Grusza azjatycka, wschodnia, chińska, Nashi

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Norel
100p
100p
Od: 8 mar 2010, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grusza azjatycka

Post »

Ja już mam tak długo (ok.10lat) że nazwy dawno się rozmyły w niepamięci..... Drzewka są baaardzo malutkie,owocują obficie i nie przemarzają mi choć są w raczej nieosłoniętym miejscu sadu.
Wczesna odmiana o gładkiej,zielonej skórce jest soczysta,smaczna, natomiast druga o skórce ciemno-pomarańczowej (wygląda jak wiszące pomarańcze troche ;) ) jest bardzo póżna,aromatu nabiera dopiero jak trochę w domu poleży-z tej jest super nalewka :)
Roślina ogólnie warta posiadania!
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

romekp pisze: Numer jeden to Nijseiki, gładka żołta skórka i słodkie i smaczne. Kosui i Shinseiki o klasę niżej
Romku, po przeczytaniu wszelkich opisów odmian grusz azjatyckich dostępnych u nas, uznałam, że najlepsza będzie właśnie Nijisseiki. Ub. jesieni kupiłam okulanta, niestety umarzła do poziomu śniegu ale ładnie odbiła i to pięknie równiutko, pionowo- przyrost około 70 cm. Oby ta zima była łaskawsza bo bardzo mi się chce jej owoców spróbować. Może nie w następnym sezonie, ale może za dwa latka się doczekam.
Pozdrawiam! Gienia.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

Hej, ja mam grusze nashi i chojuro, kosui i wcale nie rosną, mam je od 2 lat :( . Nie wiem jaki może być tego powód. Nie nawożę ich i tylko jak jest susza to podlewam. Coś możecie mi doradzić co mam zrobić?
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

darnok a wiesz na jakiej podkładce szczepione? może to jakaś karłowata podkładka? Moje dwie grusze wsadzone wiosną podciągnęły w górę prawie po metrze. U Ciebie może być podkładka + słaba gleba- brak nawożenia, ewentualnie korzenie innego drzewa mogą podbierać składniki pokarmowe (o ile takowe rośnie w pobliżu)

-- 22 lut 2013, o 21:35 --

A przy okazji może ktoś ma odmianę Kumoi, jak wrażenia smakowe? Kupiłem bo sprzedawca mi polecił.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

Niestety nie wiem, ale przypuszczam że nie karłowe, tylko coś im nie pasuje. Wypuszczą liście, ale zero przyrostu w ciągu roku. Stoją w miejscu.
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przyszła wiosna i już widac, że moja Chojuro przeżyła :D W związku z tym mam pytanie: jak i kiedy ją ciąc? W tej chwili to okulant wysokości ok 1,30 -1,40m. Na jesieni sadziłam, nic nie cięłam.
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

Hej! Podpowie ktoś? Czas leci, a moja grusza nie przycięta... :roll:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Przytnij na 80 cm usuwając wszystkie piórka poniżej 60 cm. Piórka przytnij tak na 15 cm. Pamiętaj aby ostatnie oczko było od zachodu, to będzie rosnąć prosto.

Pozdrawiam serdecznie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

Dzięki Lex. Ale ona nie ma żadnych piórek :shock: Jakby tu obrazowo powiedziec - hmm - jest jeden badyl grubości ołówka i tyle. Na szczycie jest pączek, skracając gruszę pozbędę się go - tak ma byc?
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To masz nieopierzone. Jeszcze prościej - utnij na 80 cm tak aby oczko było od zachodu. I tyle w temacie :)

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

No i super! Nie wiedziałam, że mam nieopierzoną gruszkę :;230
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Lex pisze:Przytnij ... Pamiętaj aby ostatnie oczko było od zachodu, to będzie rosnąć prosto. ...
Czy ta zasada "aby ostatnie oczko było od zachodu" dotyczy też przycinania innych drzewek?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Generalnie tak - jeśli przytniesz tak aby ostatnie żywe oczko, które wypuszcza będzie od zachody wówczas drzewko będzie rosło prosto.

Pozdrawiam serdecznie

-- Wt 23 kwi 2013 11:38 --
Kasia1972 pisze:No i super! Nie wiedziałam, że mam nieopierzoną gruszkę :;230
Tak mówi się po angielsku i myślę, ze fajnie to brzmi. Nie mam pojęcia jak to nazywa się po polsku :)

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p

Post »

Przycięłam swoją azjatkę. Odciętą częśc wsadziłam do doniczki - widac, że będą na niej kwiatki :shock: Czy jest szansa, że ta częśc się ukorzeni? Oderwac te kwiatki by nie obciążac patyka, czy to bez znaczenia, bo korzeni nie puści?
Awatar użytkownika
Balykan
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 11:33

Post »

aciek pisze:Moje grusze: Chojuro i Nijisseiki posadzone 2 lata temu w tym roku miały pierwsze owoce. Nijisseiki jest jeszcze bardzo małym drzewkiem a oblepiona była soczystymi owocami :-)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ładne, a czy Nijisseiki ma rumowy posmak, czy bardziej Chojuro ma taki? Czym się różnią smakowo i jeśli chodzi o konsystencję? Pytam, bo mam małą Nijisseiki, a bardzo zależy mi na tym rumowym posmaku. Jadłem taką azjatycką gruszkę od sąsiada, żółto-miodowa skórka, szorstka w dotyku, z wieloma jasnymi przetchlinkami, miąższ chrupki, średnio soczysty, słodko-kwaskowaty, no i ten rumowy aromat. Niestety sąsiad nie wie co to za odmiana.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”