A co to za cudo na pierwszym zdjęciu??
Wspomnienie Lata cz.1
- zabcia_paula
- 500p

- Od: 24 sty 2009, o 10:34
Lenko już do Ciebie pędzę
już porobiłam zdjęcia i za chwilkę Ci pokażę
lobelia sobie rośnie pomalutku bardzo, i normalne że taka malutka
jak będzie miała parę listeczków małych to się ją pikuje po parę 4-5. nawet zaleca się dwukrotne pikowanie ale w zeszłym roku pikowałam raz i pięknie rosła, ładniej niż te sklepowe roślinki już wyhodowane
tylko lubi słonko ale musi mieć stale wilgotne podłoże, wtedy będzie kwitła do jesieni
Ja w tym roku swoją trochę za gęsto posiałam, muszę troszkę poprzerywać... i jeszcze jej nie pikowałam
A goździki buja mi się trochę...
roślinki (wszystkie) pikuje się głębiej niż rosną po posianiu, cała cześć łodyżki pod liścieniami ma zdolność puszczania korzonków... najlepiej delikatnie wyciągnąć kępkę z ziemi, porozdzielać, w kubeczku do pikowania zrobić patykiem (ołówkiem) dziurkę i trzymając roślinkę palcami za liścienie, przy pomocy tego patyczka wsadzić do kupeczka i naokoło docisnąć do łodyżki ziemię i uklepać. Jak się korzonki trochę oberwie to nie szkodzi, puszczą nowe, bo po to właśnie się pikuje, żeby się system korzeniowy rozwinął.
I już wklejam za momencik zdjęcia do Ciebie
Ja w tym roku swoją trochę za gęsto posiałam, muszę troszkę poprzerywać... i jeszcze jej nie pikowałam
A goździki buja mi się trochę...
I już wklejam za momencik zdjęcia do Ciebie
Na pierwszym jest biedronkowy kroton, dwóch pozostałych nie musze państwu przedstawiać, bo wszyscy je znają, chociaż ja takiego grubcia i dracenę pierwszy raz wypatrzyłm na forumzabcia_paula pisze:Madziu śliczne nowości, a w tych osłonkach wyglądają przepięknie
A co to za cudo na pierwszym zdjęciu??
ALU bardzo dziękuje za zdjęcia
. Widzę że niepotrzebnie swoją lobelie wysadziłam do miniszklarenki
, bo jest mi ją teraz strasznie trudno podzielić i przenieść do większej doniczki
-pobędę z wami dłużej to może się naucze. Jak ty wysadzałaś goździki że tak pojedyńczo ci rosną
. Przyznam szczerze, że po kilku nieudanych próbach z sianiem próbuję teraz jedno nasionko do jednego pojemniczka
największy problem mam z tymi najmniejszymi.
no z tej doniczki po lewej na zdjęciu, wywaliłam trochę goździków z ziemią na gazetę, pooddzielałam i powsadzałam
nie ma co się bać...
A niektóre roślinki wymagają pikowania żeby się rozrosnąć , np goździki, czyli właśnie takie przesadzenie ich pojedyńczo z lekkim naruszeniem systemu korzeniowego pobudza je do wzrostu i do dla ich dobra i na prawdę nic im złego się nie dzieje
Zresztą opisywałam Ci na górze też jak je pikowałam dokładnie
A niektóre roślinki wymagają pikowania żeby się rozrosnąć , np goździki, czyli właśnie takie przesadzenie ich pojedyńczo z lekkim naruszeniem systemu korzeniowego pobudza je do wzrostu i do dla ich dobra i na prawdę nic im złego się nie dzieje
Zresztą opisywałam Ci na górze też jak je pikowałam dokładnie
- zabcia_paula
- 500p

- Od: 24 sty 2009, o 10:34
- katarzyneczka
- 1000p

- Od: 1 mar 2009, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No proszę ile uroku dodają kwiatkom śliczne osłonki
Niesamowity efekt. Marzą mi się takie kolorowe doniczki, ale przy mojej ilości kwiatów to raczej niemożliwe. 
Pozdrawiam Katarzyna
Moje wątki Zapraszam;)
Moje wątki Zapraszam;)
Tego o którym mi mówiłaś? ja muszę tez tam kiedy zajrzeć jak się trochę cieplej zrobi i jak czasu troszkę będę miećLeNka pisze:Alu dziekuje za rady, postaram się do nich zastosować. Przeglądałam dzisiaj stronkę naszego ulubionego sklepu
w następnym tygodniu będzie bonsai za 14.99
czyż cena nie rewelacyjna :P