznie
-
Tomek_Os
- 500p

Emiala, przyszły z ładnie zapakowanym korzeniem, zaczynam jednak dzisiaj sadzić, żeby jak najkrócej je z tym trzymać
Wcześniej z pracy trzeba wyjść, a co, są rzeczy ważniejsze 
-
Emilia

No to życzę powodzenia w sadzeniu! Zazdroszczę Ci, bo ja jeszcze ociągam się z przeprowadzką na wieś, bo tam wyziębiona chałupa. A już oczami wyobraźni widzę każdy kawałeczek ogrodu, który muszę uporządkować. Powodzenia!
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
Tomek_Os
- 500p

Graby posadzone, 52 sztuki, wydaje się niewiele, ale 2,5h mi na tym zeszło.
Tylko martwi mnie stan korzeni, wyglądały jakby zostały wyrwane z ziemi a nie wykopane. Zobaczymy czy się przyjmą.
-
Emilia

Nie panikuj, przyjmą się dobrze, tylko potrzebują wilgoci. Moje niektóre miały urwane korzenie tak na ok. 10 cm i wszystkie się przyjęły.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
Tomek_Os
- 500p

Ufff, dzięki Emilia za słowa otuchy 
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Ja jeszcze nie wiem, kiedy przyjdzie przesyłka. Czekam na info. Zamawiałam w Sadowniczym.
Martwi mnie tylko susza. Przynajmniej u mnie jest strasznie sucho! Coś niespotykanego o tej porze roku.
Jak często trzeba podlewać taki żywopłot? Raz na tydzień duuża dawka starczy?
Martwi mnie tylko susza. Przynajmniej u mnie jest strasznie sucho! Coś niespotykanego o tej porze roku.
Jak często trzeba podlewać taki żywopłot? Raz na tydzień duuża dawka starczy?
Pozdrawiam serdecznie
Witam wszystkich:)
Chciałabym podzielić się swoimi doświadczeniami z żywopłotem grabowym a także bukowym bo obydwa posiadam. Uprawa żywopłot z grabu jest naprawdę wdzięczna i nie przysparza zbytnich problemów. Mam żywopłot z grabu długości ponad 50 m. Przyjęły się prawie wszystkie sadzonki, rośnie szybko (byłam przekonana z opinii że rośnie bardzo wolno). Na początku wymaga sporo pracy gdyż trzeba go plewić i to co najmniej 2 razy w ciągu roku. Mój 4 letni plewienia już nie wymaga. Nawożę go raz do roku (wiosną) nawozem wieloskładnikowym, nie podlewam (tylko w pierwszym roku po posadzeniu i gdy są wyjątkowo długie okresy suszy). Chciałabym dodać, że mam naprawdę kiepską glebę (VI kl.). JMimo to jest naprawdę ładny. Przycinam go jednak sporo bo chciałabym by był gęsty u dołu. Gdybym tego nie robiła miałby już na pewno ponad 2 metry. Polecam gorąco. Buk to zupełnie inna historia. Polecam go tylko tym którzy mają dobrą glebę. Mój posadzony w tym samym czasie co grab wygląda żałośnie...Przemarza co zimę, w upały więdnie mam wrażenie, że przez te 4 lata urósł może z 5 cm, mimo, że dbam o niego, regularnie podlewam i nawożę. Pozdrawiam
Chciałabym podzielić się swoimi doświadczeniami z żywopłotem grabowym a także bukowym bo obydwa posiadam. Uprawa żywopłot z grabu jest naprawdę wdzięczna i nie przysparza zbytnich problemów. Mam żywopłot z grabu długości ponad 50 m. Przyjęły się prawie wszystkie sadzonki, rośnie szybko (byłam przekonana z opinii że rośnie bardzo wolno). Na początku wymaga sporo pracy gdyż trzeba go plewić i to co najmniej 2 razy w ciągu roku. Mój 4 letni plewienia już nie wymaga. Nawożę go raz do roku (wiosną) nawozem wieloskładnikowym, nie podlewam (tylko w pierwszym roku po posadzeniu i gdy są wyjątkowo długie okresy suszy). Chciałabym dodać, że mam naprawdę kiepską glebę (VI kl.). JMimo to jest naprawdę ładny. Przycinam go jednak sporo bo chciałabym by był gęsty u dołu. Gdybym tego nie robiła miałby już na pewno ponad 2 metry. Polecam gorąco. Buk to zupełnie inna historia. Polecam go tylko tym którzy mają dobrą glebę. Mój posadzony w tym samym czasie co grab wygląda żałośnie...Przemarza co zimę, w upały więdnie mam wrażenie, że przez te 4 lata urósł może z 5 cm, mimo, że dbam o niego, regularnie podlewam i nawożę. Pozdrawiam
-
Emilia

Dziwne, Perła, że aż tak kiepsko rośnie u Ciebie buk.
A dziś oglądałam już nowe listeczki grabów, chociaż stare jeszcze się trzymają.
A dziś oglądałam już nowe listeczki grabów, chociaż stare jeszcze się trzymają.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
Tomek_Os
- 500p

U mnie nie widać żeby pąki miały się rozwijać. Ale czekam cierpliwie, skoro mówicie, że graby to twarde dziady