Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
Irenko...piękne kolorowe wspomnienia.
. Co do hebe ...podobnie jak Romek, już nie kupię. Miałam już dość duży okaz, po mimo okrycia przyszła mroźniejsza zima..zmarzł.
. Tego lata ktoś zrobił mi prezent w postaci hebe....sama bym nie kupiła. Zobaczymy. 
-
majorowa
- 500p

- Od: 7 cze 2011, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczna ta twoja serduszka , takiej nie posiadam jeszcze
Chryzantemy cieszą oczy o tej porze , to sprawdzone odmiany które kwitną u mnie już pięć lat i są niezawodne . Naleweczki to nie ja robię
Jeśli nie wierzysz to poświęcę się i wyjdę zrobić zdjęcie kwitnącemu narcyzkowi a krokusy to dopiero pędzą do kwitnienia . Tydzień temu przekopywałam parę na nowe miejsce i musiałam posadzić je głębiej aby schować im długie już kiełki
Pogoda na szczęście się zmienia i może powstrzyma te zapędy .
- Gosia123A

- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Irenko :
ale masz piękne kwiaty,tyle różnorodności.Zastanawiam się,czy ja kiedyś tak będę miała.Piękne.Pozdrawiam Gosia 
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Piękne kolorowe wspomnienia
Też czekam na nazwy azali -sprawdzone najlepsze
Zerknełam na link do Tracza
Podają że lobelia to roślina jednoroczna
A u Ciebie bylina 
Witaj Romku gdy kupowałam hebe to też mi mówiono, że zimują niestety nie przezimowało ale gdy napotkam w sprzedaży to na pewno kupię bo są piękne i długo kwitną. Bratki lubię a zwłaszcza Rococo, sadzę je w różnych miejscach gdzie nic innego nie urośnie.
Zeniu dziękuję
, hebe warto sadzić choćby na jeden sezon, to są piękne kwiaty, u nas w tym roku ich nie było.
Gosiu serduszkę kupiłam na rynku w sklepiku ogrodniczym, myślę, że w przyszłym roku też powinny być. Moje chryzantemki już są wycięte bo poprzemarzały, twoje są ładne. Może u ciebie jest cieplej skoro kwitną krokusy i narcyze, coś w tym musi być.
Gosiu 123A miło mi powitać nowego gościa, serdecznie dziękuję za pochwały i ciepłe słowa.
Twój ogród już jest piękny, wiele w nim wspaniałych roślin, mnie się bardzo podoba, postaram się go dokładniej zwiedzić.
Romciu dziękuję
. Lobelie, które mam to są byliny i dość dobrze u mnie zimują, jednoroczne wyglądają trochę inaczej, to są małe kępki całe w drobnych kwiatkach.
Dla ciebie i Geni podaję nazwy azalii, na pierwszej fotce to Cannon's Double, na drugiej to Klondyke, nazwy ostatniej nie pamiętam, mam ją od dawna (około 10 lat).
Miłego wieczoru

Zeniu dziękuję
Gosiu serduszkę kupiłam na rynku w sklepiku ogrodniczym, myślę, że w przyszłym roku też powinny być. Moje chryzantemki już są wycięte bo poprzemarzały, twoje są ładne. Może u ciebie jest cieplej skoro kwitną krokusy i narcyze, coś w tym musi być.
Gosiu 123A miło mi powitać nowego gościa, serdecznie dziękuję za pochwały i ciepłe słowa.
Romciu dziękuję
Dla ciebie i Geni podaję nazwy azalii, na pierwszej fotce to Cannon's Double, na drugiej to Klondyke, nazwy ostatniej nie pamiętam, mam ją od dawna (około 10 lat).
Miłego wieczoru

