Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Klonik pokojowy
Zrób oprysk z Mopsilanu lub Confidora lub dowolnym owadobójczym co drugi dzień. Ja mam wrażenie, że rodzaj środka jest mniej ważny. Ważne natomiast jest opryskanie kilka razy pod rząd - one najwyraźniej tego nie lubią, bo po takim zabiegu na jakiś czas jest ich mniej.
Ok. Dzięki Magda. Więc biore się za opryski bo fajna bezdeszczowa pogoda jest.
No własnie z mączlikami jest spokój ale tylko na jakiś czas. Ja już pozbyłam się czesi fuksji bo na nich było najwięcej robactwa.
Niestety słyszałam ze te "france" ukrywają się w ziemi chyba w postaci jaj albo larw(tego nie wiem). Czy wie ktoś coś na ten temat???
No własnie z mączlikami jest spokój ale tylko na jakiś czas. Ja już pozbyłam się czesi fuksji bo na nich było najwięcej robactwa.
Niestety słyszałam ze te "france" ukrywają się w ziemi chyba w postaci jaj albo larw(tego nie wiem). Czy wie ktoś coś na ten temat???
Zrobiłam wczoraj pod wieczór oprysk i dzisiaj jeszcze raz(były mączliki). I niedawno znowu latały koło moich skarbów roślinnych. Na pewno jesze bedę opryskiwać na dniach no i chyba kupię pałeczki na owady do doniczek(niezły koszt to moje hobby) 

- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ile masz tych kloników?
Kilka ich mam i kilka wysianych ale w domu i są zdrowe, ale za to mam dużo mączlików na dworze. Musiałam pozbyć sie cześci fuksji bo na nich tez było dużo mączlików. Dzisiaj zobacze jak podziałał mospilan.
- zjawka
Muszę Cię zmartwić.Mam ich bliżej setki jak nie więcej
i co roku mam masakrę .
Dobrze że mączliki nie robią takiej szkody jak przędziorki więc nie ma co się aż tak nimi martwić .
Lepiej je mechanicznie
usunąć .
Mospilan prędzej ubije wszystkie pszczółki niż wytępi u Ciebie na dobre mączliki.
Pszczoły/trzmiele lubią tak samo kloniki jak i mączliki niestety.
Wersikolor
Kwiatuszki są od śmietankowych po czerwone

Dobrze że mączliki nie robią takiej szkody jak przędziorki więc nie ma co się aż tak nimi martwić .
Lepiej je mechanicznie

Mospilan prędzej ubije wszystkie pszczółki niż wytępi u Ciebie na dobre mączliki.
Pszczoły/trzmiele lubią tak samo kloniki jak i mączliki niestety.
Wersikolor

Może one siedzą w ziemi i np.lepiej podlać ziemię niż opryskiwać.
Zjawka masz duże doświadczenie to może coś poradzisz, czy praktykowałaś ten sposób?
Zjawka masz duże doświadczenie to może coś poradzisz, czy praktykowałaś ten sposób?
- zjawka
Ja mówię z mojego doświadczenia 
One siedzą w chwastach ( zerknij sobie w zakrzaczonej części ogrodu czy pod drzewami siedzą pod listkami chwastów np.Podagrycznika
)
U mnie ważniejsze są trzmiele/ pszczoły bo latają cały czas do kloników a mączliki usuwam mechanicznie ograniczając ich ilość bo to walka z wiatrakami :/
Co byś teraz nie kupiła z każdej wymiany dostaję za każdym razem mączliki w postaci gratisa
i jak by tak trzeba było za każdym razem pryskać ?
to by się pracowało na samą chemię a roślina z każdym opryskiem jest słabsza i trzeba o tym pamiętać.Kloniki są twarde
Co ciekawsze to mączliki lubią większe kloniki bo na sadzonkach i nie ma
Moja rada ...zgniataj paskudy co koło nich przechodzisz i po problemie
Dziękiu mojemu M zdecydowanie nie jestem zwolenniczką oprysków na wszystko i na wszelki wypadek
.Nie pryskam oczywiście ekologicznymi preparatami bo to strata czasu ale jak można uniknąć chemii to czemu nie:)a roślina często radzi sobie sama.
A może inni się wypowiedzą.

One siedzą w chwastach ( zerknij sobie w zakrzaczonej części ogrodu czy pod drzewami siedzą pod listkami chwastów np.Podagrycznika

U mnie ważniejsze są trzmiele/ pszczoły bo latają cały czas do kloników a mączliki usuwam mechanicznie ograniczając ich ilość bo to walka z wiatrakami :/
Co byś teraz nie kupiła z każdej wymiany dostaję za każdym razem mączliki w postaci gratisa

Co ciekawsze to mączliki lubią większe kloniki bo na sadzonkach i nie ma
Moja rada ...zgniataj paskudy co koło nich przechodzisz i po problemie

A może inni się wypowiedzą.
Dzięki za szybką odpowiedź u mnie jest dużo kory w okół domu(jest ona ze sklepu, więc raczej odkwaszona) ale i tak super siedlisko. Ale zastanawia mnie jak radzą sobie z tym problemem duże firmy ogrodnicze? Przecież nie mogą sobie pozwolić na inwazję pasożytów. Może dla zwykłego amatora nie ma dostępnych środków takich jak oni mają?
Ale to takie moje przemyślenia.
Ale to takie moje przemyślenia.
- zjawka
Leją chemią do tego sterylne warunki (szklarnie) i dlatego takie rośliny często padają.
Nie chodzi tylko o kloniki oczywiście.
A rośliny z zagranicznych szkółek przyjeżdżają z mączlikami i to wszystkie

Nie chodzi tylko o kloniki oczywiście.
A rośliny z zagranicznych szkółek przyjeżdżają z mączlikami i to wszystkie

Zjawka masz rację. Ja tam za bardzo nie wierze w ekologiczne uprawy, że niby na lepach wszystko i na naturalnych wrogach. To moze sie sprawdzic w krajowych roślinach ale nie w egzotykach. 

- crazydaisy
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Witam. Od 08 bm. jestem posiadaczka kilku "szczepkow" klonika. Jeden z nich zdecydowanie ruszyl - pozbyl sie starego liscia i wypuszcza malutkie listeczki. Tak wiec klonik od przyslowiowego zera zaczynajacy:
Zdjęcie nieaktywne/N.
Zdjęcie nieaktywne/N.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ja miałam fioletowego,zawiązał nasionka które zebrałam ale niestety padł zimą. Nasiona teraz wysiałam,wszystkie 3 wykiełkowały:)
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zimuję na słonecznym, chłodnym parapecie - max. 15 stopni. Ale czytałam na Forum, że w temperaturze pokojowej też daje radę.