Liliowce-Hemerocallis cz. III
Byłam na kiermaszu i przytargałam 4 liliowce
1. Trudno było nie kupić Clothed in Glory
2. Chciałam mieć Agatę Stefana Franczaka i kupiłam
3. Outrageus , liliowiec pomarańczowy z czerwonym okiem
4. ciemny, czekoladowy, ptaszki zabrały pani nazwę i nie wiadomo do końca , ale zdjęcie widziałam.
Z roślinkami był syn pana Waldemara Sobolewskiego i miał sporo liliowców Brata Stefana Franczaka.U niego kupiłam Agatę i Outrageusa.
Ciekawa jestem zakupów Anulki i pozostałych osób z okolic Szczecina.

1. Trudno było nie kupić Clothed in Glory
2. Chciałam mieć Agatę Stefana Franczaka i kupiłam
3. Outrageus , liliowiec pomarańczowy z czerwonym okiem
4. ciemny, czekoladowy, ptaszki zabrały pani nazwę i nie wiadomo do końca , ale zdjęcie widziałam.
Z roślinkami był syn pana Waldemara Sobolewskiego i miał sporo liliowców Brata Stefana Franczaka.U niego kupiłam Agatę i Outrageusa.
Ciekawa jestem zakupów Anulki i pozostałych osób z okolic Szczecina.
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gieniu, to co przedstawiłam, to tylko fragment moich ,czarnych' liliowców. A jeśli chodzi o sadzonki na sprzedaż to na pewno bym miała ,Her MAjesty's Wizard', a ,Arabian Magic chyba też się znajdzie.e-genia pisze:Snieżko na 52 str. oglądałam Twoją kolekcję czarnych liliowców. Jest imponująca szczególnie Her Majesty s Wizard i Arabian Magic. Nie masz czasem 2 sadzonek na sprzedaż. Pozdrawiam Genia
Graszka 2- ładne zakupy zrobiłaś.
Śnieżka
dziękuję bardzo.To nie nowości, ponieważ Outrageus to Stevens z 1978 roku, prawie dziesięć lat dalej Agata Franczaka , bo z 1987 i znowu prawie dziesięć lat i Clothed in Glory - to Grace 1996 rok.Ciemny będzie też miał z 20 lat myślę.Ale cieszę się z nich.
zerknijmy na ofertę/kolekcję - 2009 rok
http://franksmithdaylilies.com/newest_introductions.htm
dziękuję bardzo.To nie nowości, ponieważ Outrageus to Stevens z 1978 roku, prawie dziesięć lat dalej Agata Franczaka , bo z 1987 i znowu prawie dziesięć lat i Clothed in Glory - to Grace 1996 rok.Ciemny będzie też miał z 20 lat myślę.Ale cieszę się z nich.
zerknijmy na ofertę/kolekcję - 2009 rok
http://franksmithdaylilies.com/newest_introductions.htm
Graszka 2, nie ważne jak dawo zostały wyhodowane ... ważne żeby Tobie się podobały
"Mazur" Brata Franczaka nadal jest moim ulubionym liliowcem, a przecież do najnowszych nie należy
Śnieżko, u mnie to samo. Niektóre evergreen'y lepiej znoszą zimę niż ich kuzyni zaliczani do semievergeen'ów...
Czy nie masz kłopotów z nornicami i innymi paskudnymi futrzakami? Pytam, bo zeszłej zimy zniszczyły, u mnie, zupełnie kilka odmian

"Mazur" Brata Franczaka nadal jest moim ulubionym liliowcem, a przecież do najnowszych nie należy

Śnieżko, u mnie to samo. Niektóre evergreen'y lepiej znoszą zimę niż ich kuzyni zaliczani do semievergeen'ów...
Czy nie masz kłopotów z nornicami i innymi paskudnymi futrzakami? Pytam, bo zeszłej zimy zniszczyły, u mnie, zupełnie kilka odmian

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Nie wiem jak przeżyłabym takie straty.
Niektóre stare odmiany czasem wydają mi się być ładniejsze od tych najnowszych. Mają konkretne, dobrze wybarwione kolory i prawie zawsze kwitną tak samo.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Liliowce
Geniu mamy bardzo dużo sadzonek swoich,a rozmnażac jest trochę żmudne,bo musisz zebrac pyłki męskie do godz.12 tej w ciepły dzień i zapylac czekając na nasina.Nasiona wysiewam do skrzynek i czekam do maja na efekty.
Wiesz zarodniki męskie mają długie pręciki a damskie małe.
Bardzo dużo nie chce się zawiązac.Trzeba byc wytrwałym
życzę powodzenia
--------------------------
lESZEK
Wiesz zarodniki męskie mają długie pręciki a damskie małe.

Bardzo dużo nie chce się zawiązac.Trzeba byc wytrwałym
życzę powodzenia
--------------------------
lESZEK
Grażynko, moje "starocie" kwitną pięknie co roku, szybko się rozrastają i nie chorują. Ale człowiek to taka bestia, że ciągle chce czegoś więcej
Grażynko, Śnieżko, w moim ogrodzie gryzoni jest dostatek, a nawet powiedziałbym nadmiar ... zwłaszcza późną jesienią i wczesną wiosną musze pilnować żeby wygłodniałe paskudy nie niszczyły roślin. Wszystkie rośliny okrywam dopiero kiedy ziemia zmarznie, bo inaczej pod ściółką rozsiadają się nornice i ucztują aż do marca...

Grażynko, Śnieżko, w moim ogrodzie gryzoni jest dostatek, a nawet powiedziałbym nadmiar ... zwłaszcza późną jesienią i wczesną wiosną musze pilnować żeby wygłodniałe paskudy nie niszczyły roślin. Wszystkie rośliny okrywam dopiero kiedy ziemia zmarznie, bo inaczej pod ściółką rozsiadają się nornice i ucztują aż do marca...
- śnieżka
Emilu- współczuję Ci tych darmozjadów. Nawet nie potrafię Ci podpowiedzieć jak z nimi walczyć, bo nawet z kretami sobie rady nie daję, ale one chociaż nie zjadają roślin, tylko podkopują i da się to w porę zauważyć. Chyba musisz jednak zdecydować się na jakąś chemię, bo Ci zrobią straszne spustoszenie.
A na pociechę dla wszystkich, kolejna porcja moich, czarnulków' w różnych odcieniach- i z nowszych i starych odmian.
Knighthood
John Johnski
David Kirchhoff
Crown Royal
Black Ambrosia
Byzantine Emperor
Bela Lugosi
All American Magic
A na pociechę dla wszystkich, kolejna porcja moich, czarnulków' w różnych odcieniach- i z nowszych i starych odmian.

- śnieżka
Emilu- to już tylko jakieś pułapki Ci zostały do przetestowania, bo szkoda kocisków.
Leszku z tym krzyżowaniem All American MAgic może być problem, bo w tym roku zakwitł całkiem niedawno, jako jeden z nielicznych ostatnich. Wszystkie ,czarnuszki' przekwitły wcześniej, ale robiłam inne krzyżówki z czarnymi min. , Her MAjest's Wizard'. Dużo czrnych z Darla Anita i Light Years Away- mam sporo nasion, po niedzieli będę wysiewać.
Leszku z tym krzyżowaniem All American MAgic może być problem, bo w tym roku zakwitł całkiem niedawno, jako jeden z nielicznych ostatnich. Wszystkie ,czarnuszki' przekwitły wcześniej, ale robiłam inne krzyżówki z czarnymi min. , Her MAjest's Wizard'. Dużo czrnych z Darla Anita i Light Years Away- mam sporo nasion, po niedzieli będę wysiewać.