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Irenko dzięki
,już zapisałam w notesie .
Ta druga nawet ładniejsza.
Genia
Ta druga nawet ładniejsza.
Genia
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Irenko, hebe Andersona zimowane w pomieszczeniu kwitło mi w następnych latach. W ub. roku zaatakował je jakiś grzyb i mimo oprysków roślina padła. Jednak pozostała odnóżka, która jest zdrowa i mam nadzieję, że przeżyje. Nie rozmnażałem tej rośliny (choć nie pamiętam, czy ta odnóżka to nie jest z badylka)
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Pamiętasz, jak bardzo podobał mi się Twój kwitnący ciemiernik? Mój też zakwitnie, zauważyłam dzisiaj pąki kwiatowe
Wychodzą powoli z ziemi. O hebe tylko czytałam, że zimowanie u nas jest problematyczne.
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Geniu mnie osobiście podoba się ta pierwsza azalia ale lubię bardzo tę drugą, ona przepięknie pachnie.
Jacku dobrze wiedzieć, że hebe zimuje w pomieszczeniu a później kwitnie latem. U mnie nie ma możliwości przechowywania ale gdy na wiosnę ukażą się na rynku to chętnie kupię.
Ewuniu przy tak ciepłej jesieni wiele kwitów zaczyna wychodzić z ziemi, u mnie krokusy pokazują listki. Dla ciemierników taka pogoda to jak wiosna, ja swoje przykryłam gałązkami iglaków bo przy pierwszym większym mrozie zmarzną. Co do hebe, jest ich wiele odmian i większość zimuje.
Dzisiaj było szaro, buro i zimno więc trochę lata

Jacku dobrze wiedzieć, że hebe zimuje w pomieszczeniu a później kwitnie latem. U mnie nie ma możliwości przechowywania ale gdy na wiosnę ukażą się na rynku to chętnie kupię.
Ewuniu przy tak ciepłej jesieni wiele kwitów zaczyna wychodzić z ziemi, u mnie krokusy pokazują listki. Dla ciemierników taka pogoda to jak wiosna, ja swoje przykryłam gałązkami iglaków bo przy pierwszym większym mrozie zmarzną. Co do hebe, jest ich wiele odmian i większość zimuje.
Dzisiaj było szaro, buro i zimno więc trochę lata

- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Najlepiej spróbować uprawy ,człowiek sam się przekona, czy hebe zimuje
Rozejrzę się wiosną. Na pewno poszukam też takiej serduszki, bo jeszcze nie mam. Wspaniałe różaneczniki 
-
majorowa
- 500p

- Od: 7 cze 2011, o 09:56
Irenko piękne te twoje azalie i różaneczniki
Mam też w planach zakup paru odmian , ale jeszcze nie teraz .
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Irenko
Twój ogród zawsze kojarzy mi się właśnie z tymi fotkami Rh - POEZJA !!!
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Irenko , ta rododendronowa rabata jest ... prześliczna ! A teraz taka susza w Wielkopolsce, co kiepsko wróży rododendronom w czasie zimy. Ja swoje niedawno mocno popodlewałam. A Ty ?
Halinko też jestem ciekawa czy serduszka przezimuje, mnie podoba się twoja różowa i gdy taką napotkam to kupię a może nasze się rozrosną to się wymienimy kolorami. Za miłe słowa dziękuję.
Ewuniu dziękuję
. Masz rację z zimowaniem hebe, trzeba się samemu przekonać. Najcieplejszym regionem kraju jest Wrocław i tam na pewno przezimują. Serduszka jest ładna tylko czy przezimuje.
Gosiu dziękuję za pochwały
, z takim areałem jaki masz do obsadzenia to na pewno będziesz nas zaskakiwać różnymi widokami.
Ewelinko dziękuję
, rzeczywiście jest sucho. Starałam się rabatę z Rh utrzymywać wilgotną, były podlewane i grubo podsypane korą, tak, że nie mają sucho. Dzisiaj zapowiadają opady deszczu natomiast nie podoba mi się coś innego, Rh mają zbyt powiększone pąki, gdy nadejdą mrozy mogą je uszkodzić.
Przyjemne wspomnienia

Ewuniu dziękuję
Gosiu dziękuję za pochwały
Ewelinko dziękuję
Przyjemne wspomnienia