Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Post »

Irenko...piękne kolorowe wspomnienia. ;:63 . Co do hebe ...podobnie jak Romek, już nie kupię. Miałam już dość duży okaz, po mimo okrycia przyszła mroźniejsza zima..zmarzł. :wink: . Tego lata ktoś zrobił mi prezent w postaci hebe....sama bym nie kupiła. Zobaczymy. ;:224
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczna ta twoja serduszka , takiej nie posiadam jeszcze ;:224 Chryzantemy cieszą oczy o tej porze , to sprawdzone odmiany które kwitną u mnie już pięć lat i są niezawodne . Naleweczki to nie ja robię ;:224 :;230 Jeśli nie wierzysz to poświęcę się i wyjdę zrobić zdjęcie kwitnącemu narcyzkowi a krokusy to dopiero pędzą do kwitnienia . Tydzień temu przekopywałam parę na nowe miejsce i musiałam posadzić je głębiej aby schować im długie już kiełki :shock: Pogoda na szczęście się zmienia i może powstrzyma te zapędy .
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko : :wit :wit ale masz piękne kwiaty,tyle różnorodności.Zastanawiam się,czy ja kiedyś tak będę miała.Piękne.Pozdrawiam Gosia ;:196
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Piękne kolorowe wspomnienia ;:138 Też czekam na nazwy azali -sprawdzone najlepsze ;:108 Zerknełam na link do Tracza :roll: Podają że lobelia to roślina jednoroczna :wink: A u Ciebie bylina :?:
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Romku gdy kupowałam hebe to też mi mówiono, że zimują niestety nie przezimowało ale gdy napotkam w sprzedaży to na pewno kupię bo są piękne i długo kwitną. Bratki lubię a zwłaszcza Rococo, sadzę je w różnych miejscach gdzie nic innego nie urośnie. :D

Zeniu dziękuję ;:196, hebe warto sadzić choćby na jeden sezon, to są piękne kwiaty, u nas w tym roku ich nie było. :(

Gosiu serduszkę kupiłam na rynku w sklepiku ogrodniczym, myślę, że w przyszłym roku też powinny być. Moje chryzantemki już są wycięte bo poprzemarzały, twoje są ładne. Może u ciebie jest cieplej skoro kwitną krokusy i narcyze, coś w tym musi być. :roll:

Gosiu 123A miło mi powitać nowego gościa, serdecznie dziękuję za pochwały i ciepłe słowa. ;:196 Twój ogród już jest piękny, wiele w nim wspaniałych roślin, mnie się bardzo podoba, postaram się go dokładniej zwiedzić. :D

Romciu dziękuję ;:196. Lobelie, które mam to są byliny i dość dobrze u mnie zimują, jednoroczne wyglądają trochę inaczej, to są małe kępki całe w drobnych kwiatkach.

Dla ciebie i Geni podaję nazwy azalii, na pierwszej fotce to Cannon's Double, na drugiej to Klondyke, nazwy ostatniej nie pamiętam, mam ją od dawna (około 10 lat).

Miłego wieczoru

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Irenko dzięki ;:196 ,już zapisałam w notesie .
Ta druga nawet ładniejsza.

Genia :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Irenko, hebe Andersona zimowane w pomieszczeniu kwitło mi w następnych latach. W ub. roku zaatakował je jakiś grzyb i mimo oprysków roślina padła. Jednak pozostała odnóżka, która jest zdrowa i mam nadzieję, że przeżyje. Nie rozmnażałem tej rośliny (choć nie pamiętam, czy ta odnóżka to nie jest z badylka)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pamiętasz, jak bardzo podobał mi się Twój kwitnący ciemiernik? Mój też zakwitnie, zauważyłam dzisiaj pąki kwiatowe :D Wychodzą powoli z ziemi. O hebe tylko czytałam, że zimowanie u nas jest problematyczne.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Irenko ;:167 wspomnienia serduszkowe - CUDNE !!!

Obrazek

Ja, już nie mogę się doczekać, czy moja serduszka przeżyje zimę i czy zakwitnie bardziej na różowo, czy może tak jak Twoja na czerwono :lol:

Tak kwitła w kwietniu w mieszkaniu.

Obrazek

W maju przesadziłam do gruntu i już tam zastanie.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu mnie osobiście podoba się ta pierwsza azalia ale lubię bardzo tę drugą, ona przepięknie pachnie. :D

Jacku dobrze wiedzieć, że hebe zimuje w pomieszczeniu a później kwitnie latem. U mnie nie ma możliwości przechowywania ale gdy na wiosnę ukażą się na rynku to chętnie kupię.

Ewuniu przy tak ciepłej jesieni wiele kwitów zaczyna wychodzić z ziemi, u mnie krokusy pokazują listki. Dla ciemierników taka pogoda to jak wiosna, ja swoje przykryłam gałązkami iglaków bo przy pierwszym większym mrozie zmarzną. Co do hebe, jest ich wiele odmian i większość zimuje.

Dzisiaj było szaro, buro i zimno więc trochę lata

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Najlepiej spróbować uprawy ,człowiek sam się przekona, czy hebe zimuje :D Rozejrzę się wiosną. Na pewno poszukam też takiej serduszki, bo jeszcze nie mam. Wspaniałe różaneczniki :shock:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56

Post »

Irenko piękne te twoje azalie i różaneczniki ;:138 Mam też w planach zakup paru odmian , ale jeszcze nie teraz .
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Irenko ;:167 Twój ogród zawsze kojarzy mi się właśnie z tymi fotkami Rh - POEZJA !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Irenko , ta rododendronowa rabata jest ... prześliczna ! A teraz taka susza w Wielkopolsce, co kiepsko wróży rododendronom w czasie zimy. Ja swoje niedawno mocno popodlewałam. A Ty ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko też jestem ciekawa czy serduszka przezimuje, mnie podoba się twoja różowa i gdy taką napotkam to kupię a może nasze się rozrosną to się wymienimy kolorami. Za miłe słowa dziękuję. ;:196

Ewuniu dziękuję ;:196. Masz rację z zimowaniem hebe, trzeba się samemu przekonać. Najcieplejszym regionem kraju jest Wrocław i tam na pewno przezimują. Serduszka jest ładna tylko czy przezimuje.

Gosiu dziękuję za pochwały ;:196, z takim areałem jaki masz do obsadzenia to na pewno będziesz nas zaskakiwać różnymi widokami. :D

Ewelinko dziękuję ;:196, rzeczywiście jest sucho. Starałam się rabatę z Rh utrzymywać wilgotną, były podlewane i grubo podsypane korą, tak, że nie mają sucho. Dzisiaj zapowiadają opady deszczu natomiast nie podoba mi się coś innego, Rh mają zbyt powiększone pąki, gdy nadejdą mrozy mogą je uszkodzić. :(

Przyjemne wspomnienia

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”