Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów - chaveiro
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Witam w mojej kolekcji kaktusów i sukulentów
Ładne, charakterystyczne i dość rzadko w naszych kolekjcjach spotykane rośliny. 

- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale śliczne te mammillarie
Albate widzę po raz pierwszy. Cudowna. 

- chaveiro
Witam Edyto u mnie, może nie spotkałaś tej mamilarii pod tą nazwą, ale nie oznacza to, że w ogóle jej nie znasz na stronie mammillarias.net figuruje ona jako Mammillaria geminispina ssp. leucocentra, a nazwa M. albata to jej synonim. Nie wiem którą nazwę powinno się stosować chociaż dla samej rośliny nie ma to większego znaczenia dla zwykłych kolekcjonerów chyba też nie, natomiast dla botaników lub profesjonalnych hodowców, którzy zajmują się kaktusami na wielką skalę może to mieć znaczenie chociaż z tego co można zauważyć np. w zagranicznych cennikach firm oferujących nasiona często są używane nowe i te starsze nazwy, oczywiście nie w każdym przypadku ale jednak
Systematyka rodzajów jest bardzo ciężkim tematem szczególnie dla zwykłych kolekcjonerów jakimi jest większość z nas
Systematyka rodzajów jest bardzo ciężkim tematem szczególnie dla zwykłych kolekcjonerów jakimi jest większość z nas
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajne adenium z własnego wysiewu czy kupiłeś od kogoś 
Wracając do kamyków, ja to nie potrafię w ciemno podlewać.. patyczkiem lub palcem sprawdzam podłoże. Ale ja opiekuję się sukulentami a nie kaktusami ;)

Wracając do kamyków, ja to nie potrafię w ciemno podlewać.. patyczkiem lub palcem sprawdzam podłoże. Ale ja opiekuję się sukulentami a nie kaktusami ;)
- chaveiro
Adenium kupione również od hodowcy z Ochab, moje niestety chyba nie przetrwają są w złym stanie, sprawdzanie patyczkiem myślę, że jest ok. Kwestia jest taka też, że przy sukulentach podłoże jest trochę bardziej organiczne lub zawiera więcej np. włókien kokosowych, czy innych elementów podłoża, które zatrzymują wilgotność podłoża na dłużej niż w przypadku podłoża dla kaktusów które jest bardziej przepuszczalne
- hen_s
Widzę zagustowałeś w białych mammillariach.
Te co zakupiłeś ładne!! Z tych które i ja najbardziej lubię.
M. albata to M. albata a nie żaden synonim. Zawsze i wszędzie taka była. Spokojnie możesz ją hodować pod tą nazwą nie przejmując się 'novinkami' o których być może za kilka lat nikt nie będzie pamiętał.

Te co zakupiłeś ładne!! Z tych które i ja najbardziej lubię.

M. albata to M. albata a nie żaden synonim. Zawsze i wszędzie taka była. Spokojnie możesz ją hodować pod tą nazwą nie przejmując się 'novinkami' o których być może za kilka lat nikt nie będzie pamiętał.

- chaveiro
Witam p. Henryku, tak, bardzo podobają mi się białe mamilarie i jeżeli będę kupować jakieś kaktusy z rodzaju Mammillaria to będą to właśnie te "białe", co do samej systematyki to dla mnie jest ona czarną magią i opieram się na tym co mówi sprzedawca, mimo że w internecie czasem pisze inaczej, a wiadomo, że każdy botanik, który akurat w danej chwili jest "na fali" podaje swoją systematykę tak też mi powiedział p. Grzegorz Matuszewski jak pytałem go jakiś czas temu o systematykę rodzaju Turbinicarpus.
- hen_s
W dawno minonych a zamierzchłych prawie czasach byłem miłośnikiem, hodowcą i jakimś tam znawcą rodzaju Mammillaria.
Z tych czasów pozostało mi 3 monografie rodzaju (kilka tomów) do których czasem zaglądam. Dlatego jestem odrobinę mądrzejszy i coś mogę o tych roślinach napisać. Było nie było człowiek się cały czas uczy.
Z tych czasów pozostało mi 3 monografie rodzaju (kilka tomów) do których czasem zaglądam. Dlatego jestem odrobinę mądrzejszy i coś mogę o tych roślinach napisać. Było nie było człowiek się cały czas uczy.

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
chaveiro pisze:Dodatkowo podobno "najszybsze" z rodzaju Ariocarpus, to prawda że niepozorne, według sprzedawcy w przyszłym sezonie mogą zacząć kwitnąć chociaż zaznaczył, że nie koniecznie bo przesadzanie roślin może opóźnić kwitnienie.
Marku może skoro się podobają to czas się w nie zaopatrzyć
niepozorne ale rekompensują kwiatami

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Widzę, że Tobie zakupy w Chorzowie udały się znakomicie. Sporo ładnych roślin dla siebie wybrałeś. Ogólnie szybko się Twoja kolekcja powiększa. W tym tempie braknie Ci miejsca na balkonie 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Śliczne, widzę, że się obłowiłeś 

- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
No właśnie o to chodziejacek pisze:chaveiro pisze:Dodatkowo podobno "najszybsze" z rodzaju Ariocarpus, to prawda że niepozorne, według sprzedawcy w przyszłym sezonie mogą zacząć kwitnąć chociaż zaznaczył, że nie koniecznie bo przesadzanie roślin może opóźnić kwitnienie.
Marku może skoro się podobają to czas się w nie zaopatrzyć
niepozorne ale rekompensują kwiatami

Niestety świadomie z niektórych rzeczy muszę zrezygnować

Wkońcu nie mozna mieć wszystkiego

- chaveiro
dokładnie p. Henryku i dlatego poprosiłem w oddziale o pożyczenie jakiś książek monografii na temat meksykańskich kaktusów i zostanie mi na najbliższe spotkanie przyniesiona.hen_s pisze:Było nie było człowiek się cały czas uczy.
Jacku dokładnie o to chodzi
Magdo teraz na jakiś czas zaprzestaję kupowania (nie mówię, że w ogólnie nic nie kupię ale na razie zaprzestaję), a na balkonie jeszcze jest dość miejsca więc na razie nie braknie mi gosokolica pisze:W tym tempie braknie Ci miejsca na balkonie
Agnieszko nie obłowiłem się za bardzo we wrześniu kupiłem więcej (tym razem miałem trochę mniej kasy, a dodatkowo będąc z dzieckiem i pilnując go to nie bardzo było jak się porozglądać dokładnie no i pwiedziałem sprzedawcy tylko co mnie interesuje i powybierane zostało to co kupiłem)

Marku no niby nie można mieć wszystkiego szczególnie jeżeli ma się ograniczone miejsce lub już sporą kolekcję w szczególności jeżeli ma się bardzo ją ukierunkowaną np. na jeden rodzaj, póki co mnie jeszcze nie ogranicza miejsce, a zakupione rośliny to ukierunkowanie kolekcji
- hen_s
Godne naśladowania podejście. Teoria wbrew pozorom bardzo się przydaje jeśli się chce troszkę więcej wiedzieć i troszkę lepiej hodować swoje ulubione rośliny.poprosiłem w oddziale o pożyczenie jakiś książek monografii na temat meksykańskich kaktusów

U nas w Oddziale PTMK Lublin też jest duża biblioteka książek i czasopism o kaktusach i sukulentach. Można do woli zgłębiać wiedzę. Tyle, że chętnych adeptów za wielu nie ma... W dobie internetu wydaje się niekórym, że w nim wszystko znajdą. Nieprawda - dobrze napisana książka wciąż jest niezastąpiona