Ogród Agnieszkir1978

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Agnieszkir1978

Post »

Dorbie pewnie kiedyś dam się namówić ale najpierw musimy wykonczyć dom.W zeszłym roku przy wykończeniach straciłam kilkanaście roślin i dla tego na razie musze się wstrzymać.Próbowałam do tej pory już dwa razy i zawsze kończyło się tak samo- same straty.
Ambo podlewanie zajmuje troche czasu ale to przyjemność. Lubie rośliny i kiedy się nimi zajmuje to odpoczywam.
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Ciesze sie starsznie ze nie wykluczas tego :D Super ci idzie z tymi doniczkami, ja bym ni epotrafila, u mnie wszystko w doniczkach jest traktowane po macoszemu, nie wiem dlaczego :D
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja z kolei nie mam czasu na gruntowe i nie chce strat.
Teraz powolij zaczynam wysiewać nasionka, potem cebuleczki begoni, ismeny a na koniec pelargonie na balustrady ta na koniec kwietnia.
Jedyne na co choruje od dłuższego czasu to fuksja magiellana tą strasznie chciałabym mieć u siebie.Nawet miejsce na nią czeka
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Agnieszko ;:167 . Jestem pod wrażeniem ogromu doniczkowców ; tych większych i tych z rozsady ;:180 ;:63 .
Pelargonie przepiękne ;:138 . Powiedz mi , czy kupujesz co roku nowe , czy też z matecznych pozyskujesz młode sadzonki ? Ja swoje we wrześniu pobieram i ukorzeniam od razu do doniczek . W tym roku mam ponad 70 sadzonek , juz są rozkrzewione , mają po 30- 40 cm .
Też w ub. roku zamawiałam w Fuksjanie fuksje . Datury mam białą , pełną i bladoróżową . Nie mam variegatki . Znalazłam super stronę w Niemczech z daturami , ale chyba nie wysyłają . To Monika Gotschilk . Ma cudniaste , niespotykane u nas kolory .
Powoli , gdy uporządkujesz prace związane z domem ( bo ciągle jest coś do zrobienia ) , to i Ty zaczniesz robić rabaty z bylinami . Ogród w doniczkach jest dobry , urozmaica , wypelnia luki , ale z czasem staje się uciążliwy . Rośliny rosną , donice stają się coraz większe , przez to i coraz cięższe . No i lata lecą , z czasem i sił ubywa , by 2 metrowe drzewka przenosić do kwatery zimowej .
WACŁAWA
50p
50p
Od: 17 wrz 2009, o 20:30

Post »

Wiem co to znaczy,sama mam 2 metrowe agawy i co roku muszę zabierać je z działki.Ale czego się nie robi dla urody działki.pozdrawiam
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódka ja nie przechowuje pelargoni bo nie mam tyle miejsca.Jeśli chodzi o rabatki to w tym roku chce posadzić liliowce i fuksje magiellana. Myśle też o liliach.Z resztą na razie musze poczekać bo szkoda niszczyć roslinki.
Wacławo ja już nie mam mojej agawy przez mojego M :x
Zostały mi tylko datury, 3 fuksje, koniczynka,jedna pelargonia rabatowa i chyba sundaviilla ale to się jeszcze okarze, cebulki begoni,calla i ismena, chortensja w donicy.
WACŁAWA
50p
50p
Od: 17 wrz 2009, o 20:30

Post »

I mnie spotkała strata , wszystkie kłącza musiałam wyrzucić.przemarzły. Został tylko ananasowiec, 1 begonia i 1 dalia.Teraz muszę zaczynać od samego początku z kupnem ładnych odmian. Na jesieni zrobiłam sadzonki agawy,jeżeli nie będziesz miała chętnie oddam w dobre ręce/tylko troszkę podrośnie/ mam pytanie odnośnie sundavilli,przezimowała dobrze tylko jest trochę ogołocona z liści w dolnych partiach.Czy obciąć górę z liśćmi żeby odbiła od korzeni? pozdrawiam
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurcze Wacławo nie mam pojęcia. Chciałabym Ci pomóc.
Wczoraj coś mnie natchneło i wysiałam nasionka niecierpka, motylka, lobeli, gazani i aksamitki. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

:wit aksamitki też wysiewasz? potem to wszystko trafia do ogrodu? już nie mogę się doczekać, gdy będą nowe zdjęcia wiosenne :)
Zapraszam
Ogród Marty_S
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Marto aksamitki wysiewam od samego początku jaj się przeprowadziłam do swojego domu.
Bardzo je lubię i kwitną aż do pierwszych przymrozków.
Wystawiłam też swoje stare fuksje bliżej światła bo pod koniec marca -początek kwietnia chce robić sadzonki :D
Gdzieś w połowie marca posadzę begonie.
Dziś dokupiłam lilie, begonie rabatowe i zwisłe, canny oraz nasionka cyni
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Widze i u Ciebie zakupowe szaleństwo :) Będziemy podziwiać w sezonie ;:108
Begonie sadzisz w połowie marca? Ja moje kupione w tym roku już musiałam posadzić bo zaczęły wypuszczać kiełki ;:224
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadze w połowie marca bo prędzej robią się wyciągniete i wiotkie.
U mnie cebulki też mają kiełki ale jeszcze czekam. w zeszłym roku też tak zrobiłam i nic im nie było a Dzięki temu wiedziałam które bulwy są dobre :D
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Dziękuje za dobre słowo:). Widzę, że jesteś miłośniczką fuksji. Jakie masz złote rady dla osoby, która nie ma do nich ręki:)?
a propos, moje begonie już wysadzone, mam nadzieje, że te 2-3 tygodnie wcześniej im nie zaszkodzą:). Pozdrawiam.
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Begonią nic nie powinno zaszkodzić. Powinny mieć durzo światła bo jeśli mają za mało to będą miały słabe pędy.
Jeśli chodzi o fuksje to Trudno powiedzieć jak z nimi postępować. Mi jak na razie udało się przechować stare dwie odmiany. Nowych nie moge przechować. W tym roku straciłam też jedną starą chociaż rosła razem z drugą w jednej donicy a poprzednie lata rosła dobrze.
Jedyne co wiem to najlepiej przechowują mi się fuksje które mają zdrewniałe gałązki te które mają jeszcze na jesieni zielone trudnie mi przechować. Sadzonki które robie latem przechowuje na parapecie w pokoju a na wiosne je przycinam bo mają wiotkie gałązki. Daje też całe lato dużo nawozu praktycznie do każdego podlewania.
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko przyszłam z rewizytą. Ale masz kolekcję roślin! Doczytałam się również że siałaś petunię. Ja wysiałam juz okoła miesiąca temu, wzeszła ale jest bardzo malutka, czy mimo wszystko mam ja przepikować? Wydaje mi sie też że trochę zatrzymała się w 'rozwoju' :roll: Mam tez nasturcję i ma ona już około 10 cm, czy mam już ją wsadzić do ogrodu? U nas przymrozków juz nie będzie...
Pozdrawiam Magda

Pierwsze kroki w ogrodzie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”