W tym roku zostałam obdarzona nasionami kalafiora (brokuła ?) Romanesco. Ponieważ są w opakowaniu z innej strefy klimatycznej nie bardzo wiem jak z nimi postąpić u nas . Czy mam teraz wysiać i przesadzić do gruntu w maju czy jeszcze czekać - czy ktoś bardziej zorientowany mógłby mi podpowiedzieć .
Moim kalafiorom coś dolega zachciało mi się kalafiorów to mam dobrze że tylko 10szt.
Wydaje mi się że ostatnio za dużo słonka dostały ale czy coś z nich jeszcze wyrośnie?
Mój kalafior poszedł do kosza w piątek wsiałam nowy i już ładnie wschodzi więc dziś go wyrzuciłam za okno tzn na parapet niech się wietrzy i sobie przemyśli czy urośnie czy też nie. Czas pokarze.
Tydzien temu wsadzilam ziarenka kalafiora w zbiorowe malenkie pojemniczki, po dwa w jeden, wsadzilam pod folie. Juz wykielkowaly, w niektorych tylko jeden w innych po dwa. Sa malenkie. To moja pierwsza przymiarka do kalafiora. Zostawic je pod folia czy juz wyjac? U nas chlodno na dworze, 12-14stC, do konca tygodnia nic lepiej ma nie byc.
PaulaPola kalafior wysiałam w ubiegłym tygodniu, odmiana Rober na zbiór jesienny.
Wysiew maj-czerwiec, zbiór wrzesień-październik.
Wysiewałam pierwszy raz, razem z brokułami i kapustą pekińską, myślę że śmiało możesz jeszcze wysiać.